5.1 C
Chernivtsi
vineri, noiembrie 8, 2024

COREGRAFIE, DULCE ARMONIE. O tânără profesoară de dans din Cerepcăuți povestește pentru „Monitorul bucovinean” din culisele meseriei sale, în preajma Zilei lucrătorilor din domeniul culturii, marcată la 9 noiembrie

Trebuie citit

În timpul acestei relatări vom încerca să pătrundem în fabuloasa lume a dansurilor. Îndrumător ne va fi Iulia Demcic, care, încă din copilărie, este pasionată de dans, iar acum își împărtășește experiența cu discipolii săi de la Casa de cultură din Cerepcăuți.

„Am dansat și-n grădiniță, și-n școală”

Viața Iuliei Demcic este legată în mod nemijlocit cu localitatea Cerepcăuți: aici s-a născut, aici a învățat, aici a pornit și cariera ei profesională. Tânăra lucrează în calitate de coregraf la Casa de cultură din sat. Și această opțiune, în ceea ce privește meseria, în cazul său, este totalmente previzibilă, deoarece dansurile au fost dintotdeauna înconjurul Iuliei.

— Am dansat și-n grădiniță, și-n școală, acolo unde dragostea mea față de coregrafie s-a dezvoltat sub îndrumarea dirigintei, doamna Iulia. Mai apoi, când am început să practic mai în serios dansurile, i-am avut ca antrenori pe domnii Chiril și Ana, de la „Gran-Pri Dance Center”, care au fost darnici, împărțind cu mine vasta lor experiență și cunoștințele tehnice. Pentru mine, ei sunt adevărate modele de urmat. Sprijinul și sfaturile lor m-au ajutat să capăt încredere în propriile forțe și să-mi conturez propriul stil. Le sunt extrem de recunoscătoare acestor oameni, pentru că au investit în mine știința lor și entuziasmul față de dans, — își amintește coregrafa.

În postură de dansatoare, ea a participat cu regularitate la diverse festivaluri și concursuri și dezvăluie că, fiecare scenă a reprezentat pentru ea o nouă încercare, dar și o oportunitate de a-și etala valoarea.

— De asemenea, am luat parte la numeroase masterclassuri, datorită cărora am dobândit o experiență prețioasă, „furând” din cunoștințele unor pedagogi talentați. Aceste momente constituie niște piloni importanți în calea mea artistică, formându-mă ca dansatoare și inspirându-mă către noi performanțe, — mărturisește Iulia Demcic.

Însăși dansează, dar și pe alții îi învață

În cele din urmă, protagonista povestirii noastre, descoperind toate secretele acestei sfere, a devenit profesoară de dans. Și această ipostază i se potrivește de minune.

— Activez, în calitate de coregraf al Casei de cultură din Cerepcăuți, de aproximativ jumătate de an și aceasta este prima mea experiență în acest rol. Fiecare zi de lucru îmi aduce noi posibilități și provocări, ajutându-mă să cresc ca specialist și să mă dezvolt creativ. Prima experiență de coregraf este pentru mine un pas înainte din punct de vedere profesional, dar și un izvor nesecat de inspirație pentru viitoarele reușite în domeniul dansurilor, — susține Iulia Demcic.

Tânărul pedagog se ocupă cu copiii de diferite vârste, învățându-i coregrafia modernă.

— Am grijă de două grupe: cea mică, pe care o frecventează până la 15 dansatori, și cea mare, în care sunt până la 10 copilași. Împreună, studiem diverse stiluri de dans – de la hip-hop și jazz funk până la afro dance și urban dance. Fiecare stil le aduce elemente autentice în pregătirea lor artistică, oferindu-le șansa să-și îmbunătățească coordonarea, ritmul și expresivitatea. Obiectivul meu este nu numai de a-i învăța pe copii să se miște în tact, dar să și trezesc în ei dragostea față de dansuri și să-i fac să se manifeste prin intermediul lor, — menționează Iulia.

A pornit cu dreptul în meserie

Încă din primele zile ale muncii sale, Iulia Demcic s-a pus serios pe treabă. Sub conducerea profei lor, tinerii artiști din Cerepcăuți deja obțin succese impresionante, în ciuda faptului că și-au început activitatea scenică nu demult timp.

— La sfârșitul lui septembrie, grupa mare a avut un debut splendid la Festivalul internațional „Izvoarele speranței”, găzduit de orașul Cernăuți, cucerind valorosul loc doi. Această victorie a reprezentat un excepțional start pentru colectiv. Deja peste o lună, pe 27 octombrie, aceeași trupă de dansatori și-a trecut în palmares poziția întâi la Festivalul „Art Fusion Fest”, care, de asemenea, s-a desfășurat la Cernăuți, această reușită fiind, de altfel, una binemeritată. Tot aici, a ieșit la rampă și grupa mică, care, deși aflată la debut, a impresionat prin prestația sa spectatorii și juriul, prezentând compoziția „Like Style”, încununată printr-un prestigios loc doi. O surpriză plăcută ne-a oferit micuța Solomia Nicolaeva, în vârstă de cinci ani, care și-a adjudecat poziția întâi, c-un număr solo intitulat „Fortepiano”. Aceste realizări ne fac să mergem mai departe cu încredere și ne arată că echipele noastre de dansatori dau dovadă de talent și silință, — relatează domnișoara Demcic despre izbânzile discipolilor săi.

Cu siguranță, lucrul cu cei mici nu este ceva tocmai ușor. Însă, se pare că, coregrafa din Cerepcăuți au reușit, totuși, „să atingă” suflețelele copiilor. 

