În zilele de 2-3 aprilie la București a avut loc cea de-a II-a ediție a Festivalului de literatură pentru copii și tineret „Dimineața cuvintelor”, care s-a desfășurat la Casa oamenilor de știință a Academiei Române, organizat de Filiala Literatură pentru copii și tineret a Uniunii Scriitorilor din România, președinte al Filialei fiind scriitorul Petre Crăciun. La deschiderea Festivalului a participat Varujan Vosganian, președintele Uniunii Scriitorilor din România, precum și 35 de scriitori care scriu literatură pentru copii și tineret din România, Republica Moldova și regiunea Cernăuți (Ucraina). Tot aici țin să menționez că la Festival a participat după cum era și firesc, Rareș Prisacariu, copilul supratalentat, care este Ambasadorul revistei „Dimineața cuvintelor” și care cu cinste și sârguință își îndeplinește „îndatoririle în această funcție”. Dacă cei maturi ar fi atât de conștiincioși, treburile în lume ar merge mult mai bine.
În cadrul Festivalului au avut loc cinci ateliere de lectură și unul dedicat ilustratorilor de carte pentru copii. Toate au fost deosebit de atractive, elevii prezenții întâlnindu-se cu scriitorii: Varujan Vosganian, Petre Crăciun, Claudia Partole, Passionaria Stoicescu, Arcadie Suceveanu, Ștefan Mitroi, Alexandru Mironov, Iulian Filip, Peter Sragher, Ion Tipsie, Sergiu Afanasiu, Ianoș Țurcanu, Titus Știrbu, Ion Anton, Nicolae Șapcă, Ștefan Hostiuc, Michael Haulică, Danuț Ungureanu, Oana Mujea, Ana Maria Negrilă, Aurel Cărășel, Constantin Pavel, Diana Burja, Fevronia Spirescu, Mariana Tăpuș, Irene Postolache, Elena Bolânu, Iuliana Dinu, Elena Vizir, Simona Epure, Evelyne Croitoru, Nina Plopeanu și Ligia Călin.

La Festival au participat peste 500 de elevi din școlile din București, Chișinău, jud. Iași, iar mâine va avea loc un atelier de lectură și în regiunea Cernăuți, despre care vă vom informa adăugător.
La Festival a fost lansată revista „Dimineața cuvintelor” nr 1-2 din 2025, o revistă deosebit de reușită la care au colaborat și scriitorii participanți la Festival. Director al revistei este scriitorul Petre Crăciun, nume cunoscut în mediul tânărului cititor nordbucovinean pentru „bucoveștile” din „Recreația Mare”, iar redactor-șef scriitorul Sergiu Afanasiu din Chișinău, ambii de fapt sunt sufletul revistei și al Festivalului, la care trudesc necontenit.
În cadrul unui Atelier de lectură la care au participat scriitori importanți de literatură pentru copii și tineret din România și R. Moldova, dar și un mare număr de elevi de la școlile din București, a fost lansată o nouă carte care îmi aparține, dar de data aceasta prima mea culegere de sonete pentru copii pe care am întitulat-o „Cascada fulgilor de-argint”. A apărut chiar zilele trecute la editura DukArt din Cernăuți. Aici țin să-i mulțumesc ilustratoarei, Alina Astăluș din București și redactorului cărții Petre Crăciun.
De asemenea a avut loc o „Masă rotundă” cu genericul „Reviste pentru copii de altădată și de astăzi”, la care au participat scriitori și un grup de elevi de la instituții de învățământ din capitală. Scriitorul, editorul, redactorul Petre Crăciun a prezentat mai multe reviste pentru copii pe care le are în colecția sa, cea mai veche datând din 1919, aceasta numindu-se „Revista copiilor și a tinerimei”, apoi au urmat „Lumina copiilor”, „Universul copiilor”, „Dimineața copiilor”, toate datând din perioada interbelică.
Despre cea mai veche revistă pentru copii din R. Moldova „Florile dalbe” a povestit scriitorul Ion Anton, iar despre cele mai moderne – poetul Sergiu Afanasiu.
Și noi, cernăuțenii am venit la Festival cu două reviste pentru copii în limba română din Ucraina: „Prichindeii din Cernăuți”, o revistă a micuților nord bucovineni editată de ziaristul și poetul Vitalie Zâgrea și revista „Recreația Mare”, a elevilor din Ucraina – regiunile Cernăuți, Transcarpatia și Odesa, acestea fiind prezentate de Nicolae Șapcă, președintele Societății Scriitorilor Români din Cernăuți, care a menționat că aceste publicații sunt sprijinite financiar de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. A fost foarte interesant și pentru scriitori, dar în primul rând, pentru copii.
Au fost decernate premiile Festivalului. Premiul pentru cartea anului i-a revenit scriitorului Sergiu Afanasiu pentru volumul „Toto”, iar Premiul „Opera Omnia” – scriitoarei tot din R. Moldova Claudia Partole. Premiul de debut l-a obținut cea mai tânără membră a USR Diana Burja, care are doar nouăsprezece ani.

