-0.3 C
Chernivtsi
marți, decembrie 3, 2024

„DANSUL ESTE O EXPRESIE GRAȚIOASĂ A FRUMUSEȚII SUFLETEȘTI”. Interviu cu Cristina ȘCHIOPU, conducătoarea Colectivului coregrafic de copii „Mixdance” din Tărăsăuți, CT Vancicăuți

Trebuie citit

Doamnă Cristina, să începem de la un eveniment îmbucurător sau, mai bine zi, de la ordinarul succes al micilor și tinerilor dansatori din  Tărăsăuți pe care îi conduceți. Săptămâna trecută, Colectivul coregrafic „Mixdance” s-a întors din Bulgaria, unde a participat la Festivalul Internațional „Art Wawe”. A fost o evoluare de succes. Dansatorii tărăsăuțeni au obținut șase locuri premiante. Juriul bulgar le-a oferit cinci locuri doi – Laurei Corbu pentru dansul „Infinity solo”, colectivului coregrafic pentru dansurile „Țâgăncuța”, „Joacă hora”, „The best girls” și „Dansuri”. Duetul Chira Grișca și Adriana Rurac cu dansul „Tarantella” s-au clasat pe locul trei. Elevii sunt în vacanța mare și poate până la sfârșitul verii planificați și alte turnee?

– Nu, copiii sunt în vacanță și se odihnesc. În august vom reveni la repetiții. Într-adevăr, performanța de la Festivalul internațional din Bulgaria ne încurajează. Ne gândim să participăm la asemenea festivaluri în Italia și Austria.

– De când vă ocupați de coregrafie?

– Coregrafia este specialitatea mea, dar am început să mă ocup de dansuri, fiind elevă în clasa a doua. Părinții m-au înscris la cercul de dans de la Casa de creație pentru copii din Noua Suliță. Profesoară mi-a fost Natalia Gorda. Ea mi-a insuflat dragoste pentru această artă. Mi-am urmat studiile la Colegiul de Arte „Isidor Vorobchievici” din Cernăuți, specialitatea coregrafie. Sunt persoană fizică întreprinzător. Mi-am început activitatea în 2011, având grupe de dans la Noua Suliță și Tărăsăuți. Am avut unele întreruperi: am fost în concediul de maternitate, apoi pandemia. Mă ocupam cu elevii de la Tărăsăuți. Pentru aceasta arendăm o sală la școală, acum Liceu. După ce s-a format Comunitatea Teritorială Vancicăuți, mi s-a propus să mă ocup și cu grupe de dans din Vancicăuți. Mă ocup cu circa 40 de copii din Tărăsăuți și cu 30 din Vancicăuți. Orarul nostru e următorul: în zilele de marți, joi și vineri am repetiții la Tărăsăuți, iar lunea și miercurea – la Vancicăuți. Dansatorii sunt împărțiți pe grupe, după categoria de vârstă.

– Toți fac parte din Colectivul coregrafic „Mixdance”?

– Toți. „Mixdance” este un termen, folosit des în coregrafie, el însemnând diferite dansuri ca gen.

– Am observat că elevii Dumneavoastră preferă mai mult dansurile moderne…

– E adevărat, dar în repertoriu avem și dansuri populare, ale diferitor popoare. Eu, ca atare, sunt specialistă în dansul popular. Așa că elevii mei, pe lângă dansuri moderne, dansează și hore, însușesc și dansuri italiene. Într-un cuvânt, diversitate coregrafică – „Mixdance”.

– În zilele noastre, când oamenii trec prin multe greutăți, frecventarea unui cerc, unui studio coregrafic este costisitor.

– Sunt de acord – este destul de costisitor. Toate cheltuielile sunt suportate de părinți: pentru arendă, costumație, participarea la concursuri, festivaluri, turnee etc. Unii părinți ne însoțesc în călătoriile peste hotare. Au posibilitate s-o facă și doresc ca odraslele lor să se ocupe cu ceva frumos cum este dansul. Datoria mea e să-i învăț măiestria de a dansa. Dansul este o expresie grațioasă a frumuseții sufletești…

– Școlile de dans sunt foarte populare, prestigioase  în capitală și în centrele regionale, în orașele mari. Prin activitatea pe care o desfășurați,  demonstrați că așa ceva este posibil și în localitățile sătești.

– Totul este posibil, dacă există specialiști, doritori de a însuși arta coregrafică și sponsori. În cazul nostru sponsorii de la Tărăsăuți și Vancicăuți sunt părinții. Părinți înstăriți, care investesc în dezvoltarea copiilor lor.

– Evident că o școală de dans dintr-o localitate sătească încă nu poate concura cu una de la oraș.

– Din motive obiective, da. Însă, dacă observ că între elevii mei sunt unii cu har deosebit, mă strădui să le dezvolt aptitudinile. Talentele trebuie încurajate și susținute.

– Dar cum ați nimerit în sistemul acesta al festivalurilor regionale, naționale, internaționale? De unde vin invitațiile?

– În această privință suntem la început de cale. Festivalurile sunt căutate de mine personal – prin internet. Când am început să lucrez cu actualele grupe, am pregătit pentru sărbătoarea școlară de la 1 septembrie un simplu flashmob. Peste o lună, la 8 octombrie am fost invitați la un concurs la Cernăuți. La Cernăuți evoluăm foarte des. Odată ne-am prezentat cu șapte dansuri și am ocupat șapte locuri – întâi și doi. Apoi am evoluat la Lviv și Bukovel, ocupând locurile întâi. Am avut posibilitate să participăm la festivaluri în Cehia și Germania. Deci, geografia evoluărilor noastre se extinde.

– Vă dorim să aveți cât mai multe asemenea posibilități. Succese!

–Vă mulțumesc.

Interlocutor: Vasile CARLAȘCIUC

„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/

- Reklama -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reklama -spot_img

Ultimul articol