Probabil că merele sunt cel mai important punct pe „harta fructelor” din Ucraina și nu numai. Un mic pomuleț lângă casă, o livadă cu zeci de copaci, ori hectare întregi de plantații — într-un fel sau altul, acest fruct gustos este foarte îndrăgit și căutat, în particular și în Bucovina noastră, unde suprafața totală pe care se cultivă meri ajunge aproximativ la 20 mii ha.
Anul acest, conform estimărilor pomicultorilor, în regiunea Cernăuți se planifică a recolta 700 mii tone de mere. O parte din producție este destinată pentru necesitățile pieții interne, iar alta va lua drumul spre Europa și Asia, unde, după cum menționează specialiștii din domeniu, „sunt prețuri mai mari și mai stabile”.
Vladislav Macarenco, coproprietarul întreprinderii de fermieri bucovinene „Macosad”, consideră că pentru export cel mai practic este soiul de mere „Gala”.
„Aceste mere sunt vârtoase, pot fi ușor ambalate, astfel cu ele avem mai puține probleme în drum, drept urmare și numărul reclamărilor este scăzut. Totodată, este un soi care dă recoltă bună din an în an. Pentru comparație să luăm soiul clasic „Golden”, care parcă este cunoscut de toți și dorit, dar eu cred că el este mai greu de exportat, fiind cam moale pentru transportare și necesitând o sortare delicată. Deci, și procentajul lui în vânzări este mai scăzut. La noi, de exemplu, constituie 10%”, povestește fermierul bucovinean într-un interviu pentru revista „Sadivnițtvo po ukrainski”.
În afară de aceasta, „Macosad” în acest an a exportat cu succes clone noi a soiului de mere „Fuji”. Cu ele pomicultorii bucovineni au „cucerit”, în particular, țara asiatică Malaezia.
„Clienții sunt mulțumiți, doresc să colaboreze cu noi în continuare și să majoreze cantitățile”, spune Vladislav Macarenco despre colaborarea cu piața malaeziană.
În același timp, după spusele lui, acest soi este greu de cultivat și nu dă culorea potrivită în orișice teritoriu.
„De exemplu, în regiunile Vinnița. Transcarpatică și la Sud „Fuji” primește culoare potrivită destul de greu: suma temperaturilor aici poate că și este suficientă, dar nu există un contrast termic necesar. În părțile noastre un rol important în acest caz îl joacă faptul că diferența de temperatură între zi și noapte poate fi semnificativă: de exemplu, +30, respectiv +8”, explică V. Macarenco.
Per total, geografia exportului merelor bucovinene este destul de bogată și foarte lungă ca număr de kilometri. Ne putem singuri da seama ce drum trebuie să parcurgă producția pentu a ajunge în aceeași Malaezie, sau în Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Qatar ori Sri-Lanka… Însă, anume pe aceste meleaguri fructele din regiunea Cernăuți sunt la mare căutare. Tot aici își trimite o parte din roadă o altă întreprindere bucovineană — SRL „Molodijna agrarna spilka” („Uniunea agrară de tineret”), care exportă mere, de asemenea, pe piețile din Tucia, Țările de Jos (denumirea actuală a Olandei), Suedia, Lituania etc.
În livezile acestei companii întâlnim mere de trei soiuri: „Gala”, „Golden”, „Jonaprince”. Societate are o marcă proprie de comerț „OH MY GARDEN” și colaborează cu agenți economici atât de pe piața internă, cât și cea externă, atunci când transportă produse peste hotare. În satele Oleksiivka și Novooleksiivka, raionul Nistru, fermierii dețin 48 ha de livezi cu meri, dintre care — 29,7 ha cu pomi tineri.
Anul acesta întreprinderea și-a extins suprafața cu aproximativ 19 ha datorită unui grant din cadrul programului „eRobota”. De asemenea construiește o încăpere pentru păstrarea producției cu o capacitate de aproape 2,5 mii tone, iar recent a amenajat o linie de sortare.
Zilele trecute aici a făcut o vizită și șeful Administrației regionale militatre Cernăuți Ruslan Zaparaniuc, rămânând plăcut impresionat de cele văzute.
„Este un exemplu bun de întreprindere care se dezvoltă și activează efectiv, susținând economia țării. Mulțumesc conducerii și colectivului companiei pentru munca de calitate și le doresc și mai multe realizări”, a declarat R. Zaparaniuc.
Gheorghe SEMENIUC