2.3 C
Chernivtsi
vineri, noiembrie 22, 2024

LUMINA DIN PICTURILE LUI RUSLAN MEȚ. Românul din Voloca care urmează cu iscusință și pricepere o carieră de iconograf

Trebuie citit

Despre protagonistul relatării de astăzi pot spune, fără îndoială, că are una din cele mai frumoase activități din lume. Din măiestria și talentul lui, cu binecuvântarea Domnului, chipurile senine ale divinității își găsesc locul în biserici și icoane.

Anume astfel se descrie pe scurt ocupația profesională a voloceanului Ruslan Meț. Dacă vorbim în termenii specifici, el este iconograf sau iconar. Adică, acel om care are un dar și o vocație rară de a împodobi locașurile și obiectele sfinte. Recunosc, demult visam să realizez un material despre o asemenea persoană și iată că dorinței mele i-a fost sortit să se împlinească, chiar în preajma Zilei pictorilor din Ucraina, care este marcată la 8 octombrie.

„Îi sunt foarte recunoscător lui Dumnezeu că pot face ceea ce-mi place!

Cu siguranță că Dumnezeu ne pregătește pentru fiecare o cale pe care trebuie să o parcurgem în viață. Pe Ruslan Meț Domnul l-a înzestrat cu minunatul har de a picta. Ar fi putut executa orișice lucrări în acest domeniu, dar a ales să-l picteze pe Împăratul nostru Iisus Hristos, pe Preacurata Maică a Sa, minunile Dumnezeiești și sfinții creștini. Creațiile sale sunt de o splendoare deosebită, vizionându-le te întrebi, oare cum îi este de putință unui om cu o simplă pensulă să realizeze așa capodopere. Niște imagini luminoase și calde, care emană dragoste, bunătate, măreție. Doar din mila Domnului pot lua naștere asemenea bijuterii excepționale pe pământ.

În imagine: voloceanul Ruslan Meț, înzestrat de Dumnezeu cu harul de a picta

— Îndrăgesc foarte mult să pictez, să-mi petrec timpul în biserică. Îi sunt foarte recunoscător lui Dumnezeu că pot face ceea ce-mi place! Sunt mândru de ceea ce fac și sunt încântat că generațiile care vor veni se vor bucura de munca mea, — mărturisește pictorul iconar.

Mama și bunica i-au influențat calea, bineînțeles — în sens pozitiv

Povestea lui Ruslan Meț în arta frumosului își are începutul în anii copilăriei.

— De la o vârstă fragedă mi-a plăcut să desenez. Prima dată am fost învățat să desenez chiar de mama mea Elena. De multe ori, când aveam de făcut temele pentru acasă, ea mă ajuta la desen. Și așa treptat am început să învăț această meserie, — își amintește iconograful.

După spusele sale, un rol special în descoperirea dragostei față de pictură l-a jucat și  bunica sa Maria, care țesea covoare.

— Ea știa foarte bine să potrivească ațele și culorile, iar eu de mic copil vedeam cum bunica face acest lucru. Și cred că de aici a venit talentul familiei mele pentru artă. Când eram elev, unul dintre profesorii mei mi-a sugerat să merg la o școală de artă. Acolo am studiat timp de trei ani și am învățat noțiunile de bază ale desenului, — povestește Ruslan Meț.

În imagine: Biserica din Oprișeni înfrumusețată de picturile lui Ruslan Meț

Următoarea destinație în dezvoltarea lui ca pictor a fost capitala României. După terminarea clasei a unsprezecea a fost admis la Universitatea din București.

— Aici am studiat toate secretele desenului mai în aprofunzime. În acea vreme am întâlnit alți iconografi. Pe timp de vacanță am învățat să pictez biserici. Așa începe drumul meu ca iconograf, — dezvăluie eroul povestirii noastre.

„Îmi place să folosesc verdele smarald, albastrul, auriul, roșul și albul”

În pictura bisericească domnul Ruslan a debutat cam prin anul 2008. De atunci și-a adus aportul la înfrumusețarea a numeroase locașuri sfinte din Bucovina. De-a lungul timpului a reușit să-și creeze o echipă de tineri artiști cu care își poate asuma comenzi grandioase. La momentul de față, de exemplu, are în lucru o capeliță la Voloca, dar și Biserica din Stănești.

În imagine: capeliță la Voloca, aflată în stadiu de lucru

Iconografia, după cum menționează R. Meț, se deosebește destul de mult de alte tipuri de pictură. Ea presupune niște rigori clare care trebuie întocmai respectate. Există și un manual de bază care se numește „Erminia picturii bizantine”, creat de Dionisie din Furna. Cartea, considerată a fi cea mai completă și mai sistematică lucrare în acest sens, a fost alcătuită între anii 1730-1734, pe când ieromonahul Dionisie se afla în Muntele Athos.

— Orice iconograf o are. Aici găsim toate canoanele, după care ne ghidăm. Cartea ne arată cum să pictăm corect sfintele altare, bolta, apsidele, evangheliștii, toate scenele. Suntem obligați să respectăm aceste reguli și canoane, nu ne putem abate de la ele nici măcar un pas, — spune iconograful bucovinean.

Dar, în ceea ce privește compoziția, culorile, stilul sau maniera de lucru, el remarcă că iconarii au o libertate mai largă, putând fiecare să-și dezvolte direcția sa.

— Mie, de exemplu, îmi place mai mult să folosesc verdele smarald, albastrul, auriul, roșul și albul, — notează Ruslan Meț.

O muncă ce aduce multe bucurii

„Biroul” pictorilor iconari are o stare și un spirit aparte — fie că este vorba despre atelierul de acasă, sau de Casele Domnului, pe care ei le decorează. E atât de frumoasă această îndeletnicire, încât nici înălțimile mari, la care sunt nevoiți uneori să-și facă treaba, nu-i sperie.

— Nu mi-e frică să muncesc la înălțime. Cel mai sus am pictat vreodată la înălțimea de aproximativ 40 metri, — susține Ruslan Meț.

În imagine: o splendidă lucrare realizată la Biserica din Stănești

Ca mod de exprimare artistică, după cum însuși povestește, este atras de stilul bizantin ceva mai modernizat, fiind inspirat cel mai mult de maeștrii greci, despre care zice că „își cunosc foarte bine meseria”.

— Fiecare element sau culoare de pe icoane are o semnificație proprie, care poate fi citită. În ceea ce privește simbolistica culorilor, ea este destul de evidentă și simplă. Roșul simbolizează sacrificiul, martirajul, albul — nașterea, — afirmă protagonistul materialului.

Firește, munca unui pictor bisericesc este extrem de minuțioasă, dar le aduce, totodată, celor care o practică, și destule bucurii. La orișice icoană sau reprezentare se lucrează mult, dar rodul eforturile depuse este pe măsură. Iscusința, priceperea și îndemânarea unor profesioniști de calitatea lui Ruslan Meț uimește multă lume și, mă gândesc că, nu există o altă apreciere mai prețioasă a activității lor decât clipele când ei văd cum oamenii îngenunchează, înalță rugăciuni și-l slăvesc pe Domnul în fața sau în incinta lucrărilor realizate de ei. Ce mângâiere Cerească pentru iconografi!

Gheorghe SEMENIUC

„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/

Ruslan Meț

Biserica din Stănești

Capeliță la Voloca

„Monitorul bucovinean” din 5 octombrie 2023

- Reklama -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reklama -spot_img

Ultimul articol