Satul Horbova este proslăvit datorită Mălăncii, organizate aici an de an, cu excepția anului trecut, când în condițiile de război asemenea spectacole de masă sunt interzise. Păstrători fideli ai tradiției românești strămoșești, horbovenii au avut onoarea acum, în preajma Sărbătorilor de iarnă, să găzduiască Festivalul colindelor. La Căminul cultural din Horbova au venit colindători din Ostrița, Mamornița, Godinești, Buda Mare și Buda Mică – localități ale Comunității Teritoriale Ostrița, care au cântat sub Steaua de Crăciun împreună cu gazdele – colindătorii din Horbova și Bănceni.
A fost un spectacol de colinde extraordinar. Imnurile pentru venirea în lume a Mântuitorului au unit cu un fior neobișnuit colindătorii de pe scenă și pe cei din sala arhiplină, care au ascultat cu sufletul deschis aceste cântări de slavă, bucurie și speranță. Este rostirea evanghelică ce unește cerul și pământul.
–Crăciunul este una dintre cele mai luminoase sărbători, care ne umple inimile de speranță și credință, spune Maria Buzduga, conducătoare artistică și organizatoare a acestui festival. Suntem la a patra ediție a Festivalului colindelor – o tradiție frumoasă în comunitatea noastră. Trei din aceste ediții s-au desfășurat pe timp de război și e foarte bine că nu ne-am abătut de la tradiție. Colindele aduc liniște sufletească și ne întăresc așteptările că în curând va triumfa pacea.
Au evoluat 24 de colective și interpreți. Pentru prima dată a colindat și corul bisericesc din Bănceni, condus de starostele Bisericii Cuvioasa Parascheva din acest sat, Ionuț Calancea. S-a prezentat cu o colindă mai puțin cunoscută Dumitru Paulencu de la Voloca, un talent cu mari perspective. Ne-au colindat cu drag și membrii colectivului artistic „Florile vicovene” din localitatea Vicovu de Sus, județul Suceava. De asemenea, am avut-o ca oaspete scump și întotdeauna așteptat pe consăteana noastră, interpreta Nadejda Scalco de la Chișinău. În drum spre România, ea a poposit în satul natal Horbova și a ieșit pe scena festivalului, a menționat doamna Maria Buzduga.
–Horbovenii sunt obișnuiți cu festivaluri, dar acesta a fost deosebit, remarcă Elena Jechil, bibliotecară. Sala noastră este destul de încăpătoare și nu era un loc liber, oamenii stăteau și în picioare. Ne-au bucurat colindătorii din satele comunității, precum și oaspeții din România. Iar în final au cântat o colindă minunată gospodarii din satul Horbova. Vreau să apreciez străduința depusă de neobosita noastră Maria Buzduga și de fiica sa, Iulia Ciobanu. Iar primarul comunității, Vasile Țurcan, și starostele satului Horbova, Sorina Palamariu, au avut grijă să înmâneze daruri de Crăciun tuturor participanților, majoritatea dintre ei fiind copii.
–Festivalul colindelor a pus începutul mai multor evenimente consacrate Sărbătorilor de iarnă. În ziua de duminică, 29 decembrie, organizăm tot la Horbova Festivalul tradițiilor de Crăciun și Anul Nou, conchide Maria Buzduga.
Colindele pe timp de război au o semnificație aparte. În imaginația oamenilor, care trăiesc cu gândul și speranța la pace, devine mai clară strălucirea Stelei de Bethleem, iar cuvintele colindelor tradiționale se asociază cu spusele Evanghelistului Luca: „Și deodată s-a văzut, împreună cu Îngerul, mulțime de oaste cerească, lăudând pe Dumnezeu și zicând: Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu și pe pământ pace, între oameni bunăvoire!” (Luca, 2, 13-14).
P. BOCANCEA
Fotografii de Nicolae Hauca
„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/