-2.1 C
Chernivtsi
joi, noiembrie 21, 2024

„NICIODATĂ NU-I PREA TÂRZIU SĂ ÎNCEPI SĂ TE OCUPI CU CEEA CE-ȚI PLACE!”. Povestea Elenei Timiș, o meșteriță în arta culinară din Cupca, demonstrează foarte bine acest lucru

Trebuie citit

Așa s-a întâmplat că eroina relatării noastre de astăzi nu s-a decis din prima în privința viitoarei sale profesii. Mai întâi tânăra a obținut studii în domeniul marketing-ului, dar ulterior și-a dat seama că aceasta nu-i chiar ceea ce-ar vrea să facă în viața profesională. Și a avut curajul să încerce altceva.

„Încă din copilărie îndrăgeam dulciurile, mai ales acele gătite de mama acasă de sărbători”

— Cum se spune, niciodată nu-i prea târziu să începi să te ocupi cu ceea ce-ți place. Principalul este să-ți dorești acest lucru cu adevărat, — povestește Elena Timiș.

Iar în inima ei se află gastronomia, mai exact cofetăria. De aceasta fusese atrasă încă de mică copilă și, în cele din urmă, a reușit să-și transforme pasiunea în profesie.

— Încă din copilărie îndrăgeam dulciurile, mai ales acele gătite de mama acasă de sărbători, — își amintește cofetăreasa. — Familia noastră avea o tradiție frumoasă de a alcătui un meniu înainte de sărbători și el începea întotdeauna cu prăjiturile. Ele erau permanent primele pe listă.

Drumul profesional al Elenei în domeniul culinar a început aproximativ cu doi ani în urmă. Și în prezent „are în palmares” nu o singură comandă executată și nu un singur client rămas mulțumit.

— Pot spune că am învățat să fiu cofetăreasă la Cernăuți de la unele meșterițe cunoscute în acest domeniu, cum ar fi Iana Darinciuc, Maria Marunceac sau Ivanna Balinsca. Fiecare master-class efectuat mă inspira din ce în ce mai mult. Dacă ar fi să calculăm toate torturile pe care le-am realizat la comandă, am ajunge cam la o sută. Din păcate, nu-i un număr chiar foarte mare, dat fiind că activez în această sferă nu de mult timp. Dar, sper că odată cu trecerea timpului voi reuși să îmbunătățesc acest capitol, — mărturisește Elena.

După spusele ei, la momentul de față ea propune clienților săi o gamă largă de produse dulci. În particular, pot fi comandate torturi „Snickers” cu ciocolată, caramel, cremă de brânză sau caramel și alune sărate; torturi de morcovi cu merișoare uscate și zesturi de portocale, pastă de portocale, caramel și alune sărate sau cremă de brânză; torturi cu vanilie, pomușoare și boabe de Tonka; torturi cu ciocolată și vișină îmbibate în lapte; tartă din miere cu vișine și unt; torturi îmbibate în cafea cu caramel și alune sărate, cremă cappuccino sau cremă de brânză; torturi „Kiev” din făină de fistic, cu cremă din unt, vanilie și coniac, etc.

— Mă strădui să primesc cu foarte mare atenție fiecare comandă și încerc să găsesc o abordare individuală pentru oricare client în parte, — remarcă meșterița, specializată în cele ale gastronomiei.

Cofetarii aduc bucurie oamenilor, dar pentru aceasta, desigur, trebuie să depună ceva efort

Cel mai des protagonista povestirii noastre este solicitată cu prilejul zilelor de naștere, nunților, botezurilor, aniversării de un an a copilului, dar și fără vreun motiv sau eveniment concret, de către cei care doresc să le facă celor dragi, sau de ce nu sie însuși, un cadou dulce. Și, ascultând cu grijă toate poftele celor care apelează la serviciile ei, Elena se apucă de lucru, pentru ca în cele din urmă să aducă bucurie oamenilor prin creațiile sale culinare. Dar pentru aceasta, desigur, trebuie să depună ceva efort.

— Dacă m-ar întreba cineva, cât timp îți ia ca să prepari un tort, aș zice că nu puțin. Într-adevăr, este destul de multă „jucărie”, cum se spune pe la noi — începând cu coptul straturilor de aluat, continuând cu pregătirea cheesecake-urilor din interior, umpluturilor, cremelor, părții de sus și încheind cu decorarea… Mai pe scurt, ai la ce trudi, — menționează Elena Timiș.

Dar și rezultatul este pe măsură silinței depuse. Căci, după cum afirmă cofetăreasa noastră din Cupca, prăjiturile preparate în condiții de casă nu pot fi comparate nicidecum cu producția din magazine ca gust și calitate, cu toate că și prețul în acest caz se deosebește.

— Este ceva firesc, deoarece și materia primă în ambele situații diferă considerabil. Eu gătesc torturile mele din produse naturale de calitate. Fie vorba, mă puteți găsi în rețeaua socială Instagram, acolo unde am o pagină, în care îmi demonstrez propriile creații, împărtășesc din momentele de lucru și dezvălui multe alte aspecte din activitatea mea de cofetar. De asemenea, pe contul meu de Instagram, care se numește timish_cake (https://instagram.com/timish_cake?igshid=MmU2YjMzNjRlOQ), puteți găsi numărul de telefon, la care mă puteți contacta. Vă invit și pe pagina de Facebook intitulată „Торти Глибока” („Torturile Hlibocii”, https://www.facebook.com/profile.php?id=100012699829359), — sugerează Elena.

Apropo, vineri, 20 octombrie, reprezentanții domeniul culinar din toată lumea își marchează ziua profesională. Cu această ocazie o felicităm și pe eroina materialului nostru, precum și pe toți cei care au legătură cu această sferă de activitate. Vă mulțumim, dragii noștri, că îndepliniți o misiune atât de importantă și ne faceți viața mai gustoasă!

Gheorghe SEMENIUC

„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/

- Reklama -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reklama -spot_img

Ultimul articol