13.1 C
Chernivtsi
sâmbătă, aprilie 26, 2025

„PRIMĂVARA DOMNULUI IISUS”

Треба прочитати

Festivalul Internațional Pascal „Lumina Învierii – Bucurie și Speranță”, inițiat de Asociația pentru Dezvoltarea Culturii și Tradițiilor Românești „Boianul Bucovinei”,  a ajuns la a doua ediție. El s-a desfășurat în Marțea Luminoasă, 22 aprilie, în localul Casei de cultură din Boian. Președintele Asociației „Boianul Bucovinei”, Serghei Poclitar, a lucrat la pregătirea festivalului cu energie dublă – recent el a fost numit director al Casei de cultură. Festivalul Pascal a fost un eveniment de bun augur  pentru Serghei Poclitar în noua sa postură de director al instituției de cultură din satul natal.

După ce a răsunat Imnul satului Boian în interpretarea tuturor artiștilor amatori din această localitate, sărbătoarea a fost blagoslovită de parohul Bisericii Adormirea Maicii Domnului, Vasile Nichiforiuc. „Aducem laude lui Dumnezeu prin cuvintele „Hristos a Înviat. Adevărat a Înviat!”, a accentuat duhovnicul satului. Cuvântul preoțesc de Înviere a Domnului a fost însoțit de colindele pascale interpretate de corul bisericesc. În ele se afirmă că „e primăvara Domnului Iisus”.

Directorul Casei de cultură și fondatorul Asociației „Boianul Bucovinei”, Serghei Poclitar, salutând prezența și prezentându-i pe participanții la festival, a subliniat că unul din scopurile acestuia constă în „păstrarea luminii Paștelui în inimile noastre”. Iar primarul CT Boian, Aurel Babii, care l-a urmat pe scenă, a menționat că festivalul a adus în sala spațioasă foarte multă lume, iar acesta este un semn bun și o speranță că „activitatea Casei de cultură sub conducerea lui Serghei Poclitar va însemna o revenire la frumoasele tradiții de cândva”. „Boianul are o populație de circa 7 mii de oameni, dintre care, în momentul de față, 3 mii se află peste hotare. Dorim cu toții să vină pacea și sunt convins că 90 la sută dintre consătenii noștri aflați acum în țări străine se vor întoarce la vatra natală”, a conchis domnul primar. Spusele lui au fost confirmate ceva mai târziu de cantautoarea Carolina Jitaru, invitată la festival. „M-am întâlnit peste hotare cu un boincean care mi-a spus sincer: cum se stabilește pacea, mă întorc acasă fără să stau pe gânduri”.

O bună parte din programul de concert a fost asigurat de colectivele artistice din localitate. Unul din ele poartă denumirea „Inima Boianului” – inimă care bate în ritmul armoniei cântecelor românești. În fața publicului au evoluat colectivele artistice de la cele două licee și de la grădinițele din Boian. Și de data aceasta în centrul atenției a fost băiatul Kosteantyn Kobzar. El este dintr-o familie de refugiați din Harkiv, găzduiți la Boian. El a recitat, spre mirarea tuturor, o poezie despre Paște în limba română. De câteva ori a ieșit în scenă Ansamblul vocal „Speranța” de la Liceul „Liderul” care poartă numele lui Ion Neculce. La mari speranțe ne putem aștepta de la soliștii Melisa Toma, Cristian Ruști, Sofia Matei, Alexei Dârda, Irina Carp.  Duetul surorilor gemene Anastasia și Sofia Poclitar de la Liceul nr.1, cunoscute prin evoluările lor cu succes, au interpretat de data aceasta un cântec de Înviere. Iar Petru Juc, de la aceeași instituție de învățământ – un cântec cu un puternic mesaj al zilei – „Pace vrem și nu război”.

Invitata festivalului, cantautoarea Carolina Jitaru s-a prezentat cu cântecul „Casa părintească” de Viorel Cotic, diplomat ucrainean, originar din Ceahor, sat unde sunt păstrate tradițiile culturale românești. După aplauzele spectatorilor, doamna Carolina i-a invitat în scenă pe consătenii săi – membrii Ansamblului coregrafic „Datina” de la Liceul din Mămăliga.

Participarea la festivalul din Boian a Ansamblului „Urmașii lui Ștefan” din Mahala, condus de Elena Nandriș, n-a fost o surpriză, fiindcă  schimbul de concerte dintre aceste două localități vecine este o tradiție mai veche. Din CT Vancicăuți a sosit la festival  Orchestra „Ghiocelul” de la Școala de muzică din Costiceni, condusă de Vladimir Rața, care a declarat că discipolii săi sunt urmașii vestitului lăutar Toader Captar. „Prin anii 70-80 ai secolului trecut muzicanții din Costiceni și dansatorii din Boian se bucurau de cele mai mari succese în fostul raion Noua Suliță. Putem repeta acest succes”, a accentuat Vladimir Rața. Ca răspuns la declarația făcută de Vladimir Rața, Ansamblul coregrafic „Miorița” din Boian a interpretat trei dansuri populare, caracteristice  localității lor.

Au răsunat mesaje de felicitare din partea oaspeților. Profesorul Vasile Adăscăliței din Dorohoi, membru al Asociației ,,Prietenii Basarabiei, Bucovinei și Ținutului Herța”, a subliniat că a fost o zi extraordinară, că festivalul i-a bucurat cel mai mult pe copii, făuritorii zilei de mâine.  Primarul satului Pererita, raionul Briceni, Victor Didic, prin prezența sa a confirmat relațiile culturale dintre Boian și   baștina marelui poet al românilor de pretutindeni, Grigore Vieru. 

În final, soții Serghei și Elena Poclitar au înmânat participanților, invitaților, consătenilor care au contribuit la organizarea și buna desfășurare a festivalului diplome de onoare și câte o păscuță, simbol al Paștelui – luminata sărbătoare care aduce bucurie și speranță în sufletele oamenilor. A întregit această bucurie apariția pe scenă a fanfarei satului Boian.

Vasile CARLAȘCIUC

„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/

Fotografii de Nicolae Hauca

- Reklama -spot_img
- Реклама -spot_img

Останні новини