A intrat în tradiție ca, o dată pe an, primăvara, cenaclul transfrontalier „Mașina cu poeți” să se reunească la Berchișești și ziua să fie considerată o sărbătoare a satului. Și în acest an, într-o zi de 19 mai, cu soare, cu flori în grădini, în centrul comunei cu tei înmiresmați la Centrul pentru Cultură, Artă și Tradiție s-au regăsit scriitorii membri ai cenaclului și susținătorii acestora, primiți după datină, cu pâine și sare, de către vrednica primăriță Violeta Zenovia Țăran, având alături membri ai grupului tradițional „Cerbul din Corlata”, membri ai Ansamblului folcloric „Plaiurile Berchișeștiului”, colegi.
În deschiderea activității, primărița a urat tuturor „bun venit, în colțul meu de rai, care sper să devină și al dumneavoastră!” și a exprimat bucuria reîntâlnirii la o manifestare ce a devenit o permanență. Moderatorul din partea scriitorilor din sudul Bucovinei, Constantin Horbovanu a întărit ideea permanentizării acestor întâlniri ce se desfășoară de 8 ani, anterior aici având loc și alte manifestări culturale marcante, precum Națiunea Poeților, ș.a. Momentul de istorie a fost realizat de către elevii Claudiu Niță, Ionuț Gemănaru, Gyulia Varvaroi, Ioana Olari, Lavinia Varvaroi, membri ai cercului literar condus de bibliotecara Lăcrămioara Lupăescu. Copiii au vorbit cu mândrie despre vechimea și numele satului, devenirea sa în timp, despre vrednicia gospodarilor, care respectă tradițiile și limba strămoșească. Iubitori de lectură și poezie, elevii au prezentat și încercările lor literare pe teme importante, precum lectura, cartea, respectul, frumusețea copilăriei și au fost răsplătiți cu diplome din partea Primăriei și a cenaclului „Mașina cu poeți”. Două momente artistice foarte reușite i-au avut ca protagoniști pe membrii Ansamblului folcloric „Plaiurile Berchișeștiului”, instructor Carolică Bordea, care au prezentat dansuri populare și cântece interpretate de solistele Gyulia Varvaroi, Alexandra Mironesei, Beatrice Paicu. Tinerii artiști au încântat prin frumusețea și autenticitatea costumelor, prin interpretarea caracterizată de trăire intrinsecă și bună cunoaștere a specificului folclorului din zonă și din Bucovina, prin care au adus și un omagiu satului natal. Instructorul Carolică Bordea a meritat pe deplin Diploma de recunoștință cu care a fost onorat de conducerea primăriei.
Constantin Horbovanu a reiterat concis istoria cenaclului, înființat în 2016 de regretatul academician Vasile Tărâțeanu și prof. univ. dr. Gina Puică, o activitate care are succes și a câștigat din ce în ce mai mulți adepți. Moderatorul i-a numit pe poeții din Cernăuți „eroii noștri”, pe bună dreptate, având în vedere situația din țara vecină și dragostea lor pentru valorile și cuvântul românesc. Un prim cuvânt l-a avut părintele diacon Gheorghe Antonesi, cu o frumoasă rostire omagiu pentru femeile creștine (ne aflam în Duminica Mironosițelor), pentru mamele care dau viață și au un rol hotărâtor în educarea copiilor. Prin două creații proprii, părintele a exprimat dorința de revenire la vatră a semenilor și respectul pentru Cuvânt, care a fost începutul.
Marin Gherman, profesor la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, a adus un omagiu poeților din Cernăuți care nu mai sunt cu noi, dar nu sunt uitați pentru că „Încă nu a existat vreun poet la Cernăuți care să moară” și a lecturat un reușit poem dedicat lui Ilie T. Zegrea și tuturor poeților decedați. A debutat în cenaclu Ilinca Sobiețchi, cu versuri despre ființarea umană.
Vasile Aioanei a evocat personalitatea poetului Ion Beldeanu, plecat de curând dintre noi, fost președinte al Societății Scriitorilor Bucovineni, cu accent pe lupta acestuia pentru drepturile românilor din regiunea Cernăuți, cu apel la volumele „Bucovina care ne doare” și sublinierea că această atitudine trebuie continuată. În încheierea cuvântului său, vorbitorul a recitat o creație proprie dedicată lui Ion Beldeanu.
