2.3 C
Chernivtsi
vineri, noiembrie 22, 2024

ÎNVĂȚÂND ÎN LIMBA MATERNĂ, POȚI AJUNGE DEPARTE

Trebuie citit

Este un adevăr, pe care ni-l demonstrează elevii de la școlile cu predare în limba română din Bucovina, premianți ai olimpiadelor regionale la diferite materii de studiu.

Într-una din edițiile precedente ale ziarului nostru am povestit despre performanțele elevilor bucovineni la olimpiada regională de limbă și literatură română. Rezultate frumoase, demne de toată lauda, care ne dau speranță că limba română nu va fi uitată niciodată pe-ale noastre meleaguri. Dar, totodată, limba maternă reprezintă și cheia succesului înspre alte orizonturi. Ori, atunci când cunoști bine limba mamei, ai șanse mari să te afirmi în orișice domeniu. Cel puțin, eu așa cred. Iar drept dovadă, în acest sens, ne stau reușitele elevilor de la școlile cu predare în limba română din Bucovina la diferite olimpiade regionale, nu numai la cea de limbă maternă.

La momentul scrierii acestui articol fusese anunțate bilanțurile a douăzeci din cele douăzeci și unu de olimpiade școlărești programate la nivel regional. Este vorba despre întrecerile la română, engleză, franceză, germană, poloneză, ebraică, literatura universală, matematică, chimie, geografie, astronomie, economie, tehnologii informaționale, jurisprudență, fizică, muncă, informatică, limba și literatura ucraineană, ecologie și istorie. La majoritatea dintre-aceste „competiții ale minții”, au participat și tinerii de la instituțiile de învățământ cu predare în limba română, excepție făcând unele materii pe care ei pur și simplu nu le studiază în școală. Depunând mult efort, studiind zile întregi, uneori și nopți, fiind îndrumați de dascălii lor vrednici și având sprijinul părinților și bunicilor, românașii noștri au reușit să se remarce, chiar și în condițiile unei concurențe destul de aprige.

Deosebit de bogate în performanțe s-au dovedit a fi olimpiadele regionale pentru Ana Lazarovici, care învață în clasa a 9-a Liceului din Voloca. După un loc întâi cucerit la română, liceana voloceană și-a completat colecția de premii cu un loc doi la limba și literatura ucraineană, și alte trei poziții trei la geografie, jurisprudență și istorie.

În ceea ce privește geografia, mai avem și alți premianți din rândurile școlarilor etnici români. Rezultate notabile la această materie au repurtat Alex-Armin Nicorici, elev în clasa a 8-a la Liceul „Ion Vatamanu” din Costiceni — locul doi, și Carolina Zaiț, elevă în clasa a 10-a la Liceul din Hreațca — locul trei. Iar la jurisprudență locul trei i-a revenit lui Mihail Slanina (clasa a 9-a, Liceul din Horbova).

Printre cele mai reușite discipline pentru olimpicii noștri se numără și chimia. Aici a ieșit în evidență elevul clasei a 7-a de la Liceul „Gheorghe Asachi” din Herța, Alexandru Pavaliuc, care a cucerit locul întâi. Buni chimiști sunt, de asemenea, Anghelina Nimaciuc (clasa a 7-a, Liceul din Horbova) și Dumitru Rurac (clasa a 9-a, Liceul din Dranița), ambii trecându-și în palmares câte un loc trei.

Și la limbile străine stăm foarte bine. Astfel, la olimpiada de franceză școlarii etnici români au obținut trei poziții de frunte — un loc întâi și două locuri trei. În speță, pe prima poziție s-a clasat Mirela Pancenco (clasa a 9-a, Gimnaziul din Becești). Performanța ei a fost susținută de Maxim Nichiforean, elev în clasa a 9-a la Liceul din Igești, și de către Angela Alexiuc, elevă în clasa a 10-a la Liceul Nr.1 din Pătrăuții de Sus, care au contribuit cu câte un loc trei.

