În Ucraina, s-a mărit numărul grivnelor false. Asupra acestui fapt, nu neapărat îmbucurător, atrage atenția Banca Națională a Ucrainei (BNU). Mai exact, conform datelor din prima jumătate a anului 2024, la fiecare 1 milion de bancnote adevărate se înregistrează, în medie, 3,4 bancnote contrafăcute, iar acest indice este cu 62% peste cifra de anul trecut.
Care dintre grivne se falsifică cel mai des?
După cum a menționat BNU, per total, în perioada ianuarie-iunie 2024, 90% dintre falsuri vizează două bancnote de emitere mai veche: 500 grivne, modelul din 2006, și 200 grivne, din 2007. În același timp, instituția notează că, grivnele noi sunt mai bine protejate, inclusiv prin elemente optice moderne.
„Deocamdată, n-au fost constatate focarele de falsificare a grivnelor și valutei, fenomen care este în creștere. Influența ostilă a Federației Ruse nu poate fi exclusă, deși nu există, încă, dovezi relevante. Dar, istoria știe multe cazuri, când economia unei alte țări a fost „îmbuibată” în mod special cu bani falși și, astfel, a fost slăbită de către inamic”, — relatează Banca Națională.
BNU ne mai asigură că, în ciuda creșterii numărului de falsuri, „nu se întâmplă nimic îngrozitor”. Fiindcă, înainte de invazia pe scară largă a Rusiei, acest indicator era mult mai mare — 7,1 falsuri la 1 milion de bani adevărați.
Cum să descoperi un fals?
Banca Națională ne oferă, de asemenea, sfaturi, cum să depistăm banii falși. Bancherii subliniază că, există mai multe moduri de a face acest lucru. Unul dintre ele constă în aceea de a plasa bancnota împotriva luminii. Astfel se verifică, în speță, prezența filigranelor (marca transparentă imprimată pe bancnote): se are în vedere imaginea portretului care repetă portretul imprimat pe fața bancnotei, precum și imaginea înscrisului de cifre a valorii nominale, sau a semnului grafic al grivnei. În același fel se examinează și prezența elementului penetrant.
A verifica autenticitatea bancnotei se poate și prin modificarea unghiului de înclinare. În acest caz, trebuie de atras atenția la imagini.
„În cazul banilor adevărați, se schimbă culoarea lor, atunci când ei sunt priviți din diferite unghiuri. De asemenea, în timpul schimbării unghiului de înclinare a bancnotei, se modifică și direcția de mișcare a imaginii de fundal a benzii (efectul cinetic)”, — remarcă BNU.
Trebuie de analizat cu rigoare și banda polimerică introdusă parțial în interiorul hârtiei. Ea conține imaginea înscrisului de cifre a valorii nominale și a semnului grafic al grivnei (la bancnotele de 100-500 grn.), a Stemei de Stat a Ucrainei, și are un efect cinetic bine pronunțat.
„Cunoașterea elementelor de protecție ale bancnotelor grivnei și verificarea atentă a acestora, în timpul efectuării plăților, minimizează riscurile de a primi falsuri. Elementele de protecție, prezente pe bancnotele grivnei, fac posibil de a depista banii falși, examinându-i atent în mod vizual și tactil, fără utilizarea unor echipamente speciale”, — conchide BNU.
În același timp, principala instituție bancară a țării adaugă că, analiza bancnotelor poate fi făcută și tactil. În așa fel, printre altele, se examinează hârtia bancnotei și configurația unor imagini individuale de pe fața banilor, care este asigurată printr-un tip special de imprimare.
Victor MELNIC
„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/