15.1 C
Chernivtsi
joi, noiembrie 7, 2024

VIAȚA CULTURALĂ

Trebuie citit

ÎN „CONSTELAȚIA TALENTELOR” LUCESC ȘI STELUȚE BUCOVINENE

Recent, la Chișinău a avut loc cea de-a opta ediție a Festivalului Internațional al Artelor „Constelația Talentelor”, organizat de Asociația Club UNESCO „Moldova și minoritățile sale”. La el au participat circa 800 de tinere talente din câteva zeci de țări ale lumii. Ele au reprezentat mai multe domenii ale artei: coregrafie, canto (toate genurile), arta declamării, arta plastică, modelling, arta instrumentală. Ucraina a fost reprezentată de tinere talente din regiunile Cernăuți, Odesa și Vinnyția.

Ca și la ediția precedentă, membru al juriului a fost directorul Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea Culturii Tradiționale Românești din Cernăuți, Iurie Levcic. La etapa finală au fost selectați trei soliști ai Formației vocal-folclorice „Perla”: Anatolie Balagura, Arina Muraru și Anastasia Uncu.

–Toți acești trei discipoli ai noștri au evoluat la secțiunea folclor, iar Anastasia Uncu a fost admisă și în secțiunea muzică ușoară, concretizează Iurie Levcic. Și au obținut un succes extraordinar. Anatolie Balagura și Arina Muraru s-au clasat pe locul întâi în categoria lor de vârstă. Iar Anastasia Uncu a câștigat trofeul la secțiunea folclor – Super grand-prix. La secțiunea muzică ușoară ea a ocupat locul întâi, interpretând o piesă în limba sârbă. Cuvinte de înaltă apreciere a rostit la adresa ei președintele juriului din Macedonia. Astfel, soliștii de la „Perla” au repetat succesul lor din luna septembrie, participând la Festivalul de la Chișinău – „Nova latinitas”. Pentru ei este important și faptul că au primit invitații să participe la viitoarele festivaluri din Macedonia, Bulgaria și România.

Concomitent, în localitatea Vicovu de Jos din România a avut loc Festivalul Național de Folclor „Tezaurul valah”. El a fost găzduit de Centrul Cultural „Sofia Vicoveanca”, avându-l ca președinte al juriului pe Elize Stan, producător, redactor la TVR, muzicolog cu renume în România. Formația vocal-folclorică „Perla” a fost invitată să participe la această paradă a tinerelor talente și ea s-a clasat pe locul întâi. Diploma pentru locul doi a fost înmânată solistei Ilona Amihalachioaie. Iar Ana-Maria Vornic, Daria Lișman și Valentina Bicer au fost deținătoarele premiilor speciale.

–Până la finele anului în curs „Perla” va mai apărea pe scene prestigioase, remarcă Iurie Levcic. În data de 23-24 noiembrie, Formația noastră vocal-folclorică va participa la un festival internațional, apoi va susține un concert la Filarmonica Regională din Cernăuți, consacrat Zilei Naționale a României. Vom încheia anul, cum s-ar spune, pe o notă majoră.

HORBOVA POATE DEVENI UN CENTRU AL CULTURII TRADIȚIONALE ROMÂNEȘTI

În regiune continuă „examenul” pentru formațiile artistice de amatori care poartă titlul onorific de „colectiv popular”. Conform regulamentului, o dată la trei ani ele trebuie să-și confirme acest titlu.

Duminică, 3 noiembrie, în fața „examinatorilor” s-au prezentat două colective populare din Horbova – Orchestra  „Valea Prutului” și Ansamblul coregrafic „Alunelul”. A fost o adevărată sărbătoare pentru întregul sat, deoarece sala mare a Casei de cultură era arhiplină, iar pe scenă au ieșit mai mult de o sută de artiști amatori. După cum a observat primarul Comunității Teritoriale Ostrița, Vasile Țurcan, „la Horbova copiii se nasc ori cântăreți, ori dansatori”. Este un sat al talentelor artistice, un sat care ține foarte mult la tradiția populară românească.

Muzicanții din Horbova sunt vestiți în Ucraina, doar nu o dată au reprezentat tezaurul muzical românesc în capitala țării, au participat la mai multe festivaluri internaționale. Înainte ca Orchestra „Valea Prutului” să-și confirme titlul de „colectiv popular”, ea s-a pomenit într-o situație complicată – a rămas fără conducător. Acest rol și l-a asumat tânărul trompetist Igor Olaru.

–În decursul unei singure luni el a reușit să-i pregătească pe muzicanți pentru evoluarea în fața comisiei de atestare, constată Maria Buzduga, conducătoare artistică la Casa de cultură din Horbova, lucrător emerit al culturii din Ucraina. Au evoluat cu mare succes, iar membrii comisiei de atestare de la Cernăuți au rămas, pur și simplu, încântați.

Surpriza cea mare a fost, după cum spune directorul Casei de cultură, Toader Lișman, ieșirea în scenă a peste o sută de dansatori – toate grupele de vârstă ale Ansamblului „Alunelul”.

–Ceea ce au demonstrat horbovenii merită toată lauda, a declarat în finalul concertului Mykola Șkribliak, directorul Centrului Bucovinean de Cultură și Artă, maestru al artei populare din Ucraina, președintele comisiei de atestare. Aș vrea să-i mulțumesc în mod deosebit  familiei Buzduga, care deține cheile de la acest tezaur spiritual horbovean. Doamna Maria este sufletul fiecărui colectiv artistic de la Casa de cultură, iar Iulian Buzduga conduce Ansamblul coregrafic „Alunelul”.

Mykola Șkribliak a amintit că în prezent, în Ucraina, se discută problema creării unor centre de păstrare a culturii tradiționale. Este un nivel mai înalt de activitate artistică.

–Tradiția populară, ca și limba, este codul genetic al unui popor, a accentuat Mykola Șkribliak. Horbova, din toate punctele de vedere, merită să devină un centru de păstrare a culturii tradiționale românești. Aici activează singurul teatru popular românesc de amatori din Ucraina – „Miorița”, au un palmares bogat Orchestra de instrumente populare, colectivele de dansatori, vocaliștii. Și, pe lângă toate acestea, există renumita „Malancă de la Horbova”. Sunt toate premisele pentru crearea unui astfel de centru, iar noi vă vom susține.

P. BOCANCEA

„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/  

- Reklama -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reklama -spot_img

Ultimul articol