30.2 C
Chernivtsi
marți, iulie 8, 2025

FOTOFAPT///Mai are balta pește!

Trebuie citit

În satul Milievo, din raionul Vijnița, zilele trecute un pescar a dat lovitura vieții. Bărbatul a reușit să scoată din iaz un somn cu greutatea de 15 kilograme. Fotografia norocosului, împreună cu trofeul, a fost publicată în rețelele de socializare și s-a răspândit rapid pe Internet.

Menționăm că, somnul comun sau european este un pește de apă dulce care trăiește, de obicei, în zonele adânci ale râurilor, în canale adânci și brațe moarte, în lacuri și rezervoare, dar și în apele ușor sărate ale limanelor.

Este cel mai mare pește de apă dulce din Europa, răspândit în partea de sud și est a continentului, în bazinele mărilor Baltică, Neagră, Caspică și Aral, precum și în lacurile Ladoga și Onega. Deși este un locuitor al apelor dulci, poate migra pentru hrănire în apele sărate ale mărilor. Preferă apa caldă; cu cât mergem mai spre nord, cu atât somnii sunt mai rari și de dimensiuni mai mici.

În Ucraina, viețuiește în bazinele tuturor râurilor. Este cel mai numeros în partea de jos a Dunării, în Nistru și în bazinul Niprului. În regiunile de vest este rar, întâlnindu-se în cursurile montane până la altitudinea de 400 m. De asemenea, se găsește în unele zone ale Mării Negre.

Somnul comun nu este doar cel mai mare reprezentant al genului Silurus, ci și unul dintre cei mai mari pești de apă dulce de pe planetă și cel mai mare pește de apă dulce din Ucraina. Lungimea corpului poate ajunge până la 5 metri, iar greutatea — până la 100 kg, la vârsta de 80–100 de ani.

Somnul este, de asemenea, un pește valoros din punct de vedere comercial, având o carne fragedă, gustoasă și grasă. Conținutul de grăsime al cărnii variază între 4 și 11%. Valoarea calorică a cărnii depășește pe cea a plăticii, știucii și crapului, iar conținutul de proteine ajunge la 15%.

Rolul somnului în ecosistemul acvatic este ambiguu. Pe de o parte, el distruge speciile de pești puțin valoroase, care concurează pentru hrană cu speciile comerciale, și consumă peștii slabi sau bolnavi, având astfel rolul unui „ameliorator biologic” al apelor. Pe de altă parte, odată ce atinge dimensiuni mari (peste 90–120 cm), poate dăuna pisciculturii prin consumul speciilor valoroase. De aceea, populația sa trebuie reglementată prin pescuit comercial.

Apropo, duminică, 13 iulie, în Ucraina se sărbătorește Ziua Pescarului! Deci, le dorim tuturor profesioniștilor și amatorilor din domeniu capturi bogate, multă răbdare și aventuri pescărești de neuitat!

- Reklama -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reklama -spot_img

Ultimul articol