Revenit de la București, de la ediția a doua a Festivalului Internațional de literatură pentru copii și tineret „Dimineața cuvintelor”, mesagerul scrisului românesc din nordul Bucovinei, Nicolae Șapcă, președintele SSRC, a dorit să lărgească aria emoțiilor și bucuriei zilelor trăite în regatul scriitorului Petre Crăciun, împărțindu-le cu colegi de condei, dar și cu tineri pasionați de lecturi și creație literară. Pentru un atelier de lectură, asemenea celor de la București și mai multe orașe din România și Republica Moldova, i-a ales pe membrii cenaclului literar „Lămăița” de la Liceul nr. 1 din Cupca, înființat și alimentat cu apa vie a cuvântului artistic pe parcursul a mai bine de trei decenii de profesoara Eleonora Schipor. Un imbold de a veni la Cupca încărcați cu noi cărți, revistele pentru copii „Recreația Mare” și „Prichindeii din Cernăuți”, toate înnobilate cu harul poeziei, le-a insuflat scriitorilor cernăuțeni și directorul adjunct al Liceului, Marilena Zâgrea, profesoară de română înzestrată cu aleasa calitate de a stimula interesul tinerilor pentru lecturi. În preajma sărbătorii Floriilor și a vacanței din Săptămâna Mare a Sfintelor Paști, întâlnirea de bun augur a liceenilor cupceni cu scriitorii urmează să-și continue calea spre alți copii cu dragoste de carte și graiul matern. Dar mai întâi, pe aripi de poezie, „Dimineața cuvintelor” și-a luat zborul de la București la Cupca. Aici și-a găsit sălaș în „vinerea de intrare în Floriile cuvintelor”, o zi luminată de pricesnele pline de rodnicie în suflet și gând, cântate cu voci liturgice de grupul liceenilor, dar și de versurile membrilor cenaclului literar – Elena și Pavel Dugan, Nicoleta Bojescu, Carina Alerguș, Marilena Țugui. Și anturajul din sala de festivități și holul școlii a strălucit în lumina așteptării celei mai mari sărbători creștine – Învierea Mântuitorului.
În spititul tradiției școlilor noastre, unde limba română și valorile naționale sunt la ele acasă, am fost poftiți mai întâi în sala de muzeu. Relicvele din vechime – documente ce atestă istoria seculară a locului, piese ale portului popular, unelte meșteșugărești, covoare, icoane pictate pe sticlă și cusute cu mărgele ale meșteriței Felicia Ungureanu, tablouri ale pictorului Vasile Broască, ulcioare, vase de lut și multe alte obiecte marcate de eternitate – ne-au deschis inima să ne înnemurim cu oamenii care le-au păstrat pentru tinerii de astăzi și generațiile ce o să vină.
N-a greșit scriitorul Nicolae Șapcă, începând regalul bucovinean al „Dimineții cuvintelor” de la Cupca. După ce a povestit copiilor adunați în sala de festivități despre Festivalul de la București și cu cine, pentru ce a venit la ei, Nicolae Șapcă și-a prezentat revista „Recreația Mare”, iar jurnalistul și poetul Vitalie Zâgrea – „Prichideii din Cernăuți”, editate cu sprijinul financiar al Guvernului României, prin DRP. Ambii editori s-au adresat către copii cu îndemnul de a colabora și a fi prezenți în paginile publicațiilor destinate lor. Poeta Doina Bojescu, membră a Uniunii Scriitorilor din Ucraina, a venit cu o bogată colecție din trecut, o soră mai mare, mai bine zis de mai înainte, a celor de astăți – revista „Făgurelul”, fiecare număr având și câte o cărticică de povești. La capitolul lansărilor noilor apariții, poetul Nicolae Șapcă s-a încadrat cu o dalbă culegere – „Cascada fulgilor de-argint”, sonete pentru copii, care a fost prezentată și la Festivalul din București. Inspirat ilustrată de pictorița Alina Astăluș din capitala României, cartea apare într-o atrăgătoare strălucire, un farmec momentului lansarii la Cupca atribuindu-i și fulgii sprințari ce-și făceau de cap afară în plină primăvară, cu cocori sus în cer și în cuiburi. Au îmblânzit vântul, au topit gheața de pe crengile de salcie pregătite pentru întâmpinarea de Florii a Mântuitorului, melodia Carolinei Jitaru „O scrisoare mamei”, pe versurile poetei Elena Marița, apoi poeziile, citite „cu șoapte de lumină”, după cum a respirat într-un vers Gheorghe Bodnariuc. De fapt, el ca om al casei, revenit la alma mater (fost absolvent al acestei școli) a încheiat recitalul, lăsându-i înaintea sa pe Vitalie Zâgrea, Vasile Bâcu, Rodica Zegrea, Doina Bojescu, Vasile Carlașciuc. Avea mai multe să le citească și Nicolae Șapcă, dar mai interesant pentru noi toți a fost să-i ascultăm și să-i admirăm pe copii, printre care talentatul instrumentist saxofonist Costel Plevan. Profesoara de română Marilena Zâgrea a pregătit, împreună cu iubiții ei elevi din clasa absolventă, cea mai frumoasă surpriză – un moment poetic dedicat anului Mihai Eminescu, invocând sublimele sentimente ale iubrii dintre Poet și Veronica Micle. Pe aceleași unde ale iubirii s-au ridicat discipolii profesoarei de română și în momentul de grație al graiului matern, când vocea Carolinei a intonat versurile lui Nicolae Șapcă, cunoscutul Imn al limbii noastre. Refrenul a răsunat înălțător, ca și atunci când interpreta este însoțită de „Urmașii lui Ștefan” din Mahala, căci și în inimile tinerilor din Cupca înflorește dragostea românească.
Bucuroasă de generozitatea oaspeților, doamna Eleonora Schipor a strâns în brațe cărțile dăruite și le-a mulțumit tuturor și cu câte o Diplomă de Merit (pentru bucuriile omului) din partea ASCIOR, a cărei filială o conduce. Dar până la mulțumiri a scos în față primul număr al revistei „Dacia Străbună”, editată de prof. Ioan Ițco, renumit prin promovarea turismului cultural și valorilor naționale ale Bucovinei. Au avut până acum au și mai mult de-acum înainte ce citi tinerii din Cupca, îndemnul lansat de poetul și jurnalistul Vasile Bâcu la orice întâlnire cu generația în creștere având rădăcini în inimile lor.
Maria TOACĂ












