Așteptată cu interes de către scriitorii din ambele părți ale Bucovinei, recenta întâlnire a cenaclului transfrontalier„ Mașina cu poeți” Suceava-Cernăuți, s-a desfășurat pe 17 noiembrie la Suceava, gazdă ospitalieră fiind, ca și cu alte prilejuri, Clubul Pensionarilor.
Firesc, în deschiderea lucrărilor cenaclului, scriitorul Constantin Horbovanu, moderatorul întâlnirii din partea sucevenilor, a mulțumit gazdelor și a dat cuvântul col. r. Ioan Abutnăriței, care a susținut momentul de istorie. Vorbitorul s-a referit la un episod important din istoria orașului, Suceava fiind, la 6 noiembrie 1918, prima localitate din Bucovina ocupată de Imperiul Habsburgic în care s-a instalat administrația românească, fără incidente, prin buna organizare a maiorului Anton Ionescu. Col. Abutnăriței a reiterat și evenimentul similar din Cernăuți, unde maiorul Ilie Lazăr a ridicat tricolorul românesc pe turnul Primăriei. Pe parcursul derulării momentelor literare s-au anunțat și un număr însemnat de activități ce vor avea loc în viitorul apropiat și în luna ianuarie.
Elena Mândru, președinta Societății Scriitorilor fără Frontiere, a vorbit despre Festivalul de poezie și umor de la Vaideieni, a prezentat recentul număr al revistei „Moldova literară” (nr.4-61), revistă ce apare din 2010, acesta fiind unul reușit și consistent (168 de pagini, 70 de colaboratori) și a anunțat evenimentul „Interferențe transfrontaliere literare”, care va avea loc pe 14 decembrie, la Palatul Culturii din Iași, sala „Ștefan Procopiu”, un spectacol literar muzical cu scop caritabil, în cadrul proiectului „Și nouă ne pasă”, organizat împreună cu Societatea „Doamnele Române” din Cernăuți. Umorista Elena Mândru ne-a delectat apoi cu câteva epigrame.
Moderator din partea nordului Bucovinei, poetul și jurnalistul Nicolae Șapcă a invitat la microfon pe Maria Toacă, scriitoare și jurnalistă foarte apreciată, care a adus un omagiu marelui român, Grigore Bostan, de la a cărui trecere la cele veșnice s-au împlinit 20 de ani, prin recenzia romanului „Peștera urșilor”, o scriere mai puțin cunoscută, dar la fel de valoroasă ca și celelalte scrieri (poezie, proză, culegeri de folclor, ș.a.) semnate de regretatul profesor. Jurnalista și cantautoarea Carolina Jitaru, o voce puternică a Bucovinei, l-a avut profesor la facultate pe Grigore Bostan, s-a făcut cunoscută interpretând „Urătură pentru Țara Fagilor”, pe versurile profesorului, a avut o primă intervenție muzicală.
Monica Buhac, din Suceava, a recitat „La răscruce de timpuri” și „Când tristețile se-adună”, o mărturisire a terapiei ce se realizează prin scris, iar tânăra și talentata poetă Adela Șulea, recent premiată la un festival internațional de poezie de la Bistrița, a mărturisit, prin poemul „Reîntoarcere”, nevoia regăsirii sinelui.
Constantin Bulboacă amintește că recent la Fălticeni s-au lansat două cărți și ne invită la lansarea cărții sale „101 EFEMER…IDE”, pe 27 noiembrie, la CN „Nicu Gane” din Fălticeni. Invită pe cei prezenți să colaboreze la nr.2 al revistei Cenaclului „Nicolae Labiș”, intitulată„ Zbor” și încheie cu epigrame pe teme de strictă actualitate.
Prof. Maria Crețu anunță existența unei dramatizări a vieții poetului mălinean, intitulată „Pasărea cu clonț de rubin”, autor Ion Ladner (despre care am aflat că se va lansa în 29 noiembrie la Fălticeni și pe 2 decembrie, la Mălini) și rostește poemul propriu „Fuga de acasă”— să nu plecăm de tot, să avem unde ne întoarce, locul copilăriei, e un frumos îndemn.
