Ansamblu cu nume de baladă
Cu ocazia hramului Bisericii Nașterea Maicii Domnului din Boian a fost sărbătorită și ordinara, a 69-a, aniversare a Ansamblului coregrafic „Miorița” din această localitate. Nu este nimic neobișnuit în aceasta, doar tradiția populară, ca și credința strămoșească, limba maternă stau la baza identității unui neam. Cei aproape șapte decenii de activitate a Ansamblului „Miorița”, care echivalează cu durata medie a vieții, i-au adus o performanță încântătoare: evoluări cu succes la concursuri și festivaluri din Ucraina și România, din alte țări europene, confirmându-și ani la rând titlul onorific de colectiv popular. În ultimul timp dansatorii boinceni sunt conduși de coregraful de vocație, Maria Basaraba, una dintre liderii tineretului din regiune. Potrivit obiceiului hramului, la sărbătoarea Ansamblului „Miorița” au fost oaspeți dragi din alte localități, ba chiar din România. Vom menționa prezența reprezentantului Consulatului General al României la Cernăuți, ministrului plenipotențiar Nicolae Dan Constantin, președintei Societății Scriitorilor fără Frontiere din Iași, Elena Mândru, societate care a făcut recent o donație pentru susținerea unor copii din familii defavorizate din regiunea noastră. După cum a menționat scriitoarea Maria Toacă, președinta Societății „Doamnele Române” din Cernăuți, care a avut misiunea să repartizeze acest ajutor, s-a decis ca banii să fie înmânați la doi copii talentați din Boian, tatăl cărora se află pe front.
Când a început războiul la scară largă în Ucraina, membrii Ansamblului „Miorița” s-au filmat într-un clip al interpretei Ala Caștelean despre pace. În semn de recunoștință, ea a evoluat în cadrul sărbătorii „Mioriței”. Au venit să-i susțină pe tinerii artiști amatori boinceni Ansamblul „Urmașii lui Ștefan” din satul vecin Ostrița Mahala, colective artistice din Chelmenți și Vașcăuți, Ansamblul „Neogalactica” din Cernăuți.
La cea de a 69-a aniversare a sa Ansamblul „Miorița” a fost distins cu Diploma de Excelență a Consulatului General al României la Cernăuți, pe care a înmânat-o diplomatul Nicolae Dan Constantin, și cu Diploma din partea Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina „Mihai Eminescu”, înmânată de președintele ei, poetul și ziaristul Vasile Bâcu.
Doamna Maria Vaipan, medic în Boian, este de-o vârstă cu Ansamblul „Miorița”:
– Ansamblul a fost creat în perioada când părinții noștri erau tineri. Acum din componența lui fac parte toți cei patru nepoței ai mei: Mihai Adrian Vaipan, elev în clasa a XI, Magdalina Vaipan, elevă în clasa a VI, Nichita Nerlici, elev în clasa a IX și Mariela Nelici, elevă în clasa a VI. Ei toți învață la Liceul nr.1 din centrul Boianului. Pentru mulți boinceni Ansamblul „Miorița” rămâne ca o frumoasă amintire din tinerețe.
Fotografii Nicolae Hauca
Glasuri de îngeri și inimi deschise spre frumos
Școala Populară de Artă și Civilizație Românească „Ciprian Porumbescu” și Formația Vocal-Folclorică „Perla”, care activează în cadrul ei, au împlinit 20 de ani. Dublul jubileu a fost marcat prin spectacolul „Glasuri de îngeri către Măicuța Domnului”, ce s-a desfășurat duminică, 22 septembrie, la Filarmonica Regională din Cernăuți.
– Pentru acest an jubiliar am planificat ca în Duminica Mironosițelor, în mod tradițional, să organizăm ediția ordinară a Festivalului „Alese perle pentru mama”. Au intervenit unele circumstanțe și spectacolul jubiliar a fost mutat pentru mai târziu și l-am susținut imediat după o altă mare sărbătoare creștină semnificativă – Nașterea Maicii Domnului, explică Iurie Levcic, directorul Centrului Bucovinean de Artă. L-am numit „Glasuri de îngeri către Măicuța Domnului”. L-am conceput ca un spectacol de creație al fostei noastre eleve, iar în prezent profesoară de canto la Școala Populară de Artă, Ana Maria Calancea. Ne bucură faptul că unii dintre discipolii noștri revin la Școala Populară de Artă și contribuie nemijlocit la menținerea și dezvoltarea ei. Ana Maria Calancea, ca interpretă, a meritat un asemenea spectacol de creație.
Spectacolul a început cu priceasna „O, Măicuță Sfântă”. Glasurile fermecătoare ale tinerilor vocaliști de la „Perla” au fost susținute de publicul spectator din sală. Or, Născătoarea de Dumnezeu este ocrotitoarea tuturor: „Călători pe marea,/ Veșnic tulburată,/ Noi ne-am pus în Tine/ Și nădejdea toată”. Iar Ana Maria Calancea a interpretat cântecul de o puternică rezonanță emoțională „Rugă pentru Ucraina”. O rugă de recunoștință pentru apărătorii țării.
În cadrul concertului împreună cu Formația „Perla” a evoluat și interpreta Ala Caștelean. Ea s-a prezentat cu un cântec despre pace. Au apărut în scenă absolventele din anii trecuți ale Școlii de Artă Populară Anastasia Cudric și Elena Patraucean, precum și proaspeții absolvenți Anastasia Uncu și Dumitru Paulencu. Anastasia Uncu a interpretat un cântec popular românesc, iar spre finalul spectacolului – un cântec de estradă în duet cu fosta ei profesoară Ana Maria Calancea. Dumitru Paulencu și-a încheiat studiile la Școala Populară de Artă pe o notă înaltă, devenind deținătorul marelui premiu al Festivalului Internațional „Micul prinț” din Chișinău. El a interpretat la chitară cunoscutul cântec „Rugă pentru părinți”.
Partea coregrafică a fost asigurată de Ansamblul „Colorit” de la Casa de Artă Populară de la Roșa (conducători Volodymyr și Lilia Dovghii), precum și de Ansamblul coregrafic „Mugurelul” de la filiala din Pătrăuții de Sus a Școlii Populare de Artă „Ciprian Porumbescu” (conducătoare Elena Pintescu). Formația „Perla” s-a împrietenit cu Ansamblul „Colorit” vara aceasta, participând împreună la un festival de la Deva, România. A fost invitat să evolueze în cadrul spectacolului Ansamblul „Urmașii lui Ștefan” din Mahala (conducătoare Elena Nandriș) și ansamblul elevilor de la Gimnaziul nr.1 „Vector” din Cernăuți, unde doamna Ana Maria Calancea este profesoară de engleză.
În final a răsunat un cântec-rugăciune pentru țară, compus de vestitul interpret de muzică populară din România, copământeanul nostru Grigore Gherman, care, la timpul său, a luat lecții de canto la Școala Populară de Artă „Ciprian Porumbescu”. Spectacolul a fost finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.
P. BOCANCEA
„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/