Au preluat microfonul poeții Gheorghe Ungureanu din Cernăuți, cu un poem despre timp, Valerian Bedrule, din Pojorâta, cu reușite poeme de dragoste, Limona Rusu din Suceava, unul din poemele sale fiind dedicat „poeților, sfinți ce-și caută tăcerile în ochii altora”, Dorel Lungu din Dorohoi, cu o creație cu caracter patriotic și una dedicată înstrăinărilor din sate (pentru care a primit o replică de la epigramista Elena Mândru). Prof. Maria Crețu din Mălini a mulțumit în numele tuturor pentru darul oferit de Primărie, un excelent album cu lucrările artistului plastic Vladimir Florea, fiu al locului, a apreciat prestația artistică a copiilor și a lecturat două creații proprii.
Poetul și jurnalistul Vasile Carlașciuc din Cernăuți a vorbit despre un valoros pictor din Mălinești, reg. Cernăuți, Andrei Jitaru, simbolul artei sale fiind „nimbul lacrimei”, expresie a tragediei suferite de românii nord bucovineni în timpuri de restriște. Poemul pe care l-a dedicat pictorului poartă acest nume, iar un altul, intitulat „Îmi stă cuvântul dincolo de orizont” este dedicat Turnului de pază de pe dealul Țețina, care vestea, în alte vremuri, năvălirea cotropitorilor.
Ioan Ițco i-a prezentat pe prozatorul Andrei Breabăn și pe artistul plastic Leonid Popescu din Chișinău, acesta anunțând o proximă activitate, pe 7 iunie, la Putna, unde va deschide o expoziție cu lucrările sale de artă plastică și se vor lansa cărțile „Deportări din valea Răutului”, lucrare proprie, despre suferințele românilor sub teroarea comunistă și cele 10 volume din „Epopeea Ștefaniană”, de Andrei Breabăn. Despre lucrările sale, despre lupta pentru unitate națională a înaintașilor, a vorbit prozatorul. Au citit poezii proprii Mariana Bilic și subsemnata.
Partea a II-a a lucrărilor, moderată de poetul Nicolae Șapcă, președintele Societății Scriitorilor Români din Cernăuți, a debutat cu poemul „Ștergarul” de Costache Ioanid, în excelenta interpretare a talentatei Adela Șulea. Au prezentat creațiile lor Tatiana Golciuc din Cernăuți, Monica Buhac și Lucian Ioniță din Suceava, cu epigrame ne-a delectat Elena Mândru, din Iași, președinta Societății Scriitorilor fără Frontiere. Maria Apetroaiei, vicepreședinte al SSFF, a susținut o pledoarie pentru cultură, carte, cuvânt și a lecturat poemul „Pentru tine, femeie”. Alina Elena Andruhovici din Câmpulung s-a declarat impresionată de primirea din partea gazdelor, de talentul copiilor, cărora le-a dedicat o creație proprie.
Nicolae Șapcă ne-a dezvăluit povestea apariției volumului său de sonete „Pe creste de cuvinte”, lansat recent în regiunea Cernăuți, în prezența editorului și autorului prefeței, criticului literar Ștefan Hostiuc și a poetului Arcadie Suceveanu, și a lecturat câteva din excelentele texte din volum, surprinzându-ne și cu un catren despre creația ce „nu are frontiere”.
Criticul literar Ștefan Hostiuc, redactorul valoroasei publicații „Mesager bucovinean”, ne-a informat despre peisajul literar din nordul Bucovinei, bucuros că jurnaliștii Nicolae Șapcă și Vasile Bâcu, foști studenți ai săi la Universitatea din Cernăuți, au revenit la poezie, că literatura câștigă teren prin interesul altor creatori, mai tineri, o speranță pentru viitorul literelor românești din regiune. A anunțat o veste bună, tipărirea a cinci volume de literatură română, două fiind opera poetică a regretaților Vasile Tărâțeanu și Ilie Tudor Zegrea. A apreciat activitatea ca „un adevărat festival”, sugerând ca cenaclul să-și păstreze menirea de atelier de creație și a citit două poeme cu mesaj profund, și despre poeții care, uneori, „se luptă cu morile de vânt”.
Încheierea a fost impresionantă, marcată de flautul fermecat al profesorului Puiu Crețu, care a interpretat „Balada” de Ciprian Porumbescu. Moderatorii au anunțat calendarul activităților următoare, promițătoare, am apreciat. Berchișeștiul, primarul și echipa sa au fost din nou la înălțime.
Paraschiva ABUTNĂRIȚEI
„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/