La finele săptămânii trecute, la Iași a avut loc un eveniment cultural neordinar – „Interacțiuni culturale transfrontaliere” din cadrul proiectului „Și nouă ne pasă”. Proiectul a fost inițiat de Elena Mândru, președinta Societății „Scriitori fără Frontiere”, având drept scop ajutorarea copiilor orfani în consecința războiului din Ucraina și realizat prin intermediul Societății „Doamnele Române” din Cernăuți. În program au fost incluse două lansări de carte: „Culorile magice ale cuvintelor” de Elena Mândru (Iași), „Cântă cucu-n Cernăuți” de Maria Toacă (Cernăuți) și a CD-ului „Cred în fericire” de Carolina Jitaru (Cernăuți).
După cum a accentuat scriitoarea Maria Toacă, președinta Societății „Doamnele Române” din Cernăuți, „ întâlnirea de la Iași, pe lângă coloritul literar-artistic, a avut și un element caritabil, punând în evidență duhul de dăruire al soților Marian și Elena Mândru, precum și al celor mai ardenți susținători ai lor, cum este, de exemplu, doamna Ana Crudu. Pe lângă plăcerea de a asculta din melodiile Carolinei Jitaru, înscrise pe CD-ul „Cred în fericire”, sau de a se delecta admirându-i pe cântăreții cu renume – Ofelia-Florica Haranguș și tânărul Cristian Harhătă, celor prezenți li s-a propus să „cumpere” CD-ul și din cărțile lansate, precum și păpușile îmbrăcare de copiii din Probotești în port popular, cu trăistuțe pe umăr, legate cu băsmăluțe ca în cântecul Ofeliei-Florica Haranguș. N-a fost un târg în adevăratul sens al cuvântului, ci doar un moment ce-a amintit de suferințele locului de unde au venit oaspeții din Cernăuți, de lacrimile celor mai vulnerabile ființe – copiii. Perfecționistă de felul ei, insistentă de a le aranja pe toate cu maximă eleganță, Elena Mândru a reușit să organizeze evenimentul în Palatul Culturii, cea mai somptuoasă clădire din Iași, dar și printre cele mai valoroase din România”.
La cele scrise de doamna Maria Toacă în rețelele de socializare, interpreta și vicepreședinta Societății „Doamnele Române”, Carolina Jitaru, a adăugat:
–Petru noi, fondatoarele Societății „Doamnele Române” – Maria Toacă, Carolina Jitaru și Elena Nandriș, evenimentul de la Iași este foarte important. Aici, în nordul Bucovinei, depunem eforturi
mari pentru a ne păstra limba și identitatea, iar asemenea aprecieri spuse la adresa noastră în Palatul Culturii din Iași ne insuflă și mai mare încredere că ceea ce facem, facem întru binele și prosperarea comunității noastre. Și nu numai. A fost o onoare pentru noi să ne prezentăm rodul muncii de creație – cartea „Cântă cucu-n Cernăuți” și CD-ul „Cred în fericire”– în minunatul Palat al Culturii din fosta capitală a Moldovei. Evenimentul a avut un scop de caritate. Statutul Societății „Doamnele Române” prevede și acțiuni de caritate. Mă bucură faptul ne-a înțeles intențiile doamna Elena Mândru de la Iași, care ne-a declarat cu fermitate că și ei îi pasă de soarta unor copii orfani sau din familii defavorizate pe care ne străduim să-i ajutăm după modestele noastre posibilități.
Publicul ieșean a manifestat interes față de cartea și CD-ul lansat. Tuturor celor care le-au cumpărat le-am dăruit ca suvenire păpușile îmbrăcate în costume naționale românești de către elevii din Probotești, îndrumați de profesoara de română Tatiana Tutunaru-Bârzu, membră a Societății „Doamnele Române”. Banii adunați vor fi împărțiți unor copii orfani. Iar la plecare, am umplut mașina cu cadouri de Crăciun pentru asemenea copii. Este gestul nobil al soților Elena și Marian Mândru.
De asemenea, îi suntem foarte recunoscătoare doamnei Ana Crudu, prezentatoare TV și președinta Asociației „Blessing Hearts”, care oferă ajutorare copiilor orfani sau din familii defavorizate. Ne-au unit aceleași bătăi ale inimii și compătimirea profundă față de lacrimile amare ale copiilor orfani.
Am întâlnit la Iași persoane cunoscute, ne-au împrietenit mai înainte ședințele Cenaclului transfrontalier „Mașina cu poeți” (Cernăuți-Suceava): soții Ion și Paraschiva Abutnăriței, Vasile Aioanei, Luminița Țăran, Maria Apetroaiei, redactor-șef la „Moldova Literară”, etc. Am admirat Iașul în toată splendoarea lui – arhitectonică și spirituală.
P. BOCANCEA
„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/