Președintele Asociației „Prietenii Basarabiei, ai Bucovinei și Ținutului Herța”, prof. dr. Vasile Adăscăliței anunță că la Dorohoi vor avea loc manifestări deosebite pe 15 ianuarie și pe 24 ianuarie (cu precizarea că Mihail Kogălniceanu a fost deputat în divanul ad-hoc din partea ținutului Dorohoi), și în perioada 14-17 februarie, la Pererita, a VI-a ediție a festivalului de muzică și poezie dedicat lui Grigore Vieru. Profesorul consideră că intelectualii trebuie să aibă o privire critică asupra istoriei, să fie cetățeni implicați și responsabili, pentru a nu fi complici la greșeli ale timpului. Oferă, în continuare, informații interesante despre bani „forța care conduce acum lumea”. Două interesante și profunde poeme, prin mesaj, a lecturat poetul Stelorian Moroșanu, membru al Uniunii Scriitorilor.
Într-un poem, pe care-l consideră „versuri pentru un cântec”, Elena Nandriș ne invită să ne regăsim puterea, speranța, zborul spre soare, poetul Gheorghe Ungureanu încearcă să-și vadă „vânătoarea de clipe, uneori uscate, poate verzi”, o perpetuă căutare a sinelui, Carmen Antoaneta Marcean din Suceava lecturează două frumoase texte din recentul volum „Tăceri” și ne invită la lansarea cărții pe 5 decembrie, la Biblioteca Bucovinei, Firicel Popescu din Fălticeni închină o duioasă mărturisire poetică Uliței Rădășenilor „O stradă de poveste”, ce poartă urmele pașilor și a trăirilor multor oameni de seamă: Ion Creangă, Mihail Sadoveanu, Ștefan Șoldănescu, Ion Irimescu, ș.a.
Ca de obicei, ne-a impresionat poetul și jurnalistul Vasile Carlașciuc din Cernăuți, cu considerații despre războiul din țară, care determină întrebarea „A fi sau a nu fi”, ca în monologul lui Hamlet, care subliniază că „fericirea făcătorilor de pace e legată de mâini” iar ceilalți sunt „fiii lui Ares”. Prin „Ultimul cuvânt”, se „roagă în strană și merge apostolicește”. Avocatul Gheorghe Bodnariuc ne invită la „Procesul etern” despre cunoaștere, despre bine și rău. Prof. univ. George Mahalu de la USV invită la întâlnirea clubului științific „Quantum”, pe 23 noiembrie, tema fiind incitantă „Fenomenul cuantic”.
Ioan Ițco, președintele filialei Suceava a Scriitorilor și Jurnaliștilor din Turism anunță organizarea unui eveniment „Întâlnire cu istoria” la Pătrăuții de Jos, reg. Cernăuți, consideră că frații români din regiune au nevoie de sprijin, inclusiv în domeniul dezvoltării turismului. Împreună cu scriitorul Andrei Breabăn, vor edita revista „Dacia străbună”, cu o largă participare, inclusiv internațională, secretar fiind Ana Botă, sora sculptorului Cristian Botă din Boian. Despre acest proiect a dat detalii Andrei Breabăn. Ovidiu Donisă citește două poeme, primul despre o temă actuală, al doilea de dragoste.
Valerian Bedrule mărturisește „cu frâiele întinse aleargă anii”, în poezia „M-am risipit în zborul de uzură”, la care adaugă un crez poetic. Dorin Misichievici amintește despre mari personalități care s-au ridicat din Budineț și declară că poezia, ca și iubirea îi apropie pe oameni, o dovadă fiind povestea sa despre o iubire înfiripată într-un loc atipic. Prezent la cenaclu, regizorul Mihai Grosu (însoțit de fiul său, actor în filmul „Eminescu și Cernăuții”), prezintă două proiecte ale Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, un concurs de desene „Ștefan cel Mare” și unul mai complex, „Biserica satului natal”. „ La Cernăuți, toate trec prin inimă, prin suflul tristeții” spune Nicolae Șapcă și lecturează două sonete simbolice „ Mai ard în noapte zodii ancestrale” și „Seară de toamnă”. Ascultăm înțeleptele „ Însemnări de trecător”, marca Constantin Horbovanu și ne emoționăm împreună cu Nicolae Șapcă, prin surpriza oferită de Carolina Jitaru, prin interpretarea unui cântec pe versurile poetului „Dac-ar fi s-o iau de la-nceput”. O întâlnire caldă, complexă emoționantă, care ne va rămâne în sufet, nu doar până la viitoarea întâlnire.
Paraschiva ABUTNĂRIȚEI
„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/