— Se consideră că, munca cu copiii este o trudă, dar, pentru mine, reprezintă o adevărată sursă de inspirație. Comunicând și dansând alături de ei, parcă îmi încarc bateriile cu energie pozitivă. Bineînțeles, orișice copil este special și fiecare are nevoie de-o abordare individuală. Dar, mie îmi place să caut „cheițe” spre inimile lor și să-i ajut să-și descopere talentele și să îndrăgească dansurile. Și mă face, totodată, să simt satisfacție de la propria activitate și mă motivează să creez în continuare împreună cu elevii mei, — remarcă Iulia.

„Am planuri mari”

Pentru tânăra profesoară și talentații săi ucenici, primii pași pe arena de dansuri, au fost de succes. Însă, ei intenționează să țină ștacheta sus și-n viitor.

— Am planuri mari, cu privire la culmile coregrafice pe care dorim să le atingem. Tindem să ne îmbunătățim aptitudinile dobândite, să ne lărgim orizonturile, însușind noi stiluri și tehnici. Sunt convinsă că, perfecționarea de sine stă la baza succesului, de aceea îi îndemn întotdeauna pe elevii mei să studieze mult și să-și desăvârșească calitățile. În comun, vom munci asupra numerelor, pe care dorim să le punem în scenă, vom participa la concursuri și festivaluri, ceea ce va permite fiecăruia să evolueze ca dansator. Cred că, împreună vom avea realizări importante și vom trăi clipe frumoase în lumea coregrafiei, — divulgă Iulia Demcic. 

Dar nici propriei cariere de dansatoare tânăra nu intenționează să-i pună capăt. Cel mai îndrăzneț vis al său este să-și demonstreze valoarea pe-o mare scenă internațională, alături de dansatori talentați din diferite colțuri ale lumii.

— Acest vis mă face să muncesc cu dăruire în fiecare zi, să dezvolt ceea ce pot deja și să învăț noi stiluri. Vreau să creez ceva ce-i va inspira pe alții, arătând puterea dansului, ca fiind o metodă de identificare personală. Sper că, tot efortul depus, susținerea colegilor și pasiunea mea față de dans mă vor ajuta să-mi îndeplinesc aspirațiile. Sunt pregătită să parcurg orișice drum, pentru a ajunge acolo unde doresc și să demonstrez lumii că, dansul nu înseamnă doar mișcare, ci și emoție, — afirmă coregrafa.    

„Să înveți a dansa poate fi greu, dar și ușor totodată”

Iulia Demcic a reușit să facă ceea ce mulți râvnesc — să-și transforme pasiunea în profesie. Asta, desigur, nu s-ar fi putut întâmpla fără o afecțiune mare față de ocupația preferată.  

— Dansurile înseamnă nu numai artă, dar și un mod de viață, care m-a atras mereu. Cel mai mult îmi place latura emoțională: oportunitatea de a-ți exprima sentimentele și gândurile prin limbajul corpului. Este o simțire incredibilă a libertății, o posibilitate de a te conecta cu muzica și de a transmite spectatorilor propriile emoții fără a folosi cuvintele.

Acest hobby pentru lumea dansului a devenit pentru mine meserie, grație dorinței ardente de a evolua în permanență și de a împărtăși propria pasiune cu alții. Sunt de părere că, dansul poate uni oamenii, îi poate ajuta să afle noi căi de exprimare și dezvoltare, — notează Iulia.

Din spusele ei, să înveți a dansa poate fi greu, dar și ușor totodată. „Aceasta depinde de mai mulți factori, în special de dorință, motivație și susținere. Un aspect primordial este propria năzuință a dansatorului. Dacă persoana dorește cu ardență să stăpânească acest lucru, procesul de învățare va fi mai ușor și mai plăcut”.

— Pentru o studiere de succes, trebuie să găsești un instructor experimentat sau o școală de dansuri, unde se predau tehnicile și stilurile care vă interesează. Antrenamentele regulate și experiența practică sporesc dezvoltarea aptitudinilor. Este important să ai răbdare, fiindcă uneori progresul poate fi unul nesemnificativ, însă fiecare mică reușită își merită străduința, — este de părere pedagogul de dans.

În ceea ce-i privește pe copii, ea povestește că, vârsta ideală, pentru a iniția lecțiile de dans, variază, dar, de obicei, vorbim despre 4-6 ani.

— La această vârstă, copiii deja sunt capabili să se concentreze la studii, simțind bucuria exercițiilor și muzicii. Practicarea timpurie a dansurilor dezvoltă coordonarea fizică și, de asemenea, insuflă dragoste față de ele, contribuie la socializare și la ameliorarea capacităților creative. Cel mai important este să alegi corect stilul, care i se potrivește copilului, și să-l sprijini la toate etapele de învățare, — recomandă coregrafa din Cerepcăuți.    

— Oricare nouă mișcare, fiecare prezentare este o provocare, dar una care aduce fericire și satisfacție. Îmi place să văd, cum elevii mei cresc, se bucură de frumusețea dansurilor și devin mai încrezători în forțele proprii. Atmosfera de lucru în echipă și energia, care persistă în sala de dansuri, mă ambiționează să nu dau înapoi din drumul pe care am pornit și să fac tot posibilul, pentru a transmite pasiunea față de dansuri altora, — concluzionează Iulia Demcic în finalul discuției noastre. Deci, și noi îi urăm multă baftă în activitatea sa de dans și pedagogie!

Gheorghe SEMENIUC

„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/

- Reklama -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reklama -spot_img

Ultimul articol