Duminică, 20 octombrie, după renovarea frescelor din interior, a fost sfințită din nou Biserica Înălțarea Domnului din suburbia Horecea a Cernăuțiului.
Piatra de temelie a acestui locaș de închinare a fost pusă în anul 1934, cu nouă decenii în urmă. Sfințirea noii biserici a avut loc în ziua de 21 noiembrie 1938 în prezența Mitropolitului de atunci al Bucovinei, Hotinului și Maramureșului, Visarion Puiu. După închinarea și rugăciunile în fața altarului, enoriașii, ieșind din biserică, își pot opri privirea la inscripția de deasupra ușii, care le amintește de istoria ctitoririi bisericii. Ea a fost ridicată pe terenul de jumătate de hectar pus la dispoziție de gospodarul din Horecea Petre Ungureanu şi soţia sa Domnica, de soţii Melniciuc, cuscri ai acestora. Au fost aduși meșteri din Argeș, care au executat lucrările de tencuială și pictură. Tot din Argeș au fost aduse și clopotele. Iar catapeteasma a fost tăiată în lemn de stejar de cunoscutul meșter bucovinean, Grigorie Dumitrașu.
Biserica Înălțarea Domnului din suburbia Horecea a Cernăuțiului, la început a avut o soartă asemănătoare cu cea a Mitropolitului Visarion Puiu, prigonit de regimul sovietic. Ea foarte repede a fost transformată în depozit de către „noii stăpâni”. Abia după jumătate de veac de ateism biserica a fost retrocedată enoriașilor. Gospodarii horeceni au pus mână de la mână și au transformat-o din nou într-un minunat locaș de închinare. Au amenajat și curtea. În ultimii doi ani, datorită străduinței părintelui paroh, Pavel Paulencu, și a comunității ortodoxe de aici au fost realizate două proiecte cu susținerea Departamentului Pentru Românii de Pretutindeni.
Recent s-a încheiat reînnoirea frescelor din interior și în ziua de 20 octombrie Biserica de la Horecea a fost sfințită din nou. Serviciul divin a fost oficiat de un sobor de preoți în frunte cu Mitropolitul Cernăuțiului și Bucovinei al Bisericii Ortodoxe Ucrainene, Meletie. La corul bisericii din Horecea s-a alăturat și cunoscutul cor „Codrii Cosminului” de la Hrușăuți.
După eveniment i-am solicitat un mic interviu parohului Bisericii Înălțarea Domnului de la Horecea, Pavel Paulencu.
– Domnule părinte, din 1989, când a fost redeschis acest locaș de închinare, aici veneau la Sfânta Liturghie creștini din alte sate, dar mai ales din localitățile unde duhovnic a fost regretatul Gheorghe Chiselița. După plecarea lui la cele veșnice, horecenii au așteptat să vină un preot român. Dorința lor a fost satisfăcută.
– Prima liturghie am oficiat-o aici la 29 aprilie 2012. Am continuat lucrările începute până la mine. În 2015 a fost reînnoit iconostasul. În 2023 a fost sfințit pristolul. Și iată acum am trăit marea bucurie a încheierii recreării frescelor. În ultimii doi ani – 2023 și 2024 – am realizat două proiecte susținute de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. În cadrul primului proiect am schimbat podeaua și am instalat pardoseala cu încălzire. Iar anul acesta a fost încheiată pictarea frescelor.
– Desigur au făcut donații și enoriașii, oamenii de binefacere…
– Ne-am străduit să folosim economicos și eficient fiecare copeică, după cum se spune în popor, ca oamenii să vadă rezultatul contribuției lor.
– Pe cine ați antrenat la pictarea frescelor?
– Frescele au fost pictate în stil academic, realist. La ele au trudit un meșter iscusit din Moldova – Veaceslav, părintele Vasile Molodianov de la mănăstirea din Molodia, ajutați de doi pictori din Horbova – Dan și Andrei. Mulți dintre cei prezenți la serviciul divin de duminică au rămas încântați de frumusețea picturii. Prin faptul că am realizat asemenea lucrări cu susținerea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, căruia îi suntem foarte recunoscători, i-am încurajat și pe alți preoți din satele noastre. Ei, de asemenea, vor să pună la cale astfel de lucrări.
– Serviciul divin s-a încheiat cu înmânarea unor distincții bisericești…
– Cei mai activi participanți la lucrările de reînnoire au primit distincții bisericești. Cu ordinul „Sfântul Ierarh Teodosie, arhiepiscop de Cernighiv” au fost distinși Serghei Lastocichin și Serghei Gherman din Buda Mare. De asemenea, a fost menționată și contribuția Consulatului General al României la Cernăuți. Șefa misiunii consulare, doamna Irina-Loredana Stănculescu, a fost distinsă cu ordinul „Sfânta Ecaterina”, iar ministrul plenipotențiar, Dan Nicolae Constantin – cu ordinul „Sfântul Ierarh Teodosie, arhiepiscop de Cernighiv”. Distincții au fost pregătite și pentru conducătorii Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
– În încheiere putem spune că s-a făcut un lucru pe placul lui Dumnezeu.
– Renovarea bisericii este o grijă pentru Dumnezeu și Dumnezeu ne-a ajutat prin trimiterea unor oameni cu inimă mare. Este o lucrare făcută cu credință în Dumnezeu și pe placul lui Dumnezeu. Prin renovare afirmăm credința strămoșească. Buneii și părinții noștri, care au lăsat în sufletele noastre semințele acestei credințe, s-ar bucura și ne-ar aprecia fapta. O asemenea lucrare, care ține de veșnicie, nu poți s-o înfăptuiești fără dragoste și stimă. Peste două-trei decenii urmașii noștri vor reînnoi cele realizate de noi astăzi. Și așa din veac în veac.
La eveniment au participat primarii a trei comunități teritoriale românești Voloca – Valentin Glopina, Ostrița – Vasile Țurcan, Ciudei – Anatolie Pițul, activiști ai vieții publice românești din ținut, reprezentanți ai mediilor de expresie românească de la Cernăuți.
Rugăciunile, care au răsunat sub cupola bisericii reînnoite în română și ucraineană, au fost imnuri de slavă lui Dumnezeu, exprimând și dorința sinceră întru triumful păcii în țara noastră și în lumea întreagă.
Vasile CARLAȘCIUC
„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/