4 C
Chernivtsi
joi, noiembrie 21, 2024

S-A ÎMBUNĂTĂȚIT STAREA TEHNICO-MATERIALĂ A BLOCULUI OPERATOR

Trebuie citit

Spitalul din Noua Suliță a dus la bun sfârșit un nou proiect româno-ucrainean, realizarea căruia a permis să fie îmbunătățită starea tehnico-materială a blocului operator. De mersul implementării proiectului, rezultatele și durabilitatea lui, săptămâna trecută au luat cunoștință oaspeții de onoare, care s-au aflat în vizită la Spitalul din Noua Suliță. Printre ei — doamna Irina Loredana Stănculescu, Consul General al României la Cernăuți, consulul Cristian Dacica, primarul comunei Noua Sulița, Maria Nicorici. Alături de conducerea instituției medicale, ei au discutat despre rezultatele obținute în cadrul derulării proiectului internațional „Consolidarea capacității tehnice a unor unități de asistență medicală din localitatea Noua Suliță, regiunea Cernăuți”.

Medicul șef Ruslan Romaniuc le-a arătat oaspeților cum lucrează secția de chirurgie, demonstrând noile echipamente, pe care spitalul le-a primit de curând grație proiectului transfrontalier, cu participarea Ucrainei și României. Domnul Ruslan a informat că, datorită participării la proiectul „Consolidarea capacității tehnice a unor unități de asistență medicală din localitatea Noua Suliță, regiunea Cernăuți”, s-a reușit a dota sala de operații c-un sistem chirurgical performant de ultrasonografie „Innolcon”.

— Acest dispozitiv aduce multe avantaje în medicina modernă. El le oferă chiurgilor noștri oportunitatea de a efectua incizii și de a coagula țesuturile moi, ținând sub control hemoragiile, de a lucra cu o precizie chirurgicală maximă, de a spori eficacitatea intervențiilor. Aparatul se află în folosință din momentul ce a trecut granița. Îl utilizăm în chirurgia generală, la operațiile ginecologice, ORL ș.a., — a spus Ruslan Romaniuc.

Andrei Rudico, medic șef adjunct, a adăugat că, ultrasunetul, cu ajutorul căruia funcționează acest sistem, reduce riscul de deteriorare a structurilor sănătoase dimprejur și micșorează pierderile de sânge în timpul executării intervențiilor, ceea ce le permite pacienților să se refacă mai repede în urma operației suferite. Iar aceasta reprezintă un mare plus atât pentru pacient, cât și pentru personalul medical.

„Am fost bucuroși să le facem cunoștință stimabililor oaspeți cu activitatea unității medicale și să auzim reacții pozitive despre munca noastră, — menționează administrația Spitalului din Noua Suliță, aducând cuvinte sincere de mulțumire doamnei Irina Loredana Stănculescu, Consul General al României la Cernăuți, Ministerului Afacerilor Externe al României, primarului comunei Noua Suliță, Maria Nicorici, Agenției de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare (RoAid), pentru colaborare și posibilitatea de a ameliora starea tehnico-materială a instituției. — Muncim împreună pentru sănătatea și comoditatea cetățenilor noștri!”.

La final, doamna Consul General a menționat că, este plăcut impresionată să vadă roadele muncii depuse. După spusele ei, comuna Noua Suliță ar putea deveni un fel de hub în ceea ce privește viitoarele colaborări, iar proiectele comune pot fi realizate nu numai în sfera medico-sanitară, dar și în alte domenii. Sperăm că, așa și va fi! 

PENTRU INFORMAȚII:

Denumirea proiectului – „Consolidarea capacității tehnice a unor unități de asistență medicală din localitatea Noua Suliță, regiunea Cernăuți”.

Bugetul general al proiectului – 16 000 euro (bani din granturi).

Durata proiectului – aprilie-octombrie 2024.

Finanțare – Ministerul Afacerilor Externe al României prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare (RoAid). A fost achiziționat un sistem chirurgical de ultrasonografie „Innolcon”.

Ana VACARCIUC

„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/

- Reklama -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reklama -spot_img

Ultimul articol