1. Vestitori ai tradiţiei strămoşeşti, întruniţi la Noua Suliţă
La 8 martie, la Casa de cultură din Noua Suliţă a avut loc Festivalul de binefacere „Mărţişor”. Aici s-au întâlnit sentimentul frumosului cu cel general uman al binefacerii. A fost o acţiune zonală, fiindcă pe scană au evoluat colective de artişti amatori din comunităţile teritoriale Noua Suliţă, Boian, Vancicăuţi şi Mămăliga, adică din majoritatea localităţilor fostului raion Noua Suliţă. După cum se remarcă pe site-ul Consiliului Orăşenesc Noua Suliţă, actuala ediţie a Festivalului „Mărţişor” a fost cea mai amplă din ultimii patru ani. Scopul lui a constat în popularizarea culturii naţionale şi acordarea de ajutor apărătorilor suveranităţii şi independenţei statului nostru. Participanţii la festival al fost felicitaţi de primarul CT Noua Suliţă, Maria Nicorici. Ea i-a înmânat Diploma de onoare din partea Comitetului executiv al Consiliului Orăşenesc Noua Suliţă şi un cadou Aureliei Bordian, fostă şefă a clubului din Marşinţi şi conducătoare a Colectivului etnofolcloric popular „Ţărăncuţa”.
– Grupul etnofolcloric „Țărăncuța” poartă, de șase ani, titlul onorific de colectiv popular, remarcă actuala conducătoare artistică a lui, Sofia Roșca. În prezent Casa de cultură este condusă de Ema Mândrescu. Ea lucrează cu 3-4 grupe de dansatori. Ansamblul coregrafic „Mărțișor” de la Marșinți a participat cu succes și la Festivalul „Mărțișor” de la Cernăuți, precum și acum, la Noua Suliță. Fermierul nostru, Alexei Cherțoaia, a finanțat crearea unei săli pentru dans la Liceul din sat, unde se ocupă în prezent toți dansatorii sub îndrumarea Emei Mândrescu.
Primul adjunct al primarului CT Noua Suliţă, Serghei Arsenii, a adresat un mesaj de felicitare cu prilejul Zilei Internaţionale a Femeii. Tuturor participanţilor la festival li s-au înmânat diplome. În cadrul festivalului au evoluat mulţi tineri artişti amatori. Au fost adunate 17.622 de grive, care, chiar pe scenă, au fost înmânate participantului la operaţiunile de luptă, Bogdan Stolearciuc. El asamblează drone pentru apărătorii noştri.
2. Sărbătoare la baştina lui Ion Neculce cu cântece, dansuri şi flori
Creată în perioada sărbătorilor de iarnă din anul curent, Asociaţia dezvoltării culturii şi tradiţiilor româneşti „Boianul Bucovinei” a organizat primul său festival (şi acela cu statut internaţional) la început de primăvară, consacrat frumoasei sărbători a „Mărţişorului” şi Zilei Internaţionale a Femeii. Fondatorii acestei asociaţii – soţii Serghei şi Elena Poclitar, contând pe susţinerea primăriei Comunităţii şi a administraţiilor celor două licee din Boian şi a Gimnaziului din Priprutia, precum și a omului de afaceri Ion Semeniuc, le-au dăruit consătenilor un spectacol de neuitat, în cadrul căruia au evoluat şi oaspeţi din satul vecin Mahala – „Urmaşii lui Ştefan”, conducător artistic Elena Nandriş, orhestra „Ghiocelul” din Vancicăuţi împreună cu solistele Irina Bercea și Marinela Irimia, interpreţii cu performanţă Carolina Jitaru din Cernăuţi, Victoria Lunga și Sorin Casap din Moldova.
Cu un braţ de lalele, cu urări calde şi senine ca cerul de primăvară a sosit la festival Consulul General al României la Cernăuţi, Irina-Loredana Stănculescu. A dorit neapărat să fie în aceste clipe de inaugurare a unei tradiţii alături de fondatorii Asociaţiei „Boianul Bucovinei” delegaţia de la Dorohoi, România, în frunte cu profesorul Vasile Adăscăliţei. O vizită reciprocă a întreprins la Boian o delegaţie din Pererita, satul de baştină al lui Grigore Vieru, condusă de primarul Victor Didic. Cu o lună în urmă, la Pererita s-a desfăşurat Festivalul Internaţional „Grigore Vieru”, la care Asociaţia „Boianul Bucovinei” a „ieşit în lume”, cu câţiva declamatori şi interpreţi, care au fost menţionaţi cu diplome de participare.
Festivalul Internaţional de la Boian a fost numit „Sărbătoarea primăverii la baştina lui Ion Neculce”. Prezentându-i pe oaspeţi, preşedintele Asociaţiei „Boianul Bucovinei” le-a oferit cuvântul viceprimarului Vasile Babii, primarului de Pererita Victor Didic, Consulului General al României la Cernăuţi, Irina-Loredana Stănculescu, profesorului din Dorohoi Vasile Adăscăliţei, preşedintelui Societăţii „Mihai Eminescu” din Cernăuţi, Vasile Bâcu, metodistei de la Institutul de învăţământ postuniversitar din Cernăuţi, preşedintei Asociaţiei Cadrelor Didactice de Etnie Română din Ucraina, Lilia Govornean. Alături de ei a fost şi echipa de jurnalişti care susţin chiar de la bun început activitatea noii asociaţii „Boianul Bucovinei” – Maria Toacă, Felicia Toma, Nicolae Hauca şi Vasile Carlaşciuc.
