În Bucovina s-au încheiat muncile agricole de toamnă, așadar, se pot face anumite totaluri ale activității plugarilor din acest an. Și, se pare că, rezultatele obținute în această direcție ne dau motive de bucurie. Cel puțin, asta o arată cifrele Ministerului Politicii Agrare. Fiindcă, conform datelor operative de la minister, în regiunea Cernăuți, productivitatea culturilor agricole este mai mare față de indicii medii pe țară. Astfel, în ceea ce privește recolta de cereale și boabe, precum și la producția de grâu și orz, regiunea noastră ocupă locul patru, la sfecla de zahăr se clasează pe doi, la cartofi — pe trei, la floarea soarelui și porumb — pe șase, la soia — pe opt.
Mai exact, potrivit Administrației Regionale Militare Cernăuți, întreprinderile agricole din Bucovina, de toate categoriile, au acumulat 790,9 mii tone de cereale și culturi boboase, de pe o suprafață de 115 mii ha. Productivitatea medie a constituit 68,8 chintale per hectar. Din cantitatea totală, s-au recoltat: grâu – 198,4 mii tone, orz –115,4 mii tone, porumb – 470,4 mii tone și 6,7 mii tone de alte culturi din acest segment agricol. Printre raioane, cele mai bune rezultate au reușit să dobândească agricultorii raionului Cernăuți, dar, aceasta, nu reprezintă o surpriză, deoarece și ca teritoriu ele este cele mai amplu.
În afară de aceasta, s-a reușit a strânge 45,9 mii tone de floarea soarelui, 169,2 mii tone de soia, 33,1 mii tone de rapiță, precum și 290,9 mii tone de legume bostănoase, dar și 127 mii tone de sfeclă de zahăr și 681,4 mii tone de cartofi.
„În comparație cu anul trecut, produsul brut de culturi cerealiere și boboase, luând în considerare toate categoriile de întreprinderi ale regiunii, a crescut cu 5%, iar productivitatea — cu 6,8 q/ha. Majorarea producției de cereale a avut loc pe fondul creșterii productivității culturilor timpurii (în special, a grâului și orzului). De asemenea, față de anul precedent, s-a cules mai multă soia – cu aproximativ 22%, sfeclă de zahăr – cu 11%, cartofi – cu 2%, legume – cu 4%, ceea ce, per total, s-a întâmplat datorită măririi suprafețelor însămânțate”, — subliniează ARM Cernăuți.
Totodată, agricultorii bucovineni se gândesc deja și la viitor. În particular, în regiune a luat sfârșit procesul de semănare a culturilor agricole de toamnă, care urmează să fie recoltate în anul 2025. Au fost însămânțate 52,8 mii ha, dintre care 40,3 mii ha sunt rezervate pentru cereale, iar alte 12,5 mii — pentru rapiță.
Deci, după cum puteți vedea, actualul an agricol are semnale bune, însă, sperăm din toată inima ca, acest fact să se reflecte (din punct de vedere pozitiv) și asupra prețurilor la pâine și alte produse, care au legătură cu activitatea agricolă.
Gheorghe SEMENIUC
„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/