Devenită deja sărbătoare națională în Ucraina, Ziua Basmalei ucrainene intră în patrimoniul frumoaselor tradiții și obiceiuri populare. La fel cum a devenit și Ziua cămășii cusute. Ele, aceste tradiții sunt ceva din frumusețea tradițională, arhaică.
Anul acesta, de sărbătoarea sfintei Ecaterina, care este și Ziua Basmalei ucrainene, elevele de la liceul din Cupca, un grup de profesoare, și-au pus basmale din diferite perioade, cu anumite semnificații, dar și istorii de neuitat și desigur sunt scoase în partea noastră de nord a Bucovinei din lăzile înaintașilor noștri români.
De exemplu, basmaua mea din lână naturală este foarte veche și are peste 100 de ani. Este basmaua de mireasă a regretatei mamei mele Viorica. De 15 ani nu mai este alături de mine, dar memoria a rămas și prin acest obiect de mare preț. Basmaua ca și prosoapele, ștergarele, lăicerele, scorțarele, țolurile, țesute de mâinile ei harnice au rămas ca o frumoasă amintire și o urmă de neuitat pe acest pământ.
Dețin o colecție mare de basmale de toate felurile, mărimile, culorile. La fel ca și alte componente ale costumului popular. Mă mândresc cu ele, căci țin cu sfințenie la tradițiile, obiceiurile, datinile, credința, graiul nostru.
Asemenea activități frumoase, chiar și în aceste timpuri grele, educă la elevii noștri dragostea de frumos și de valorile noastre.
Eleonora Schipor
„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/