Spectacolul a început cu o compoziţie coregrafică, executată de elevii claselor primare de la Liceul nr.1 din centrul Boianului. Elementul simbolic al acestei compoziţii au fost porumbeii albi din mâinile copiilor, porumbei ai păcii. Pacea, primăvara, mama au constituit principalele mesaje artistice ale spectacolului. Un cântec de primăvară în limba română a învăţat băieţelul de cinci ani din Harkiv, Constantin Kobzar, familia refugiată a căruia a fost găzduită la Boian. Duetul surorilor Poclitar – Anastasia şi Sofia – s-a prezentat cu un cântec despre mamă. I-au bucurat pe spectatori cu vocile lor cristaline elevii, speranţele Boianului – Elena Matei, Nicolae Ruşti, Daria Creţu, Sofia Matei. „Speranţa” – aşa a fost numit grupul vocal de la Liceul Lider „Ion Neculce” din Boian, condus de profesoara de muzică Elena Toma. El a evoluat şi la recentul festival „Mărţişor” din Cernăuţi, organizat de Societatea „Mihai Eminescu”. Au fost şi de data această la înălţime dansatorii din vestitul Ansamblu „Mioriţa”, condus de Maria Basaraba.
Acordul final al Festivalului a răsunat în interpretarea cantautoarei Carolina Jitaru, care s-a prezentat cu un cântec despre iertare. Inima care ştie să iubească, ştie şi să ierte. Este o calitate profund creştină şi umană.
3. Doina primăverii răsună pe Valea Prutului
Horbova este un sat cu cântăreți și dansatori, cu muzicanți virtuoși, care cinstesc datinile și tradițiile populare românești din generație în generație. Cu patru ani în urmă, când a trecut în veșnicie directorul Școlii de muzică pentru copii și dirijorul Orchestrei populare „Valea Prutului” din localitate, Dumitru Scalco, horbovenii au decis ca festivalul Mărțișorului să fie consacrat luminoasei lui amintiri. Au inaugurat Festivalul „Doina primăverii” – o denumire foarte reușită pentru spectacolul dedicat muzicianului care a iubit cu toate fibrele sufletului viața, oamenii și arta.
Duminica trecută, la Casa de cultură din Horbova s-a desfășurat ediția a patra a Festivalului „Doina primăverii” cu evoluarea tuturor colectivelor artistice de la această instituție de cultură. Numărul participanților a fost impunător. Rar care localitate sătească din regiune poate concura cu Horbova în privința colectivelor coregrafice. Primele acorduri ale „Doinei primăverii” au răsunat în interpretarea Orchestrei școlii de arte din Horbova, dirijată de Mihai Țari. De la aceiași instituție s-a prezentat în fața spectatorilor Grupul vocal condus de Lilia Iacobuța. Din patrimoniul cultural al neamului au ales cântece potrivite pentru această sărbătoare a primăverii soliștii Bogdan Zgârcea, Nadia Prescure, Stela Nazar, Serghei Rușciac, Alina Muraru și Nadia Scalco. Special pentru a participa la acest eveniment cultural deosebit, Nadia Scalco a venit pentru o zi acasă de la Chișinău, unde învață la Colegiul „Ștefan Neaga”. După buchetul de cântece populare interpretate și primind un buchet mare de flori din partea consătenilor săi, Nadia Scalco a declarat: „Sunt nespus de bucuroasă să cânt pentru consătenii mei, dar îmi lipsește ceva. Am privit mai des în partea dreaptă a scenei, unde stătea, de obicei, bunicul meu, Dumitru Scalco, dirijorul orchestrei și cel care mi-a dat primele lecții de muzică. Cred că de acolo, din ceruri, el se bucură de succesele noastre”. Ca de obicei, s-a bucurat de un mare succes și Grupul vocal „Opincuța”, format de Maria Buzduga, lucrător emerit al culturii din Ucraina, sora lui Dumitru Scalco.
La Horbova dansează și mic, și mare. Poate prin această aleasă pasiune față de dans și se explică faptul că la Casa de cultură activează mai multe colective coregrafice. Pe scena festivalului și-au demonstrat măiestria ansamblurile „Speranța”, „Mugurelul”, „Ghiocelul”, iar cea mai bogată performanță și o largă geografie a evoluării o are Ansamblul coregrafic popular „Alunelul”, condus de Iulian Buzduga. Din el fac parte părinții mai multor dansatori din ansamblurile pentru copii.
S-a constatat că Horbova are și o fanfară, pe care au numit-o „Datina”, dirijată de Vasile Cercel.
Păstrători fideli ai datinii străbune, horbovenii au colectat în cadrul festivalului 14.415 grivne, dintre care 10 mii au fost donate de artiștii amatori. Acești bani vor fi direcționați pentru necesitățile apărătorilor Ucrainei, originari din Horbova.
Artiștii amatori din Horbova au fost admirați și felicitați de reprezentantul Consulatului General al României la Cernăuți, ministrul consilier Nicolae Dan Constantin, de viceprimarii CT Ostrița Mihai Cioropita și Dan Crâșmaru, de reprezentanta Centrului Bucovinean de Cultură și Artă, Tetiana Antoniuk.
Vasile CARLAȘCIUC
„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/