11.4 C
Chernivtsi
vineri, mai 9, 2025

RĂSUNĂ „DOINA PRIMĂVERII” PE VALEA PRUTULUI

Trebuie citit

Potrivit tradiției, încetățenite în decursul mai multor ani, în prima duminică după Paște, Duminica Tomii, la Horbova Teatrul popular „Miorița” din localitate se prezintă cu un spectacol în premieră în fața consătenilor. De data aceasta tradiția n-a fost respectată – spectacolul va avea loc la finele lunii mai, iar scena Casei de cultură și agrement a fost pusă la dispoziția colectivelor de artiști amatori din acest centru al culturii românești de pe meleagurile herțene.  La 27 aprilie aici s-a desfășurat ediția a șaptea a Festivalului „Doina Primăverii”, consacrat memoriei lui Dumitru Scalco, fost conducător artistic al Orchestrei de instrumente populare „Valea Prutului” din Horbova.

Sora lui Dumitru Scalco, Maria Buzduga, conducătoare artistică la Casa de cultură, lucrător emerit al culturii din Ucraina, precizează:

–Dumitru Scalco trăiește în inimile noastre, ca om care a fost legat organic cu întreaga activitate culturală din satul Horbova: ca director al Școlii de muzică pentru copii, conducător al Orchestrei „Valea Prutului”, orchestră prezentă mai la toate evenimentele de suflet. Muzica lui răsună și astăzi – muzica pentru 16 dansuri, executate de colectivele noastre coregrafice. Orchestra de instrumente populare „Valea Prutului” a fost creată în 1960, primul conducător fiind Nicolae Fagurel. În acea componență Dumitru Scalco a cântat la țambal. Aici, la Horbova, au fost filmate secvențe pentru filmul „Lăutarii”. Preluând ștafeta de la Nicolae Fagurel, Dumitru Scalco s-a orientat și la acompanierea Ansamblului coregrafic „Alunelul”, pe care îl conduceam eu. Eu vedeam dansul, el vedea muzica. S-a primit o colaborare armonioasă. Chiar în unul și același an Orchestra „Valea Prutului” și Ansamblul coregrafic „Alunelul” de la Horbova au primit titlul de colective populare.

Cât a fost Dumitru în viață, dansatorii noștri nu s-au folosit de fonogramă. Dansatorii și muzicanții din orchestră erau un tot întreg. Ultimul concert cu participarea lui Dumitru Scalco a avut loc în februarie 2017. Concertul a fost consacrat împlinirii a 40 de ani ai Ansamblului „Alunelul”. Orchestra și acordeonistul Dumitru Scalco au stat în scenă câteva ore, acompaniind 16 dansuri. După moartea lui un an de zile muzicanții n-au evoluat. În 2019 am inițiat Festivalul „Doina Primăverii” întru comemorarea lui Dumitru Scalco. Acum am ajuns la cea de a șaptea ediție. Această frumoasă tradiție aduce în memoria noastră chipul luminos al lui Dumitru Scalco, un adevărat lăutar și fanat al muzicii populare românești. Această „Doină a Primăverii” este o cunună de slavă pentru acest muzicant deosebit, a conchis Maria Buzduga.

Cea de a șaptea ediție a Festivalului „Doina Primăverii” a început cu melodia unei doine în interpretarea Orchestrei „Valea Prutului”, care în prezent este condusă de Igor Olaru.  Programul muzical a fost susținut de Fanfara „Datina”, condusă de Vasile Cercel și Ion Balaș, de Ansamblul coregrafic „Alunelul” (conducător Iulian Buzduga), și Ansamblul etnofolcloric „Opincuța”, condus  de Maria Buzduga, de grupul de dans „Speranța” (conducătoare Iuliana Ciobanu) , precum și de copiii de la Grădinița „Ghiocelul” din Horbova (conducător artistic Andrei Cercel). Au cules aplauzele spectatorilor soliștii Bogdan Zgârcea, Nadejda Prescure, Nicoleta Spătaru, Elina Olaru, Anatolie Balagura, David Cercel, Sofia Andruseac, Inesa Andronic, Arina Capalb, Ariana Muraru, Radmila Onu, Serghei Rușciac, Alina Muraru și Nadejda Scalco. Programul de concert de câteva ore a fost încheiat tot de Orchestra de instrumente populare „Valea Prutului” cu melodia „Bătuta”.

–A fost un concert deosebit, afirmă Elena Jechil, șefa Bibliotecii sătești din Horbova. Un astfel de concert demult n-a fost la noi în sat – aceste cuvinte le-am auzit de la mai mulți spectatori. Orchestra „Valea Prutului” a fost la înălțime, deci, actualul ei conducător, Igor Olaru, duce cu succes mai departe munca depusă de predecesorul său, Dumitru Scalco. Ne-a emoționat până la lacrimi „Cântecul pentru bunici”, interpretat de duetul Bogdan Zgârcea și Ariana Muraru. Au apărut și dansuri noi, e meritul lui Iulian Buzduga, dar au fost și dansuri din repertoriul din anii precedenți. Aș numi dansul popular românesc „Ciobănașii”,   executat de membrii Ansamblului „Alunelul” din anul 2015, pus în scenă de Iuliana Ciobanu. Într-un cuvânt, Horbova are multe talente. Ele sunt cultivate chiar la grădiniță. A fost o surpriză pentru noi evoluarea copiilor de la Grădinița „Ghiocelul”. Cu ei a lucrat foarte bine conducătorul artistic Andrei Cercel. Acești copii, aidoma primelor flori de primăvară, inspiră mari speranțe. A fost întâmpinată cu bucurie de spectatori interpreta profesionistă de la Chișinău, Nadejda Scalco, nepoata lui Dumitru Scalco. Ea a venit special din Moldova ca să participe la acest festival, consacrat memoriei unchiului ei. Festivalul „Doina Primăverii” de la Horbova (de altfel, denumirea a fost sugerată de jurnalistul Vitalie Zâgrea) aduce un suflu artistic înnoitor în activitatea culturală a acestui sat al adevăratelor talente.

Printre invitații la festival s-au numărat Dan Crâșmaru, viceprimar al CT Ostrița, Sorina Palamariu, starostele satului Horbova, Gretta Spataru, specialist la Secția Educație, Cultură, Tineret și Sport al CT Ostrița.

Vasile CARLAȘCIUC

„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/

- Reklama -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reklama -spot_img

Ultimul articol