16.6 C
Chernivtsi
duminică, iulie 20, 2025

DISTANȚA DINTRE SUFLETELE ÎNRUDITE ESTE ÎNTOTDEAUNA MICĂ

Trebuie citit

Recent, la Filarmonica Regională s-a desfășurat Festivalul „Bucovină – grădină cu alese flori”, organizat de Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești Cernăuți (director Iurie Levcic) în cadrul proiectului respectiv susținut de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. „Florile alese” au fost tinerele talente, unite în Formația vocal-folclorică „Perla” de la acest centru. Le-au admirat reprezentanți ai unor localități și raioane din România și Republica Moldova, care au sosit la Cernăuți și pentru a încheia acorduri de colaborare cu Consiliul Raional Cernăuți. În grădina bunei vecinătăți își vor desface petalele și florile minunate ale colaborării și parteneriatului.

Lăcrămioara Vernică-Dăscălescu, secretarul general al județului Iași, România:

–Nu pot descrie în cuvinte sentimentele și trăirile pe care le-am avut, ajungând din nou la Cernăuți. Recunosc nu este pentru prima dată când am aceste trăiri profunde, deoarece aici am întâlnit români bucovineni cu adevărat, care  trăiesc acea tradiție, acea identitate românească. Prima întrebare, care mi s-a pus atunci când am semnat componența delegației pentru a ajunge la Cernăuți, a fost: „Nu vă este frică?”. Și am întrebat: De ce să-mi fie frică, acolo sunt oameni care au dreptul la viață, este un drept recunoscut de toți în lume. Nu este normal ca în epoca noastră să se întâmple, să auzim alarme, oameni suferind, să auzim femei care își deplâng copiii, soții. Uitându-mă pe stradă, am văzut doar bătrâni, copii și femei singure. De ce nu avem dreptul toți la viață? De ce este atât de scumpă viața pentru unii? Normal că vin aici ca să ascult acești copii minunați care nu-și pierd zâmbetul și care cred în viitor, în pace și în viață. Normal că vin aici. Unde mă simt ca acasă, alături de suferința lor și trebuie să fim alături de ei tot timpul, de acești oameni care suferă pentru că cineva le ia dreptul la viață. Le mulțumesc tuturor celor care fac ceea ce fac, tuturor celor care fac ca românismul să se dezvolte și să dăinuie și le doresc pace, le doresc să aibă speranța că într-o zi vor avea cu adevărat acest drept la viață.

Ovidiu Duma, primarul orașului Ardud, județul Satu Mare, România:

–Venim de fiecare dată cu sentimente foarte profunde. Poate expresia aceasta spune foarte puțin față de ceea ce simțim în adâncul inimii noastre. Nu este dată în care să nu mi se umezească ochii de lacrimi la tot ce găsim aici și la tot ce transmit mai ales acești copii minunați, care au fost educați în spiritul iubirii față de neamul lor, de tot ceea ce ține de identitatea lor. De aceea venim, oricât de mare ar fi distanța, dar distanța dintre sufletele noastre este mică. Suntem același suflet. Împreună cu colegii mei, împreună cu cei care simt la fel ca și comunitatea românească de aici, nu putem să nu fim alături de dumneavoastră.

Vasile Cemortan, președinte al raionului Drochia, Republica Moldova:

– De mai multe ori am avut ocazia să vin la Cernăuți, am activat chiar în apropiere de frontieră. De când s-a început războiul vin mai puțin, am mulți prieteni în Ucraina, inclusiv în Cernăuți. De data aceasta a fost o intenție bună. Prin decizia Consiliului Raional Drochia am avut împuternicire de a semna un acord de colaborare cu Consiliul Raional Cernăuți în mai multe domenii – cultural și social. De ce anume cu Consiliul Raional Cernăuți? În primul rând, datorită faptului că în componența acestui raion intră mai toate localitățile cu populație românească din regiunea Cernăuți. Acum am convenit asupra intențiilor de colaborare, iar acordul de colaborare urmează să fie semnat în curând.

Cristian Cainarian, președinte al raionului Sângerei, Republica Moldova:

–Cred că parteneriatul cu raionul Cernăuți va fi unul constructiv. Am văzut astăzi la Cernăuți un lucru foarte important: comunitatea românească de aici este foarte activă și cred că pe segmentul cultural vor fi realizate primele proiecte. Vom face schimb de experiență, vom organiza vizite reciproce ale oamenilor de cultură. Vom face punți între românii din Cernăuți și cei din Sângerei, între românii de  pretutindeni. Nu numai că îmi imaginez, ci sunt convins că Formația „Perla” de la Centrul Bucovinean de Artă din Cernăuți va evolua și la noi, la Sângerei. Am convenit cu directorul Centrului, Iurie Levcic, ca acest ansamblu să se prezinte și pe scenele noastre, iar emoțiile pe care le-am încercat eu astăzi să le simtă și oamenii din Sângerei, admirând acest colectiv artistic minunat din Cernăuți. Acolo unde este unitate, este și binecuvântarea lui Dumnezeu, este dezvoltare.

Mykola Kuțak, președintele Consiliului Raional Cernăuți:

–În legătură cu starea de război, unele funcții ale Consiliului Raional au fost limitate, însă avem dreptul la încheierea acordurilor de colaborare cu alte raioane și căutăm să ne folosim din plin de asemenea posibilități. Am semnat memorandumul de intenții cu trei raioane din Republica Moldova, ca apoi să încheiem acordurile respective. Aceasta le va permite celor 33 de comunități teritoriale din componența raionului Cernăuți să participe fără concurs la realizarea proiectelor internaționale, să se folosească de granturi europene. În momentul de față aceasta  este direcția principală de dezvoltare și integrare în UE.

Vasile CARLAȘCIUC

„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/

- Reklama -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reklama -spot_img

Ultimul articol