2.4 C
Chernivtsi
joi, noiembrie 14, 2024

ZILE ALE ÎNALTEI DIPLOMAȚII ROMÂNEȘTI ÎN REGIUNEA CERNĂUȚI

Trebuie citit

De pe treptele școlii din Dranița se vede România

La 7 noiembrie 1967, la Dranița a fost dată în exploatare clădirea nouă a școlii. Este o clădire obișnuită, cu un singur nivel, căci a fost construită pe mijloacele financiare modeste ale gospodăriei agricole locale. După 57 de ani, acest locaș al științei de carte din sat arată destul de atrăgător, având în față un răzor de flori și un monument simbolic al cărții.

Anume la 7 noiembrie curent Gimnaziul din Dranița a fost vizitat de un grup de diplomați din România și Moldova, acreditați în Ucraina. Cu tradiționala pâine și sare, puse pe un ștergar cu ornamente naționale, au fost întâmpinați Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Ucraina, Alexandru Victor Micula, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Ucraina, Valeriu Chiveri, Consulul General al României la Cernăuți, Irina Loredana Stănculescu, ministrul plenipotențiar, Nicolae Dan Constantin, de la Consulatul General al României la Cernăuți și diplomatul Ofelia Giuroiu.

Oaspeții au fost invitați în „casa mare” a școlii, adică în muzeul etnografic și de istorie al satului. Elevii, în rol de ghizi, au povestit despre îndeletnicirile și meșteșugurile locuitorilor satului din cele mai vechi timpuri și până în prezent. Dranița sau Șindreni a fost atestată documentar pe la mijlocul secolului al XVII-lea. Ea a fost moșia a doi boieri Hâjdău (renumita familie de cărturari) și Șandrea.

Apoi, în Cabinetul de limba și literatura română, dotat cu dispozitive tehnice performante, grație realizării unui proiect susținut și finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, directorul Valeriu Rurac s-a referit la ziua de ieri, cea de azi și cea de mâine ale acestei instituții de învățământ cu predarea obiectelor în limba română. Din anul 1980 Școala din Dranița a obținut statutul de școală medie și așa a funcționat timp de patru decenii. În prezent, în Comunitatea Teritorială Mămăliga, din care face parte satul Dranița, este o școală de bază – Liceul din Mămăliga, iar școala din Dranița a devenit gimnaziu. Din cauza războiului și migrației a scăzut numărul elevilor. În momentul de față aici învață 169 de elevi. În pofida greutăților, elevii din Dranița au rezultate bune la olimpiadele școlare, inclusiv la limba și literatura română. Bunăoară, Evelina Gudan este învingătoare a etapei a patra – naționale – a olimpiadei la română.

Oaspeții s-au întâlnit cu elevii, le-au dăruit mai multe numere ale revistei pentru copii „Prichindelul”, editat la Cernăuți, iar absolventa acestei școli, Lilia Govornean, metodistă la Institutul Regional Postuniversitar, președinta Asociației Cadrelor Didactice de Etnie Română, a înmânat un set de cărți despre personalitățile bucovinene.

Diplomații i-au încurajat pe profesori, menționând că guvernele țărilor lor se interesează de problemele educaționale ale Comunității românești din Ucraina. În acest context directorul Gimnaziului a accentuat: „De pe treptele școlii din Dranița se vede România”. Este o apropiere nu numai geografică, ci și spirituală. Iar cartea de pe monumentul simbolic pare a fi un manual. Ar fi bine să fie un manual de română. Or, de la limba maternă începe calea lungă în știința de carte.

Graiul matern, ca și cântecul popular, trebuie să dăinuie în timp

În aceeași zi, ambasadorii României și Republicii Moldova în Ucraina – Alexandru Victor Micula și Valeriu Chiveri – au poposit și la Liceul din Marșinți. Întreaga delegație de diplomați a fost primită de directoarea Liceului, Rodica Galac, de starostele satului Marșinți, Gheorghe Nichitovici, și de viceprimarul CT Noua Suliță, Serghei Arsenii. Alături de pedagogi s-au aflat Adelina Rusnac, șefa Secției de învățământ a CT Noua Suliță, și Lilia Govornean, metodistă la Institutul Postuniversitar de Perfecționare a Cadrelor Didactice din regiunea Cernăuți și președinta Asociației Cadrelor Didactice de Etnie Română din Ucraina.

Oaspeții dragi au fost întâmpinați cu pâine și sare, după cum e tradiția bunei găzduiri, și cu buchete mari de crizanteme, iar elevii, îmbrăcați în costume naționale, au executat un dans popular, demonstrând că Marșinți este un sat deosebit, unde arta, populară și nu numai, e de mare preț. Diplomații știau că se află în satul de baștină al Sofiei Rotaru și s-au interesat de familia vestitei cântărețe. Directoarea Rodica Galac și starostele Gheorghe Nichitovici, au răspuns că faima satului Marșinți a fost dusă în lumea întreagă și de alte personalități marcante de aici. Gheorghe Nichitovici a povestit despre cele două legende care explică originea denumirii localității și le-a dăruit diplomaților un ghid turistic despre Marșinți.

Dacă în vremurile de demult Marșinți era o periferie a Nouă Suliței, în prezent ea este una dintre cele mai frumoase și dezvoltate localități din Valea Prutului. Iar apropierea nemijlocită de orașul Noua Suliță a creat pentru școala din localitate o mare concurență.

–Ne mândrim cu faptul că instituția noastră de învățământ are statut de liceu, iar în același timp simțim concurența celor trei licee din Noua Suliță, explică directoarea Rodica Galac. Odată cu introducerea în Ucraina a testelor externe independente, în baza cărora absolvenții pot fi admiși la instituțiile de învățământ superior, unii părinți ai elevilor s-au gândit că, deoarece testele sunt susținute în limba ucraineană, ar fi bine să-și trimită copiii la una din cele trei licee din Noua Suliță. În fața noastră a apărut dilema: ori deschidem clase ucrainene la cererea părinților, ori rămânem cu elevi puțini. Am acceptat prima variantă și această decizie a fost luată cu durere. Ne consolăm cu faptul că oricum elevii au ore de limba și literatura română. În prezent sunt patru clase românești.

Doamna directoare a numit drept un factor benefic bursele acordate de guvernul român celor care continuă să învețe în limba română. Dar și pedagogii de la Liceul din Marșinți sunt activi, vorba directoarei: „Mergem pe la casele oamenilor, convingându-i ca odraslele lor să învețe în limba maternă”.

Graiul matern nu trebuie să dispară de la Liceul din Marșinți, el trebuie să dăinuie în timp, cum dăinuie frumoasele cântece populare, pe care elevii de aici le-au interpretat pentru oaspeții de la Kiev și Cernăuți.

***

Aflându-se în fostul raion Noua Suliță, diplomații au vizitat și Spitalul din Noua Suliță. Medicul-șef Ruslan Romaniuc a relatat despre reînnoirea acestei instituții sanitare, despre modernizarea ei, grație și ajutorului primit din partea României.

În finalul vizitei membrii delegației au depus flori și au aprins candele la Aleea Gloriei, unde sunt expuse panourile cu portretele tinerilor nouăsulițeni, căzuți în luptele împotriva ocupanților ruși.

P. BOCANCEA

„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/

- Reklama -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reklama -spot_img

Ultimul articol