Motive de bucurie a adus și olimpiada de limbă engleză. De data aceasta și-au demonstrat cunoștințele lor profunde doi tineri din clasa a 11-a: Marius Iluțan de la Liceul din Suceveni, care a obținut locul doi, și Vanessa Gudan de la Liceul din Dranița, ocupantă a poziției a treia. Tânăra din Dranița, pe lângă aceasta, și-a mai trecut în palmares și un loc doi la istorie.

De fapt, istoria a fost și ea printre cele mai victorioase probe pentru olimpicii români din Bucovina. La acest obiect au mai ieșit în evidență Pavel Ionel (clasa a 11-a, Liceul din Horbova), Ecaterina Cârstea (clasa a 11-a, Liceul „Ion Vatamanu” din Costiceni), Victor Pascar (clasa a 10-a, Liceul din Mămăliga) și Vladislav Pantiuhov (clasa a 10-a, Liceul din Molnița), cu toții cucerind câte un loc trei.

Și la matematică, se pare că, avem viitor. Etapa regională a olimpiadei la această materie de studiu a fost una dintre cele mai masive ca număr de participanți. Dar, și așa, reprezentanții școlilor cu predare în limba română s-au descurcat foarte bine, dobândind trei locuri trei. Autori ai acestor izbânzi au devenit Vladislava Gheorghița (clasa a 7-a, Liceul din Ostrița), Alexandru Glib (clasa a 11-a, Liceul „Ion Vatamanu” din Costiceni) și Xenia Rogovei (clasa a 8-a, Liceul din Voloca). Pentru liceana din Voloca acesta este deja al doilea succes la olimpiadele regionale, anterior ea reușind să se impună (locul întâi) la olimpiada de limbă și literatură română.

Transmitem felicitări tuturor celor care și-au adus aportul la aceste realizări frumoase: olimpicilor, profesorilor, părinților, bunicilor și fiecăruia dintre aceia care-i susțin pe talentații noștri copii, chiar și printr-un cuvânt bun!

Gheorghe SEMENIUC

„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/

Ana Lazarovici (clasa a 9-a, Liceul din Voloca) — locul doi la limba și literatura ucraineană, locurile trei la geografie, jurisprudență și istorie

Vanessa Gudan (clasa a 11-a, Liceul din Dranița) — locul doi la istorie și locul trei la limba engleză

Alexandru Pavaliuc (clasa a 7-a, Liceul „Gheorghe Asachi” din Herța) — locul întâi la chimie

Mirela Pancenco (clasa a 9-a, Gimnaziul din Becești) — locul întâi la limba franceză

Marius Iluțan (clasa a 11-a, Liceul din Suceveni) — locul doi la limba engleză

Alex-Armin Nicorici (clasa a 8-a, Liceul „Ion Vatamanu” din Costiceni) — locul doi la geografie

Xenia Rogovei (clasa a 8-a, Liceul din Voloca) — locul trei la matematică

Maxim Nichiforean (clasa a 9-a, Liceul din Igești) — locul trei la limba franceză

Alexandru Glib (clasa a 11-a, Liceul „Ion Vatamanu” din Costiceni) — locul trei la matematică

Carolina Zaiț (clasa a 10-a la Liceul din Hreațca) — locul trei la geografie

Angela Alexiuc (clasa a 10-a, Liceul Nr.1 din Pătrăuții de Sus) — locul trei la limba franceză

Dumitru Rurac (clasa a 9-a, Liceul din Dranița) — locul trei la chimie

Vladislava Gheorghița (clasa a 7-a, Liceul din Ostrița) — locul trei la matematică

Anghelina Nimaciuc (clasa a 7-a, Liceul din Horbova) — locul trei la chimie

Mihail Slanina (clasa a 9-a, Liceul din Horbova) — locul trei la jurisprudență

Pavel Ionel (clasa a 11-a, Liceul din Horbova) — locul trei la istorie

Ecaterina Cârstea (clasa a 11-a, Liceul „Ion Vatamanu” din Costiceni) — locul trei la istorie

Victor Pascar (clasa a 10-a, Liceul din Mămăliga) — locul trei la istorie

Vladislav Pantiuhov (clasa a 10-a, Liceul din Molnița) — locul trei la istorie

- Reklama -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reklama -spot_img

Ultimul articol