Cât costă anul acesta un pom, citiți în cele ce urmează.
La oculurile silvice, care aparțin de Întreprinderea de Stat „Pădurile Ucrainei”, a luat startul procesul de vânzare a brazilor de Crăciun. A fost demarat el și la Oficiul silvic „Podolia”, din care fac parte regiunile Cernăuți, Ternopol și Hmelnițki. Aici, momentan, au fost pregătiți 20 mii de arbori, care vor împodobi casele oamenilor în perioada Sărbătorilor de iarnă.
„Deja începând cu săptămâna viitoare, începem să comercializăm pomi de Crăciun. Aproximativ 9 mii de brazi și pini au fost crescuți cu grijă de către pădurari pe plantații speciale, iar restul de 11 mii va fi pregătit în timpul defrișărilor de formare și reabilitare a pădurilor”, — menționează instituția.
Oficiul silvic „Podolia” remarcă, de asemenea, că-n Bucovina, inițial, în vânzare vor fi puși 5300 de brazi și pini, în Ternopol — 1600, iar în părțile din Hmelnițki numărul lor va fi de 13 mii.
Reprezentanții domeniului forestier ne recomandă, totodată, să achiziționăm pomi din locuri special amenajate pentru aceasta.
„Cumpărând, în mod oficial, pomi de Crăciun, beneficiați nu numai de o producție de calitate, dar, în același timp, susțineți economia națională. Banii din vânzare se îndreaptă către dezvoltarea sferei forestiere și aduc încasări la Bugetele locale și cel de Stat. „Nu mai susțineți braconierii — alegeți arborii legali”, — notează Oficiul silvic „Podolia”.
Cei de aici ne recomandă, în particular, să atragem atenția la inscipțille cu codurile de bare. Orișice brad, comercializat în mod legal, este marcat. Pentru a verifica codul, trebuie de accesat site-ul: https://open.ukrforest.com/. Din spusele specialiștilor domeniului, un alt aspect important, care ar fi de luat în vedere, este reprezentat de existența documentelor necesare. „Nu ezitați să-i întrebați pe vânzători în ceea ce privește actele din partea oculurilor silvice și autorizația de comercializare”, — subliniează Oficiul silvic „Podolia”.
Privitor la sortiment, gospodăriile silvice propun diferite variante de arbori: începând cu cei de dimensiuni mari și terminând cu copăcei micuți, numai buni pentru încăperile mai compacte. În afară de aceasta, unele întreprinderi au în vânzare brăduți în ghiveci, care pot fi plantați, ulterior, în sol deschis, păstrând, astfel, perioada de viață a pomilor pentru un timp mai îndelungat.
Referindu-ne la prețuri, un brăduț mai mic, de 1,5 m, din afirmațiile pădurailor, va costa, în medie, 150-200 grn. Arborii de înalțimi mai impresionante, de peste 3 m, vor valora în jur de 600 grn. Pinii ar urma să fie ceva mai ieftini.
Despre locurile de comercializare Oficiul silvic „Podolia” promite să anunțe în viitorul apropiat.
„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/