3.5 C
Chernivtsi
joi, noiembrie 21, 2024

OCTOMBRIE ÎN POEZIE

Trebuie citit

În albia versului, la Sighet și Desești

S-au scurs deja câteva săptămâni, dar zilele bogate în poezie rămân proaspete în memorie, de parcă au avut loc ieri-alaltăieri. Căci nu se uită ușor ceea ce e frumos. Or, în prezent aș putea să vorbesc cu prospețime nu numai de ediția 50+1 a Festivalului Internațional de poezie de la Sighetul Marmației de anul acesta, din miezul lui octombrie, căci încă nu am dat uitării nici edițiile 49 și 50, la care am participat de la Cernăuți împreună cu colegii și prietenii scriitori Gheorghe Ungurean și Gheorghe Bodnariuc. Chiar drumul lung până în această cetate a liricii contemporane nu este obositor, știind că acolo te așteaptă o reîntâlnire cu ceea ce pe bune se numește literatură cultă contemporană. Și vin scriitori mulți nu numai din diferite colțuri ale României, dar și din împrejurimi: Republica Moldova, Serbia, Bulgaria, iar din Ucraina și anul acesta, alături de noi, nord bucovinenii, au participat oameni de creație, prietenii noștri din regiunea Transcarpatia – Iurie Moiș și Anuța Șiman. Chiar sala Centrului cultural Sighetu Marmației mi s-a părut ușor neîncăpătoare pentru numărul de participanți al evenimentului important, acesta fiind cu siguranță unul dintre cele mai vechi festivaluri literare din România.

După câteva dezbateri scriitoricești, care de fapt la asemenea evenimente se întâmplă la fiecare pas, am avut parte de un regal liric demn de toate televiziunile.

După evocarea pesonalității poetului și pictorului Gheorghe Chivu prin lansarea monografiei „Destin liric — Gheorghe Chivu”, autor al căreaia este prof. dr. Ioan Dorel Todea, ne-am bucurat de un moment literar-muzical întitulat „Balada lui Pintea”, recital din versurile lui Gheorghe Chivu, interpretat de Ileana Matus, Ioan Dorel Todea cu un acompaniament muzical regizat de Mihai Chiș.

Evenimentele primei zile a Festivalului s-au încheiat cu festivitatea de premiere și un Regal poetic – Recitalul invitaților la Festivalul de poezie de la Sighetu Marmației. S-au decernat premii literare de prestigiu de care s-au învrednicit atât scriitori din România cât și din țările vecine, participante la eveniment. Și de ce să nu se știe și în regiunea Cernăuți numele celora care la actuala ediție a Festivalului au fost distinși cu următoarele premii:
Premiul Opera Omnia: Ion Cristofor;
Premiul pentru Critică literară: Premiul „Laurențiu Ulici” – Delia Muntean și Daniela Sitar Tăut și Premiul „Augustin Cozmuța”– Daniel Mariş;
Premiul Editurii „Valea Verde” – Nicolae Șapcă (Ucraina);
Premiul pentru volum – Victoria Milescu și Carmen Tania Grigore;
Premiul pentru volum de debut– Mircea Covaci;
Premiul Special al Juriului: Marilena Apostu și Daniel Bozga;
Premiul „Revistei Limba Română” (Chișinău) – Ana Șiman (Ucraina);
Premiul „Gheorghe Chivu” – Mihaela Poduţ Ienuţaş;
Premiul „Ion Zubașcu”- Flaviu Claudiu Mihali;
Premiul Revistei „Convorbiri Literare” – Liviu Coroiu;
Premiul Revistei „Steaua” – Carol Daniel Sabău;
Premiul Revistei „Cronograf” – Gheorghe Pop;
Premiul „Caiete Silvane” – Emil Mircea Neşiu;
Premiul „Nord Literar” – Dumitru Tâlvescu;
Premiul Poesis – Dragoș Niculescu;
Premiul Mișcarea Literară – Petru Racolţa;
Premiul Centrului Cultural Sighet – Dana Bota Lazăr și Aurelius Belei;
Premiul Actualitatea Literară – Florina Juncu.
Președintele juriului a fost prof. univ. dr. Ovidiu Pecican (membru al Uniunii Scriitorilor din România).

Nu mai puțin interesantă a fost și a doua zi a festivalului în cadrul căreia ne-am întâlnit cu elevi ai liceelor din Sighet. În a doua jumătate a zilei am fost în localitatea Desești, unde după un parastas în biserica locală monument UNESCO, pe covorul verde din curtea casei părintești a scriitorului Gheorghe Pârja, cel care suportă cu plăcere povara evenimentului, pentru a 51-a oară a fost înmânat Marele premiu Opera Omnia. De jumătate de veac pe acest „covor verde” se adună importante personalități literare. Aici a fost și Nichita Stănescu, numele căruia a generat „Serile de poezie de la Desești”, care se desfășoară anual în această localitate, la căminul cultural care îi poartă numele și unde participanții citesc din noile lor versuri în cadrul unei cafenele literare.

