20.8 C
Chernivtsi
vineri, mai 23, 2025

GALA CELOR TINERI ȘI DEȘTEPȚI: școlarii din Herța, Oprișeni, Boian și Bairachi sunt la loc de onoare

Trebuie citit

Premierea tinerilor bucovineni, care s-au remarcat la etapa regională a Concursului Național de Cercetare Științifică, s-a transformat într-o adevărată sărbătoare a intelectualității. Festivitățile, prilejuite de acest eveniment, s-au desfășurat la mijlocul săptămânii curente și au stârnit multe emoții pozitive participanților. Printre aceștia se numără și românașii din regiunea Cernăuți, care și-au primit binemeritatele premii.

În total, pentru etapa regională a concursului, organizată de ani buni sub egida Micii Academii de Științe din Bucovina, au fost depuse 242 de proiecte științifice. Tinerii cercetători au prezentat lucrări în cadrul a 48 de secțiuni, acoperind cele mai diverse domenii de activitate: filologie, literatură, folclor, arte, economie, fizică, astronomie, științe tehnice, matematică, tehnologii informaționale, științe ale Pământului, chimie, biologie, ecologie, științe agricole, istorie, filozofie și științe sociale. Drept premianți au fost desemnați 136 de elevi, iar alți 18 au primit titlul de laureați.

Și iată că, zilele trecute eforturile științifice ale acestor copii talentați au fost răsplătite într-o atmosferă festivă la Cernăuți. Sub aplauzele celor prezenți, tinerii intelectuali au urcat pe scenă, rând pe rând, bucurându-se de „clipa lor de glorie”, pe care o merită cu prisosință. O mare bucurie ne-a stârnit prezența în această companie selectă a tinerilor etnici români din Bucovina, care au ajuns în vârf nu întâmplător, ci datorită muncii asidue, cunoștințelor solide și îndrumării grijulii din partea dascălilor lor neobosiți. Mai exact, este vorba despre:

Elena Matei (clasa a 11-a, Liceul „Ion Neculce” din Boian) — locul întâi, secțiunea „Limba și literatura română”,

Anastasia-Andreea Mironescu (clasa a 10-a, Liceul „Gheorghe Asachi” din Herța) — locul doi, secțiunea „Chimie organică și biochimie”),

Nicoleta Vanhala (clasa a 11-a, Școala Generală din Oprișeni) — locul doi, secțiunea „Arheologie”,

Andreea Mânzatu (clasa a 11-a, Liceul din Bairachi) — locul doi, secțiunea „Biologia omului”,

Maria Hauca (clasa a 9-a, Liceul Nr.1 din Boian) — locul trei, secțiunea „Matematică aplicată”,

Gheorghe Evciuc (clasa a 9-a, Liceul „Ion Neculce” din Boian) — locul trei, secțiunea „Jurisprudență”,

Patricia Strugareanu (clasa a 10-a, Liceul „Gheorghe Asachi” din Herța) — locul trei, secțiunea „Istoria Ucrainei”,

Nichita Nelici (clasa a 9-a, Liceul Nr.1 din Boian) — laureat, secțiunea „Protecția mediului înconjurător și utilizarea rațională a resurselor naturale”.

Au fost menționați, de asemenea, cu diplome de mulțumire din partea Departamentului regional pentru Educație și Știință, și profesorii coordonatori care au pregătit acești tineri cercetători și au contribuit în mod decisiv la succesul obținut.

Notăm că, la ceremonia de decernare a premiilor au participat șeful Administrației Militare Regionale Cernăuți, Ruslan Zaparaniuc, directoarea Departamentului pentru Educație și Știință, Oxana Sacrier, și prorectorul pentru activitatea științifică al Universității Naționale „Iuri Fedkovici” din Cernăuți, Iuri Halavka.

Gheorghe SEMENIUC

„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/

Elena Matei și Gheorghe Evciuc (Liceul „Ion Neculce” din Boian), împreună cu profesoarele Ana Semeniuc (limba și literatura română) și Mirela Mândrescu (drept și educație civică)

Anastasia-Andreea Mironescu și Patricia Strugareanu (Liceul „Gheorghe Asachi” din Herța), alături de profesoara de chimie Mihaela Pavaliuc

Maria Hauca și Nichita Nelici(Liceul Nr.1 din Boian), împreună de profesoarele Valeria Hauca (matematică) și Simona Șurubar (biologie)

Nicolae Bodnariuc (profesor de istorie, directorul Școlii Generale din Oprișeni) — coordonatorul științific al Nicoletei Vanhala

- Reklama -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reklama -spot_img

Ultimul articol