4.5 C
Chernivtsi
sâmbătă, mai 10, 2025

PRIN CERNĂUȚI, FĂRĂ CAMERA VIDEO ȘI DICTAFON

Trebuie citit

În zilele precedente de odihnă, un grup de colaboratori ai Redacției pentru minoritățile naționale a Audiovizualului public din Ujgorod au vizitat orașul Cernăuți. A fost inițiativa și dorința lor de a-și petrece weekendul într-un loc mai liniștit, confortabil și pitoresc, alegând „mica Vienă”. Cu atât mai mult că la Cernăuți funcționează o redacție similară, care face parte din aceeași subdiviziune a Audiovizualului public ucrainean – Suspilne. Jurnaliștii din Ujgorod: Tetiana Șimon, redactor șef de ediție al programelor în limbile minorităților naționale  din Transcarpatia, Olena Dei, redactor al programelor în limba germană, Silvia Logoida, redactor al programelor în limba română, Andreea Perț, regizoare montaj a programelor în limba maghiară, Simona Gorniak, redactor al programelor în limba rromă, și Myhailo Pojega, video-graf, originar din regiunea Cernăuți, au fost primiți de colegii lor din Cernăuți de la Redacția pentru minoritățile naționale Cristina Andrițca, redactor șef, Valentina Cârciu, Mariana Struț – redactori, Vasile Carlașciuc și Carolina Jitaru din grupul care pregătește emisiuni în limba română pentru auditoriul extern.

–A fost o întâlnire prietenească și sinceră, ne cunoaștem de mai mult timp și comunicăm foarte des, a remarcat Cristina Andrițca. Această vizită neoficială a întărit relațiile noastre, iar conducerea de la Kiev a apreciat-o. Ne-am împărtășit planurile, am făcut schimb de experiență. Le-am arătat colegilor din Ujgorod studioul nostru, muzeul Teleradiodifuziunii din Cernăuți. Ei au menționat că lucrăm în condiții bune.

–Pentru noi această întâlnire cu colegii din Cernăuți este importantă din câteva puncte de vedere. În primul rând, lucrăm împreună la oglindirea temelor din viața comunităților naționale. Deci, ne confruntăm cu aceleași provocări și greutăți. Am făcut schimb de experiență și am discutat asupra unor detalii ale momentelor de lucru zilnice. În al doilea rând, am aflat multe lucruri interesante despre viața comunității românești din Cernăuți, care e de câteva ori mai mare decât comunitatea românească din Transcarpatia, iar tradițiile sunt asemănătoare. Și pe lângă toate acestea, am avut posibilitatea să admirăm frumusețea orașului Cernăuți. Pentru mine el este un oraș al parcurilor, scuarurilor, al arhitecturii minunate. A fost o călătorie de neuitat, în care am îmbinat momentele de lucru cu odihna, ne-a mărturisit Tetiana Șimon.

–Eu, ca etnică româncă din Transcarpatia, am fost profund impresionată de oamenii din Cernăuți. Mi-a plăcut enorm că, la fiecare colț de stradă, se auzea limba română – clară, vie, păstrată cu grijă. M-a emoționat până la lacrimi să pășesc drumurile pe care a trecut și marele Eminescu. Simțind  parcă pașii lui în ecoul orașului. Datorită colegilor, am avut parte de o excursie deosebit de valoroasă, în cadrul căreia am descoperit nu doar locuri și clădiri  impresionante, ci și povești care ne apropie și mai mult de rădăcinile noastre. Am simțit că suntem parte dintr-o familie mai mare, legată prin cultură, limbă și suflet românesc, consideră Silvia Logoida.

Jurnaliștii de la Ujgorod și Cernăuți s-au plimbat de-a lungul străzii Kobyleanska. Oaspeții au rămas plăcut impresionați că pe principala stradă pietonală se află casele naționale ale germanilor și polonezilor. Apoi au trecut pragul Palatului Național al Românilor din Piața Centrală. Aici au aflat despre activitatea societăților-național culturale românești din ținut, și-au notat impresiile în cartea pentru vizitatori. Gazda, scriitoarea Maria Andrieș, președinta Societății „Doamnele Române”, i-a dăruit Silviei Logoida câteva cărți și reviste pentru copii în limba română, editate la Cernăuți.

Trecând prin fața clădirii fostului Gimnaziu german, unde a învățat Mihai  Eminescu, ne-am oprit în fața teatrului. Oaspeții au admirat și Casa națională a evreilor și s-au fotografiat la monumentul lui Mihai Eminescu, Carolina Jitaru a interpretat pentru ei cântecul „Pe lângă plopii fără soț” pe versurile poetului nostru național. Apoi au urmat scurte popasuri în Piața Filarmonicii și în Piața Fântânii Turcești.

A doua zi colegii din Ujgorod au vizitat corpul central al Universității Naționale „Iuri Fedkovyci” (fosta reședință a Mitropoliților Bucovineni), admirând atât capodopera arhitectonică, cât și ascultând relatarea captivantă a ghidului Nicolae Costaș.

Am putea spune că o astfel de vizită a confirmat solidaritatea noastră, a jurnaliștilor din două regiuni ale Ucrainei, situate la frontiera cu Uniunea Europeană – jurnaliști care simt și propagă spiritul european.

Vasile CARLAȘCIUC

 „Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/

- Reklama -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reklama -spot_img

Ultimul articol