În Bucovina a avut loc vernisajul regional al ideilor de afaceri pentru elevi „Startup Junior – 9”. În cadrul acestuia, șapte echipe finaliste și-au prezentat propriile intenții de business, demonstrând creativitate și cunoștințe în domeniul economic.
Etapa preliminară a acestui concurs a avut loc între 3 și 7 martie, iar pe 13 martie, echipele participante s-au reunit la Cernăuți pentru a-și demonstra ideile în finala competiției. Evenimentul s-a desfășurat în Sala Albastră a Universității Naționale „Iuri Fedkovici” din Cernăuți.
În mod tradițional, participanți ai vernisajului au fost elevi și studenți de la instituțiile bucovinene de învățământ general, profesional și preuniversitar. În rândul acestora s-au numărat și liceenele din Voloca, care au participat cu două echipe. Alături de ele, în finală au ajuns și reprezentanții Liceului Dinăuți, Liceului Nr. 14 din Cernăuți, Colegiului Politehnic din Cernăuți și Colegiului de Tehnologii și Design din Cernăuți.
Juriul a remarcat nivelul ridicat de pregătire al participanților în planificarea startup-urilor de afaceri, utilizarea strategiilor de marketing pentru promovarea ideilor și analiza oportunităților și riscurilor implementării propriilor afaceri. Drept urmare, au fost desemnați câștigătorii la diferite categorii. În speță, echipa Liceului din Voloca, care a prezentat ideea de afaceri „Forest Heaven – complex de cabane pentru relaxare și muncă”, a triumfat la secțiunea „Noi tendințe”. Colegele lor, care au propus ideea de afaceri „GreenVibe”, s-au impus la secțiunea „Viitorul economiei”. Afară de aceasta, au fost acordate premii și la categoriile „Perspective optimiste”, „Revoluție tehnologică”, „Idee creativă”, „Speranța Ucrainei” și „Abordare inovatoare”.
Notăm că, vernisajul regional al ideilor de afaceri „Startup Junior” a fost organizat de Institutul de Educație Postuniversitară din regiunea Cernăuți, în colaborare cu Departamentul de Educație și Știință al Administrației Militare Regionale Cernăuți și Facultatea de Economie a Universității Naționale „Iuri Fedkovici”, cu sprijinul partenerilor locali. Toți participanții au fost premiați cu certificate și cadouri din partea sponsorilor competiției, echipele – cu diplome, iar profesorii lor – cu foi de mulțumire. În același timp, după cum povestesc organizatorii, un bonus plăcut pentru participanți a fost excursia prin clădirea centrală a Universității din Cernăuți și familiarizarea cu istoria acestei remarcabile capodopere arhitecturale.
Gheorghe SEMENIUC
„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/