La Festival s-a acordat Premiul post-mortem al Filialei literatură pentru copii și tineret marelui povestitor Petre Ispirescu pentru volumul „Legendele sau basmele românilor culese din gura poporului” (premiu refuzat de Academia Română în anul 1882).
La inițiativă directorului Festivalului Petre Crăciun, scriitorii participanți la Festivalul „Dimineața cuvintelor” au semnat o adresare către Parlamentul R. Moldova și Parlamentul României, ca ziua de 21 ianuarie să fie decretată prin lege ca Ziua Națională a Basmului Românesc. De ce 21 ianuarie? Citiți textul pe care îl publicăm mai jos, e foarte interesant și simbolic.
În final, țin să remarc faptul că această ediție a Festivalului s-a dovedit a fi mai bine organizată decât prima, iar în a treia punem și mai mare încredere. Literatura pentru copii este cea mai importantă. Ea modelează viitoarea personalitate din copilul care iubește să citească. Or, cititul îl face pe om OM!
Nicolae ȘAPCĂ
„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/
ZIUA NAȚIONALĂ A BASMULUI ROMÂNESC
Către
PARLAMENTUL ROMÂNIEI
PARLAMENTUL REPUBLICII MOLDOVA
În zilele de 2-3 aprilie 2025, la București a avut loc a doua ediție a Festivalului de Literatură pentru Copii și Tineret „Dimineața cuvintelor”, destinat copiilor români de pretutindeni. Evenimentul este inițiat și organizat de Filiala Literatură pentru Copii și Tineret din cadrul Uniunii Scriitorilor din România.
Cei 34 de mari scriitori români care au participat la festival, provenind din România, Republica Moldova și Ucraina, au constatat că nicăieri în spațiul în care se vorbește limba română nu există o zi în care să se vorbească despre basmele românești, un gen literar care face parte, netăgăduit, din Tezaurul național al fiecărui popor.

Iată de ce, la inițiativa președintelui Filialei, scriitorul Petre Crăciun, cel mai implicat din literatura contemporană în perpetuarea basmului cult, vă înaintăm propunerea ca ziua de 21 ianuarie să fie instituită, prin lege, „Ziua Națională a Basmului Românesc”.
Am ales în mod simbolic această zi în care, în anul 1862, marele povestitor român Petre Ispirescu publica în revista „Țăranul român”, editată de Ion Ionescu de la Brad, primul și cel mai cunoscut basm al său: „Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte”.
În această zi, în întreg spațiul românesc – în școli, biblioteci, alte instituții culturale – se vor organiza activități prin care să se prezinte cele mai frumoase și mai pline de semnificație basme (populare sau culte) și să fie evocate personalitățile marilor creatori de basme.
Nu trebuie să uităm că Danemarca l-a considerat încă din timpul vieții pe marele Hans Ch. Andersen drept un Tezaur național, astăzi în toată țara fiind un adevărat cult pentru el și opera sa, la Odense (localitate de naștere) dar și în restul țării.
La noi, bunăoară, Petre Ispirescu nu are un muzeu care să amintească de marea sa personalitate și de inestimabila moștenire spirituală și culturală pe care ne-a lăsat-o, iar mormântul de la Cimitirul Bellu este total neîngrijit.
Menționăm că proiectul de lege propus și susținut de noi nu presupune costuri financiare, iar Filiala Literatură pentru Copii și Tineret din cadrul Uniunii Scriitorilor din România va propune în fiecare an un calendar de activități.
Dorim să mai informăm Parlamentele României și Republicii Moldovei că, în cadrul Festivalului „Dimineața cuvintelor”, am făcut o reparație istorică, acordându-i marelui povestitor Petre Ispirescu Premiul post-mortem al Filialei pentru volumul „Legendele sau basmele românilor culese din gura poporului”.
În anul 1882, Petre Ispirescu publica, la propria tipografie, volumul său de căpătâi care l-a făcut cunoscut tuturor generațiilor viitoare. Ispirescu făcuse un mare efort să tipărească cele 1000 de exemplare ale cărții și spera să primească, după cum îl asigurase Vasile Alecsandri, cel care îi semnase elogioasa prefață, Premiul Academiei. Din păcate, premiul nu i-a fost acordat.
În anul 2020 am solicitat președintelui Academiei Române, acad. Ioan-Aurel Pop, să i se acorde un Premiu post-mortem lui Petre Ispirescu, pentru această lucrare. Am primit răspunsul că Academia nu poate acorda premii decât persoanelor în viață.
Iată de ce, comitetul de conducere al Filialei Literatură pentru Copii și Tineret, reunit la București în ziua de 28 februarie 2025, a aprobat acordarea „Premiului post-mortem povestitorului Petre Ispirescu, pentru volumul „Legendele sau basmele românilor, culese din gura poporului”. Premiul a fost acordat, în plenul Festivalului, în ziua de 2 aprilie a.c.
Inițiator proiect de lege: Petre CRĂCIUN
Semnează scriitorii:
Varujan VOSGANIAN, Claudia PARTOLE, Passionaria STOICESCU, Arcadie SUCEVEANU, Ștefan MITROI, Alexandru MIRONOV, Iulian FILIP, Peter SRAGHER, Ion TIPSIE, Sergiu AFANASIU, Ianoș ȚURCANU, Titus ȘTIRBU, Carolina ILICA, Ion ANTON, Nicolae ȘAPCĂ, Ștefan HOSTIUC, Michael HAULICĂ, Danuț UNGUREANU, Oana MUJEA, Ana Maria NEGRILĂ, Aurel CĂRĂȘEL, Constantin PAVEL, Diana BURJA, Fevronia SPIRESCU, Mariana TĂPUȘ, Irene POSTOLACHE, Elena BOLÂNU, Lidia BATALI, Iuliana DINU, Elena VIZIR, Simona EPURE, Evelyne CROITORU, Nina PLOPEANU, Ligia CĂLIN.