11.1 C
Chernivtsi
vineri, noiembrie 1, 2024

ÎN OSPEȚIE LA „BUCOFRAȚII” DIN ȚARA „BUCOVEȘTILOR”

Trebuie citit

La invitația Societății Scriitorilor Români din Cernăuți (SSCR), elevii a patru instituții de învățământ din regiune au avut posibilitatea să-i aibă în mijlocul lor pe scriitorii pentru copii Sergiu Afanasiu din Chișinău și Petre Crăciun din București.

Au avut loc întâlniri deosebit de interesante atât pentru elevi, cât și pentru oaspeții care au rămas impresionați de multe lucruri pe care le-au văzut în școlile și în sufletele copiilor și a dascălilor acestora. Întâlnirile au început cu lansarea revistei școlarilor români din Ucraina „Recreația Mare”, prezentată de Nicolae Șapcă, președintele SSCR și redactorul-șef al acestei publicații devenită deosebit de așteptată pe băncile școlilor cu predarea în limba română din Ucraina. „Recreația mare” este un proiect finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

Un alt proiect finanțat de aceeași instituție a statului Român este revista „Prichindeii de Cernăuți”, adusă la întâlniri de redactorul-șef  Vitalie Zâgrea. Această publicație este așteptată de prichindeii din ținul nostru, deoarece după conținut este adresată anume lor.

Nici oaspeții de la Chișinău și București nu au venit cu mâna goală: pe lângă cărțile personale și ale altor colegi scriitori pe care le-au dăruit bibliotecilor instituțiilor vizitate, dânșii au prezentat revista „Dimineața Cuvintelor”, editată de Filiala București Literatură pentru copii și tineret a Uniunii Scriitorilor din România, director și președinte al cărora este scriitorul Petre Crăciun și redactorul-șef al acestei publicații Sergiu Afanasiu venit împreună cu doamna Galina Afanasiu, pedagogi cu har de la Dumnezeu și directori ai unei școli-grădinițe private din Chișinău, adică „o școală mică pentru vise mari”, cum ne spuneau dumnealor.

La Iordănești oaspeții au fost așteptați de directorul Vasile Ioneț și adjuncta Marina Șapcă, ea fiind și fondatoarea revistei „Recreația Mare”. Mai întâi au vizitat grădinița din clădire, unde au avut-o ghid pe șefa instituției Alexandra Lutic și pe toți micuții cu educatoarele lor. Oaspeții au descoperit o instituție de învățământ deosebită, un exemplu de modernitate și implicare în educația copiilor din comunitatea românească din Ucraina. Instituția, amplasată într-o clădire nouă și impresionantă, de 5000 mp, este dotată la cele mai înalte standarde, cu materiale didactice de ultimă generație, cu panouri interactive de ultimă oră pentru fiecare sală de clasă și toate astea fiind posibile datorită unui proiect transfrontalier cu școala din Bălcăuți, județul Suceava, dar și grație sprijinului Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, care a venit cu granturi și alte proiecte.

„M-a emoționat să văd cât de mult se pune accentul pe educația copiilor și pe păstrarea valorilor culturale românești – liceul găzduiește și două corpuri muzeale cu piese de o mare valoare istorică.

Am avut ocazia să le citesc copiilor câteva poezii din cărțile mele recente. A fost o întâlnire plină de emoție și inspirație”, — ne-a spus scriitorul Sergiu Afanasiu.

În aceeși zi, oaspeții s-au întâlnit cu elevii de la Liceul „Ștefan cel Mare și Sfânt” din satul Ropcea. Au au găsit o echipă energică de pedagogi implicați în dezvoltarea instituției, dar și un contingent de elevi liberi și curioși. Și această instituție tocmai intrase în posesia a 16 table interactive procurate în cadrul unui proiect finațat de DRP, după ce anul trecut această autoritate a finanțat reconstrucția fațadei, le-a povestit oaspeților directorul Ștefan Mitric. Oaspeții au fost întâmpinați și de preotul-profesor de la această instituție Constantin Șubran, învățătoarea Oxana Nichiforiuc, a pregătit împreună cu elevii poezii de Nicolae Șapcă, Vitalie Zâgrea, Sergiu Afanasiu și Petre Crăciun, declamate la eveniment. Ziua a fost încheiată cu vizitarea Universității Naționale din Cernăuți.

