7.9 C
Chernivtsi
joi, noiembrie 28, 2024

CÂNTĂ ȘI NE ÎNCÂNTĂ „FETELE DIN SINĂUȚI”. Un colectiv talentat, născut dintr-o dragoste curată față de muzică, folclor și tradițiile neamului

Trebuie citit

Doamne și domnișoare, de diferite vârste, profesii și aspirații, dar la fel de pasionate de muzică, folclor și tradițiile nemuritoare ale poporului român. Aceasta ar fi, pe scurt, caracterizarea colectivului „Fetele din Sinăuți”, devenit, în câțiva ani, cartea de vizită și, totodată, mândria localității pe care o reprezintă, dar și a întregului ținut bucovinean. Iar pentru a afla mai multe despre iscusitele artiste sinăuțene, vă propunem să parcurgeți materialul ce urmează.

De opt ani împreună

Doamna Tamara Stașescu este o persoană bine-cunoscută și mult stimată la Sinăuți. Dumneai i-a fost încredințată responsabila misiune de a avea în grijă grădinița din localitate. Însă, pe lângă aceasta, de ceva vreme, ea stăpânește cu brio și rolul de conducătoare a colectivului folcloric „Fetele din Sinăuți”. O postură, de altfel, tot așa de importantă, dat fiind succesul de care se bucură artistele în rândul localnicilor și nu numai al lor.

Din componența colectivului nostru fac parte doamne și domnișoare din sat, care iubesc cântecul și portul autentic bucovinean. Suntem artiste amatoare și facem muzică din pasiune. Dar, de mici copile am participat la diferite festivități pe scena Casei de cultură din Sinăuți și nu doar. Fiecare dintre ele, în viața cotidiană au, de asemenea, un serviciu, altele sunt, în schimb, studente la Universitatea Națională din Cernăuți ori eleve la școala din sat. Două dintre membrele grupului sunt fiicele mele: Livia-Andreia și Maria-Antonella, — mărturisește Tamara Stașescu.

Istoricul colectivului „Fetele din Sinăuți” începe în anul 2016, fiind înființat ca grupă vocală feminină pe lângă Casa de cultură din localitate, din inițiativa directorului instituției, Miroslav Stașescu. Ulterior, au evoluat, pentru o perioadă, alături de colectivul folcloric bărbătesc de cântece autentice „Legenda”, impresionând publicul scenelor din sat, raion și regiune.

Debutul colectivului nostru s-a consemnat în anul 2016, la concertul de dare de seamă a Casei de cultură. Și, având atunci un enorm succes, am hotărât să ne continuăm parcursul, — povestește conducătoarea „Fetelor din Sinăuți”.

După scena din sat, au urmat și altele, în speță la nivel de raion sau regiune. Iar în timpul pandemiei, artistele din Sinăuți au început să posteze pe Internet diverse clipuri, strângând reacții pozitive dinspre public. „Dorința lor de a auzi mai multe de la noi, ne-au motivat și mai tare”, — dezvăluie Tamara Stașescu.

Prestațiile remarcabile, înregistrate de-a lungul timpului de „Fetele din Sinăuți”, s-au transpus și-ntr-un șir de performanțe artistice frumoase, obținute la diferite concursuri și festivaluri.

— În cariera noastră, am participat la numeroase manifestări culturale din ținutul nostru, dar și la nivel de țară. Reușitele avute acasă, dar și încurajările spectatorilor, ne-au făcut să țintim mai sus. Astfel, prin intermediul rețelei de Internet, am luat parte la câteva concursuri panucrainene și, spre bucuria noastră, ne-am învrednicit cu diferite diplome, premii și aprecieri. De pildă, „Fetele din Sinăuți” au cucerit locul întâi la Concursul Internațional de Artă din orașul Kiev, la categoria „Vocal”. Aceeași poziție de frunte am obținut-o și la Concursul Art Premiere”. Iar exemplele în acest sens pot continua, — relatează Tamara Stașescu despre realizările folcloristelor din Sinăuți.

„Pentru a ne păstra cultura, trebuie să continuăm so creăm

Repertoriul „Fetelor din Sinăuți” este unul bogat și complex. În interpretarea lor pot fi auzite diferite cântece autentice din ținutul bucovinean, piese din colecția artistică a altor interpreți și formații, colinde, cântece bătrânești prezentate altădată la obiceiurile de nuntă, etc.

Una dintre piesele care ne place în mod deosebit se numește Hai la Sinăuți!”. Cântecul descrie frumusețea satului nostru, cu locurile lui pitoresti și cu oamenii harnici și buni gospodari de aici. Dar, orice piesă n-am interpreta, ne propunem să          împărtășim pasiunea noastră pentru folclor și să creăm momente memorabile pentru ascultători, — remarcă doamna Stașescu.

Desigur, pentru a fi pe placul publicului și pentru a cuceri inimile oamenilor, așa cum reușesc să facă „Fetele din Sinăuți”, este nevoie de multă muncă. Pentru ca o piesă să sune așa cum trebuie, sunt necesare ore bune de repetiții și repetiții. Ori, atunci când locuiești la sat și ai multe alte preocupări, acest lucru este destul de greu de înfăptuit. Astfel că, performanța artistică a amatoarelor sinăuțene merită să fie scoasă în evidență cu atât mai mult.

La repetiții ne întâlnim după posibilitate mai mult în zilele de odihnă, fiindcă  cu toate activăm la un serviciu, iar trăind la sat mai avem și treabă pe acasă. Dar, totuși, găsim timp liber și pentru a ne relaxa prin muzică. Piesele noi le învățăm, mai mult, la repetiții, însă, și atunci când trebăluim pe acasă, fredonăm melodiile noi, repetând, astfel, cuvintele, — spune T. Stașescu.

A face cultură la sat este un lucru deloc ușor, îndeosebi în condițiile de pandemie și război, pe care le avem în ultima vreme și care au pus acest domeniu, oarecum, „pe pauză”. Dar, în pofida tuturor dificultăților întâmpinate, colectivul folcloric din Sinăuți își continuă activitatea, în măsura posibilităților, încercând să depășească umăr la umăr greutățile.

— Peste toate trecem, ajutându-ne reciproc. Pentru a ne păstra cultura, trebuie să continuăm so creăm. Activitatea grupului nostru vine dintr-un mare entuziasm și, totodată, dintr-o mare pasiune față de muzică, față de tradiții. Iar cel mai important este că vrem să ne păstrăm identitatea noastră, căci, după cum a afirmat marele Mihai Eminescu, „cultura este cea mai bună și sigură avere a unui popor”. Principalul vis al colectivului nostru, cred că și c-al întregii țări, este să se termine războiul, iar în ceea ce privește activitatea artistică, dorim să ne împărtășim pasiunea pentru muzică și folclor cu publicul din întreaga țară și de peste hotare, — speră conducătoarea „Fetelor din Sinăuți”.

Iar noi îi dorim acestui minunat colectiv un sincer „Doamne-ajută!” întru totul și-untru toate!

Gheorghe SEMENIUC

„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/

- Reklama -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reklama -spot_img

Ultimul articol