11.1 C
Chernivtsi
sâmbătă, aprilie 19, 2025

„CRED CĂ VA SOSI ȘI TIMPUL, CÂND ÎN SAT VOM AVEA MAI MULTE BOTEZURI ȘI CUMĂTRII”

Trebuie citit

Săptămâna trecută la Țureni, CT Ostrița, a fost deschisă o grădiniță de copii. Este un eveniment neordinar, ținând cont de faptul că  această localitate n-a avut niciodată o instituție preșcolară, iar în al doilea rând este o grădiniță unde va dăinui limba română – limba maternă a gospodarilor de aici. „Pentru comunitatea noastră este important faptul că tinerii părinți nu-și vor duce copiii la grădinițele din oraș, ci îi vor da să fie educați în limba mamei la grădinița din satul natal, unde sunt condiții la fel de bune”, afirmă primarul CT Ostrița, Vasile Țurcan.

Instituțiile preșcolare din localitățile ce fac parte din Comunitatea Teritorială Ostrița sunt frecventate de 340 de copii.

–Avem două grădinițe mari – la Horbova și Ostrița. La cea din Ostrița, din apropierea Cernăuțiului, sunt educați circa o sută de copii. Ei sunt viitorii elevi ai liceului din sat. Școala câștigă atunci, când are alături o instituție preșcolară. Conducerea comunității înțelege foarte bine acest adevăr și acordăm atenția cuvenită atât instituțiilor preșcolare, cât și celor școlare, cu atât mai mult că în ele limba de predare este cea română. În rezultatul reformelor învățământului în Ucraina, în comunitate vom avea un liceu academic la Horbova. În legătură cu evenimentul de la Țureni, dar nu numai, aș vrea să mulțumesc pentru susținere și ajutor Consulatului General al României la Cernăuți, personal doamnei Consul General, Irina Loredana Stănculescu. Grație Agenției de Cooperare și Dezvoltare „RoAid” din România am realizat un proiect în valoare de 22 mii de euro, folosiți la procurarea pătucurilor și altui mobilier pentru grădinițe. Asemenea paturi sunt și la noua grădiniță din Țureni, a menționat domnul primar Vasile Țurcan.

Oaspetele evenimentului, reprezentantul Consulatului General al României la Cernăuți, Florin Stan, s-a convins de acest lucru, vizitând mai întâi Grădinița din Ostrița, apoi cea din Țureni. Directoarea Grădiniței din Ostrița, Jana Pavlenco, i-a dăruit diplomatului român o carte despre această instituție, editată cu câțiva ani în urmă.

–Grădinița  se află în localul vechii școli din Ostrița, care are o istorie de 158 de ani. Pe timpuri ea purta numele Reginei Maria. În această carte sunt date foarte prețioase despre instituția noastră. Suntem recunoscători statului român pentru ajutorul acordat, precum și părinților care ne susțin și vor ca odraslele lor să fie educate în condiții corespunzătoare, a subliniat doamna Jana Pavlenco.

Noua grădiniță de la Țureni, de asemenea, a fost deschisă în localul vechii școli primare.

–Elevii de la Școala primară din Țureni au trecut la Gimnaziul din Mamornița Vama, iar pentru ca localul să nu rămână pustiu, conducerea Comunității a decis să deschidă aici o grădiniță, fiindcă ea lipsea în această localitate. Desigur, au fost efectuate lucrări de reparație. Locul e pitoresc și copiii se vor simți aici minunat. Cu timpul va fi amenajat și un teren de joacă. Este o grădiniță pentru două sate – Țureni și Mamornița Vama. Copiii sunt viitorul nostru și trebuie să le creăm toate condițiile pentru o copilărie fericită și pentru o educație bună, afirmă directorul Gimnaziului din Mamornița Vama, Igor Tanasoi.

Deși pentru pregătirea festivităților consacrate deschiderii noii grădinițe a fost timp puțin, totuși copiii s-au străduit să-i bucure pe oaspeți și pe părinți cu versuri și cântece. Reprezentantul Consulatului General al României la Cernăuți, Florin Stan, s-a adresat gazdelor cu un cuvânt emoționant:

–Sunt onorat și în același timp emoționat. Într-adevăr, este un moment cu totul și cu totul deosebit. Zona aceasta este recunoscută prin tradiția învățământului. Are o rezonanță aparte când spui că primele școli s-au înființat în secolul al XIX-lea, în perioada interbelică. Aș dori ca viitorul copiilor să fie mai bun, copiii să trăiască în pace.

Duhovnicul satului, părintele Serghei Stașco, se bucură sincer că noua grădiniță va fi frecventată și de copilul său:

–Sunt locuitor al satului Țureni de 34 de ani. Dintre lucrurile necesare pe prim plan a fost grădinița. Când am aflat că se pune la cale deschiderea grădiniței, m-am rugat la Dumnezeu – harul Sfântului Duh vine atunci când este bine meritat. Aici s-a depus mult efort, mult lucru, multă osteneală. Fundamentul acestei osteneli a fost dragostea. Mă bucur că vor fi aici copii. Eu am învățat aici patru ani la școala primară, cinci ani – la Mamornița Vama și doi – la Ostrița. Sincer vă spun, am simțit lipsa grădiniței.  Funcționarea acestei grădinițe va fi și un prilej ca în satul Țureni, la biserică să fie mai multe botezuri. Grădinița este un început.

–Îi mulțumim lui Dumnezeu că ne-a înzestrat cu dragoste, răbdare, sprijin  și că am ajuns să fie deschisă această grădiniță. Aici se vor păstra tradițiile noastre românești, a adăugat la cele spuse de soțul său, preoteasa Alina Stașco.

Tatiana Zozulinsca, specialistă la Secția de învățământ a CT Ostrița, a conchis:

–Ne bucurăm că am deschis o grădiniță cu limba română. Lucrătorii din învățământ sunt mulțumiți de faptul că primarul Vasile Țurcan are grijă de toate instituțiile preșcolare și școlare din Comunitate. Următoarea grădiniță va di deschisă în satul Buda Mare.

Vasile CARLAȘCIUC

„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/

- Reklama -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reklama -spot_img

Ultimul articol