Marți oaspeții s-au întâlnit mai întâi cu elevii de la Liceul nr.6 „Alexandru cel Bun” din Cernăuți. Este un liceu relativ tânăr, de vârsta lui Iisus, 33 de ani, dar este amplasat într-o clădire istorică, de peste o sută de ani, — a spus directorul instituției Ion Ignat.

Aici, echipei de scriitori s-au alăturat și condeierii nord bucovineni Maria Toacă și Vasile Bâcu, prezenți în edițiile revistei „Recreația Mare”, care și-au prezentat scrierile și i-au îndemnat pe elevi să citească mult, că astfel vor fi mai bogați.

Povestitor înzestrat, Petre Crăciun, le-a povestit și le-a citit școlarilor o „bucoveste” cu „bucofrați”, (cuvinte inventate de scriitor special pentru copiii din Bucovina), despre „cei mai bogați oameni din lume”, aceasta fiind una încărcată de simboluri, ce ne descoperă adevăratele comori. Omul poate fi bogat neavând nimic din bunurile materiale, dacă nu-și pierde Limba și Credința strămoșescă. Împreună cu oaspeții, copiii au aflat unde cresc cuvintele, cum și în cât timp se „naște” o poezie. Din partea oaspeților directoarea adjunctă Ancuța Bâcu a primit mai multe cărți pentru biblioteca școlii, iar elevii revistele mult așteptate.

Ultima întâlnire din cadrul acestui maraton al literaturii pentru copii, aflat în centrul atenției Societății Scriitorilor Români din Cernăuți, a avut loc la Școala gimnazială Mamornița Vama, localitatea care ni l-a dat pe George Sion, unde echipa de scriitori din Cernăuți, Chișinău și București a fost întâmpinată cu pâine și sare – un vechi și frumos obicei românesc. Alături de Igor Tanasoi, directorul instituției frumos amenajată, cu elevi cuminți și curioși și parcă neobișnuit de liniștiți, era preotul satului, părintele Serghii care e și cadru didactic, iar Elena Todirean, pedagog pentru munca extrașcolară, în haine naționale, cu mult suflet a prezentat colțișorul muzeal de la intrarea în școală, atât de frumos și cu o încărcătură spirituală deosebită. Aici, pe lângă lucrurile valoroase, elevii pot vedea și acele haine naționale, cu o vechime de peste o sută de ani și cu care sunt îndemnați să se mândrească în viață.

Scriitorul Petre Crăciun le-a spus copiilor o poveste despre Împăratul iubitor de dulciuri, care a dorit să cucerească „fabrica de ciocolată din altă împărăție”, dar ciocolata nu mai era gustoasă deoarece ea nu era făcută în libertate. Alt simbol important  din bucoveștile povestitorului bucureștean.

Intrând în curtea școlii, Sergiu Afanasiu a fost primul care a observat pe un hugeag  (nefuncțional) al clădirii școlii un cuib de cocostârci. Și acesta l-a făcut pe scriitor să le povestească una din poveștile sale despre „puiul de curcan” care a dorit să privească lumea din „cuibul de cocostârc”, delectându-i și cu versuri, recitate cu măiestrie pedagogică și actoricească.

Acestea au fost zile de neuitat pentru elevi și dascălii lor. Noi am aflat că asemenea întâlniri vor fi organizate și în alte școli pentru „bucofrații” din Țara „Bucoveștilor”.

Ana-Maria MALAICU,

redactor-corespondent la revista „Recreația Mare”

- Reklama -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reklama -spot_img

Ultimul articol