Interviu cu Svetlana Scriculeac, președinta Organizației publice „Agenția de dezvoltare economică și colaborare transfrontalieră” din Noua Suliță
–Stimată Svetlana Scriculeac, aveți o biografie frumoasă de muncă, scrisă aici, la Noua Suliță. Sunteți originară din Moldova, dar la Noua Suliță v-ați găsit, cum s-ar spune, destinul. Ați condus una din întreprinderile din industria alimentară, ați deținut un post de răspundere în Administrația Raională de Stat, ca apoi să Vă consacrați realizării proiectelor transfrontaliere la Noua Suliță, în colaborare cu parteneri din România și Republica Moldova – proiecte de colaborare transfrontalieră bilaterală, trilaterală. Cu acest scop a și fost creată Agenția de dezvoltare economică și colaborare transfrontalieră din Noua Suliță. Ce proiect aveți în lucru la ora actuală?
–Vremurile sunt grele, avem război în țară și problemele sociale capătă o pondere deosebită. Cu susținerea Ministerului Politicii Sociale realizăm un proiect experimental – de asigurare a prestării unui complex de servicii sociale privind reziliența vitală. El se referă la localitățile ce fac parte din Comunitatea Teritorială Noua Suliță. Ne ajută Fondul de protecție socială a persoanelor cu invaliditate. În comunitatea noastră funcționează un centru al rezilienței vitale. Oamenii se confruntă foarte des cu situații de stres și au nevoie de susținere, de sfaturile specialiștilor. La centrul nostru de reziliență vitală lucrează doi psihologi, doi specialiști sociali și un manager social. Proiectul este prevăzut pentru perioada 2024-2025 cu prestarea a diferitor servicii sociale.

–Sunteți în al doilea an de realizare a proiectului. Dar cum ați aprecia primul an de activitate? Care Vă sunt realizările?
– Încă nu s-a împlinit anul, deoarece realizarea proiectului „Crearea Centrului de reziliență vitală pentru prestarea serviciilor psiho-sociale păturilor vulnerabile ale populației” a început în luna mai 2024. În plan organizatoric am încheiat memorandumuri de colaborare cu mai multe organizații, care ne vor ajuta să îndeplinim sarcinile și să atingem scopurile proiectului. Voi numi doar câteva din ele: Spitalul din Noua Suliță, Organizația orășenească Noua Suliță a Societății Crucii Roșii din Ucraina, Colegiul de Medicină din Noua Suliță, Centrul „Raza Sănătății”, Centrul pentru dezvoltarea profesională a cadrelor didactice, Centrul regional de asistență medicală de urgență și de medicină a catastrofelor din Cernăuți.
În afară de aceasta, în 2024 Asociația noastră a înaintat propuneri de proiect la Organizația publică „Asociația Regională pentru Dezvoltarea Socială din Cernăuți”, care sunt finanțate cu susținerea HESC EPER din România și Suisse Solidarity din Elveția. Au fost aprobate următoarele proiecte: „Crearea camerelor de recreație pentru integrarea persoanelor refugiate în Comunitatea Noua Suliță” (cu un buget de 210.000 grivne). „Îmbunătățirea condițiilor de trai în shelter-ul „Philadelphia” din Herța” (cu un buget de 420.000 grivne), „Crearea Centrului Sănătății la azilul din Noua Suliță” (cu un buget de 210.000 grivne). De la Direcția de Cultură din cadrul AMR Cernăuți am obținut finanțare – 46.000 grivne – pentru proiectul „Păstrând tradițiile și obiceiurile ale comunității românești, creăm unitatea pentru concordie în Ucraina”.

–Dar ce aveți în agenda celui de-al doilea an de realizare a proiectului în cauză?
–Voi preciza că proiectul „Crearea Centrului de reziliență vitală pentru prestarea serviciilor psiho-sociale păturilor vulnerabile ale populației” al Ministerului Politicii Sociale este parte componentă a Programului panucrainean „Cum o duci?”, inițiat de Prima doamnă Olena Zelenska. Are un buget de 1.218.938 grivne. Din experiența noastră în această direcție ne-am convins că multe persoane nu știu cum să acționeze în situațiile dificile create de realitățile noastre crunte. Au nevoie de consultații individuale, iar centrul nostru oferă aceste consultații fără plată. În toată Ucraina sunt 260 asemenea centre. Anul acesta vom presta mai multe servicii individuale, de grup în toate localitățile din componența CT Noua Suliță. Munca în această direcție am început-o în ianuarie și o vom termina în octombrie. Este ceva nou pentru populație și scopul nostru e ca ea să fie mai puțin stresată.
–Problema rezilienței vitale este legată de cea a securității…
–Au fost create zece centre de securitate la zece școli din regiune. În fostul raion Noua Suliță asemenea centre sunt la Mămăliga, Vancicăuți și Noua Suliță. Este vorba de protecția copiilor în situațiile de urgență, de acordare a primului ajutor medical. În privința amenajării și echipării acestor centre ne ajută Inspectoratul pentru Situațiile de Urgență din Suceava, România.

–Este vorba de un proiect transfrontalier?
Inspectoratul pentru Situațiile de Urgență din Suceava colaborează cu Departamentul pentru apărarea civilă din cadrul Administrației Militare Regionale Cernăuți, care va fi aplicantul noului proiect. La ora actuală suntem în perioada de precontractare. Deci, sunt pregătite documentele pentru a fi depuse la București.
–Vă dorim ca proiectul să fie aprobat, apoi – realizat cu succes.
–Mulțumesc.
Interlocutor: Vasile CARLAȘCIUC
„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/