De două decenii ansamblul popular de dansuri „Mugurel” activează la căminul cultural din Pătrăuții de Jos.
Pe parcursul a două decenii manifestările culturale din ținut, numeroasele festivaluri, sărbători, date importante din Ucraina și România au fost îmbogățite cu evaluarea pătrăucenilor. S-au învrednicit de zeci de diplome, trofee, premii, aprecieri. Cu câțiva ani în urmă au obținut titlul de „Ansamblu popular”.
Acum un deceniu am scos de sub tipar cartea cu titlul „Ansamblul „Mugurel” la 10 ani de activitate”.
Sute de copii ai pătrăucenilor noștri au învățat frumoasa artă a dansului popular. La căminul cultural din sat activează trei secțiuni de dansatori: mică, mijlocie și mare cu un total de 80-90 de copii. Ei învață multe dansuri populare cunoscute în zonă. Iată doar câteva dintre ele cu care îi bucură pe spectatori: Hora, Sârba, Bătuta, Ardeleanca, Brâul, Învârtita, Hora de pe Sirețel…
Marele merit și succesele acestui prestigios colectiv se datorează celor două lucrătoare ale căminului cultural. Două doamne deosebite, care muncesc cu ardoare pentru ca satul nostru, cultura, tradițiile, obiceiurile strămoșești să nu dispară în această frumoasă localitate românească de pe Valea Siretului. Este vorba despre Larisa Popescu-Chedic, directoarea căminului cultural și colega ei, conducătoarea artistică Natalia Balan. Ele se dedică în mod direct aceste munci grele, responsabile și nobile — păstrarea tradițiilor strămoșești.
În afară de dansuri, doamnele Larisa și Natalia pregătesc elevi pentru diferite concursuri, manifestări culturale, omagieri, date importante ale satului și liceelor din comună. Nu lipsesc recitalurile de poezie, compozițiile literare, scenetele.
De câțiva ani participă la taberele de vară ARC din România, proiect finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, unde nu numai se odihnesc, ci își demonstrează și talentul de dansatori.
Colectivul care întrunește copii din trei sate are susținere din partea părinților, a profesorilor școlari. Sunt ajutați de doamna Aurica Bojescu, secretara responsabilă a Uniunii Interregionale „Comunitatea românească din Ucraina”, dar mai ales de dl. Laurențiu Dragomir, președintele Asociației APP București. Domnia sa i-a ajutat cu îmbunătățirea costumației. Le organizează excursii în capitala țării, а finanțat plecări ale copiilor la munte, la mare, alte călătorii prin țară.
Membrii ansamblului și îndrumătoarele lor participă organizat la lucrări de amenajare a teritoriului fie la căminul cultural, la școli, biserici, cimitire, desigur împreună cu părinții acestor minunați copii.
Le dorim succes pe viitor în liniște și pace pe pământ.
Eleonora SCHIPOR