Aceste cuvinte au fost incrustate pe placa comemorativă de granit, inaugurată duminică, 3 noiembrie, pe faţada clădirii Liceului din Sinăuţi. Este „certificatul de nemurire” al scriitorilor
Vasile Tărâţeanu, Ilie Tudor Zegrea şi Ilie Luceac, absolvenţi ai acestei instituţii de învăţământ. Numele lor este cunoscut în întregul spaţiu spiritual românesc. Iniţiativa aparţine Societăţii Scriitorilor Români din Cernăuţi (preşedinte Nicolae Şapcă) şi Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina „Mihai Eminescu” din Cernăuţi (preşedinte Vasile Bâcu). Ea a fost susţinută de direcţia Liceului din Sinăuţi (directoare Elena Panciuc). Placa comemorativă a fost lucrată de meşterul Mircea Popescu din Cupca.
La eveniment, în afară de gazde – pedagogii şi elevii Liceului, rude ale acestor trei personalităţi notorii ale Sinăuţiului, consăteni de-ai lor, au participat Consulul General al României la Cernăuţi, Irina Loredana Stănculescu, oaspeţi din România – membri ai Cenaclului transfrontalier „Maşina cu poeţi” (Cernăuţi – Suceava), activişti ai societăţilor naţional-culturale ale românilor din ţinutul nostru.
În recitalul literar-artistic cu genericul „Iubirea de țară și de neam – ca seva ce leagă rădăcina de ram”, prezentat de elevii liceului, alături de numele eminenților absolvenți ai acestei instituții de învățământ Vasile Tărâțeanu, Ilie Tudor Zegrea și Ilie Luceac, a fost pomenit și numele lui Vasile Levițchi, fost director al Școlii din Sinăuți și profesor de română, care a observat și a încurajat harul literar al acestora, susținându-i și în continuare pe calea spinoasă spre culmele cuvântului artistic. De altfel, pe fațada Liceului se află și placa comemorativă Vasile Levițchi, precum și cea a profesorului de română și literatului Dumitru Hrinciuc, care a murit în floarea vârstei. Mai târziu, în semn de recunoștință, Vasile Tărâțeanu a selectat textele și a pregătit pentru tipar un volum cu poezii și proză scurtă de Dumitru Hrinciuc. Și tot el a pus la cale și a realizat editarea unui volum solid de amintiri despre Vasile Levițchi.
„Ei au avut un mare noroc, căci profesor le-a fost Vasile Levițchi, renumit poet și pedagog, a remarcat Vasile Bâcu, președintele Societății pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina „Mihai Eminescu” din Cernăuţi (Vom menționa că Vasile Levițchi a fost primul președinte de onoare al acestei societăți, iar Ilie Tudor Zegrea s-a numărat printre președinții ei). Împreună cu profesorul lor iubit, ei au completat acel vid literar, care s-a format în scrisul literar românesc după cel de-al Doilea Război Mondial în nordul Bucovinei. Din cele citite aflăm că drumul lor n-a fost atât de ușor. Ei au devenit adevărați ostași ai limbii române, s-au aflat pe baricadele revenirii la alfabetul latin, căci primele lor plachete de versuri au apărut în grafie chirilică. Penița a fost arma lor. Este semnificativ faptul că alături de placa lor comemorativă se află și cea a tânărului sinăuțean, Andrei Șova, absolvent și el al acestei școli, care a apărat țara cu arma în mână și a căzut în una din luptele împotriva ocupanților ruși”.
Consulul General al României la Cernăuți, Irina Loredana Stănculescu, a subliniat că pentru a caracteriza viața și creația acestor trei fii destoinici ai satului Sinăuți poate fi folosită sintagma „limba română”. Ei au iubit-o, au apărat-o, au proslăvit-o.
În acest context a vorbit și Aurica Bojescu, activistă a Comunității românești din regiune.
Din partea oaspeților din județul Suceava au luat cuvântul scriitorii Constantin Horbovanu și Paraschiva Abutnăriței care au mulțumit pentru invitația de a fi prezenți la evenimentul de comemorare a acestor trei personalități marcante ale neamului românesc. Ei au amintit de minunata inițiativă a lui Vasile Tărâțeanu de a crea Cenaclul transfrontalier „Mașina cu poeți” (Cernăuți – Suceava).
Jurnalista și interpreta Carolina Jitaru a dăruit directoarei Liceului, Elena Panciuc, CD-ul său cu cântece pe versuri de Ilie Tudor Zegrea și Vasile Tărâțeanu, menționând totodată și faptul că Ilie Luceac a învățat-o să redacteze textele artistice. Ea a interpretat un cântec pe versurile lui Vasile Tărâțeanu, consacrat fiului acestuia, Marcel, care a avut un destin tragic.
Participanții la inaugurarea plăcii comemorative au avut posibilitate să depună flori și să aprindă lumânări la mormintele lui Ilie Luceac și Ilie Tudor Zegrea din cimitirul satului.
„După înmormântarea lui Ilie Luceac, Ilie Zegrea mi-a arătat acest loc din spatele vechii bisericuțe, unde a fost botezat. Este între doi tei bătrâni și mi-a spus că aici ar dori să-i fie mormântul, locul odihnei de veci, ne-a povestit soția poetului, Doina Colesnicov. Aduc la mormântul lui buchete de crini, a fost floarea lui preferată și căreia i-a atribuit atâtea semnificații în versurile sale”.
… Pe aceste trei personalități sinăuțene le cunosc încă din anii studenției. Studentul Ilie Luceac mi s-a întipărit în memorie ca un bun cunoscător și pasionat de arta muzicală, Vasile Tărâțeanu mi-a redactat primele articole, expediate la redacția ziarului „Zorile Bucovinei”, iar cu Ilie Tudor Zegrea am lucrat împreună la radio, dar în redacții diferite. Vasile Tărâțeanu s-a consacrat totalmente cauzei naționale, căutând să propage orice talent care apărea din sânul comunității românești din ținutul nostru bucovinean, Ilie Tudor Zegrea, în decursul activității sale la radio Cernăuți, a adunat o fonotecă bogată, cu vocile marilor personalități ale neamului nostru românesc, iar lui Ilie Luceac i-a apărut după moarte un volum cu interviuri cu asemenea personalități. Deci…
În toamna lor cu ceţuri pe Siret
Din cercuri veşnice, de departe
Se întorc poeţii cu un verset
În filele proaspete de carte…
După cum s-a exprimat jurnalistul și poetul Vitalie Zâgrea, „Sinăuțiul are toate șansele să devină un obiectiv turistic, fiindcă pe lângă vechea biserică din lemn, ridicată încă pe timpul lui Ștefan cel Mare, pe lângă acest liceu, unde au învățat mai multe personalități de vază, pot să apară și casele-muzeu Vasile Târâțeanu, Ilie Tudor Zegrea și Ilie Luceac.
Vasile CARLAȘCIUC
„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/