Și în final, țin să mulțumesc pentru invitație și coordonare a aflării noastre la acest festival doamnei Ileana Nemeș-Pop și scriitorului conf.univ. dr. Gheorghe Mihai Bârlea, care este de fapt sufletul acestui eveniment literar de mare importanță și care are grijă de românii din jurul României. Anume domnia sa a fost printre primii maramureșeni care după căderea comunismului a descălecat, (ca un Dragoș Vodă), cu ansamblul „Mara” la românii din dreapta Tisei (Transcarpatia) și în nordul Bucovinei, readucându-le bucuria culturii românești.

La Bistrița, sub aura lui George Coșbuc

Doar la o săptămână după Sighet, am luat drumul Bistriței, tot împreună cu poeții cernăuțeni Gheorghe Ungurean și Gheorghe Bodnariuc. Și aici avem prieteni care nu sunt indiferenți față de noi, românii din jurul granițelor României. Din start țin să-i mulțumesc scriitorului Alexandru Câțcăuan, directorul Casei de cultură a sindicatelor Bistrița, care anul acesta a organizat a 40-a ediție a Festivalului național de poezie „George Coșbuc” și aproape toate organizate de acest om „nu mare de statu”, dar cu un suflet care îi depășește făptura de mii de ori. Și atunci când este vorba de poezie, și atunci când este vorba de românii din afară, stă pe baricade pentru ai ajuta să-și mențină cultura și identitatea oriunde s-ar afla ei pe hartă.

După jurizarea concursului național de poezie de juriul care l-a avut președinte pe Maestrul Valeriu Stancu de la Iași, am participat la Colocviul „Posteritatea lui George Coșbuc”, desfășurat la Biblioteca Județeană din Bistrița, care poartă numele renumitului poet. Aici s-a pus accentul pe importanța operei literare coșbuciene, fără care literatura română ar fi fost mult mai săracă. Regretabil rămâne faptul, că programul de studiu la limba și literatura română în România nu mai prevede studierea în școală a marelui scriitor transilvănean. Noi, românii din Ucraina, (să nu zic într-un ceas rău!), ne mai bucurăm în școli de opera lui Coșbuc, studiind „Moartea lui Fulger”, „Nunta Zamfirei” și alte poezii. Deosebit de popular în instituțiile noastre de învățământ este cântecul „Azi am să crestez în grindă” cunoscut de foarte mulți copii, iar unele bunici, le mai spun copiilor „A venit un lup din crâng”, poate deseori neștiind că aceste minunate versuri îi aparțin lui George Coșbuc.

Prima zi a Festivalului s-a încheiat cu vizita Casei „Matei Eminescu” în cadrul căreia pot fi vizitate saloanele George Coşbuc, Mihai Eminescu, Andrei Mureşan și altele.

Decernarea premiilor Festivalului a avut loc în ziua următoare, la biserica din Hordou, unde s-a născut Coșbuc, în prezent  localitatea îi poartă numele. După Sfânta liturghie la care ne-am rugat, aici a avut loc decernarea premiilor, înmânate de președintele juriului Valeriu Stancu, secretarul Alexandru Câțcăuan și ceilalți scriitori din componența acestuia.

La secțiunea volume publicate au fost acordate următoarele premii: Marele Premiu ,,George Coșbuc”- Opera Omnia i-a revenit poetului Horia BĂDESCU din Cluj-Napoca.

Premiile colocviilor ,,George Coșbuc”- 2024, s-au acordat următorilor poeți:

Gelu Vlașin din Telciu, jud. Bistrița-Năsăud, Victor Constantin Măruțoiu din Cluj-Napoca, Liviu Mircea din Cluj-Napoca, Viorica Răduță, Geo Vasile, Flaviu Claudiu Mihali din Baia-Mare.

Premiul pentru critică literară-2024, s-a acordat scriitoarei Delia Muntean, pentru volumul „Pe muchia poemului”.

Premiile limbii române au revenit poeților: Mariana Stratulat din Voivodina/ Serbia, pentru volumul „Versuri în zbor”, Nicolae Șapcă din Cernăuți/ Ucraina, pentru volumul „Pe creste de cuvinte”, Leo Butnaru, din Chișinău/R. Moldova, pentru volumul „La lumina punților ce ard”.

Premiul special al juriului, l-au primit scriitorii: Vasile Barbu din Uzdin/Voivodina, pentru contribuția deosebită în promovarea limbii române în ținuturile românești din Serbia, Veronica Balaj din Timișoara și Mariana Stratulat din Coștei/Voivodina/Serbia, pentru volumul „Holograme și îngeri”.

S-au decernat și alte mențiuni și premii inclusiv pentru elevi.

Cu o diplomă de excelență a fost distinsă și Societatea pentru Cultură și Literatură Română în Bucovina „Mihai Eminescu” din reg. Cernăuți (președinte Vasile Bâcu).

Ajunși la Hordou, participanții la Festival au vizitat Casa-muzeu George Coșbuc și Moara Coșbucienilor.

Poezia este ca un cocor, iar versurile ei sunt aripile care o ridică spre cer și o așează în rândurile divinităților.

Nicolae ȘAPCĂ

„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/

- Reklama -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reklama -spot_img

Ultimul articol