19.6 C
Chernivtsi
vineri, noiembrie 1, 2024

AMBASADORUL ROMÂNIEI LA KIEV, ÎN VIZITĂ LA CARAPCIU ȘI SUCEVENI

Trebuie citit

La finele săptămânii trecute Excelența Sa Alexandru Victor Micula, Ambasadorul României în Ucraina, însoțit de doamna Irina Loredana Stănculescu, Consul general al României la Cernăuţi, au vizitat două instituții de învățământ de pe valea Siretului și anume — Liceul M. Eminescu din Carapciu și Liceul din localitatea Suceveni. După vechea tradiție românească, înalții oaspeți au fost întâmpinați în ambele instituții de învățământ cu pâine și sare, cu urări de bun venit și cu bucurie din partea primarului CT Carapciu Gheorghe Lutic și primarului CT Suceveni Iulian Mihailovici. Pe lângă acest important eveniment, mai era un prilej de sărbătoare — Ziua lucrătorului din învățământ, de fapt e o sărbătoare foarte cunoscută ca Ziua Învățătorului. Și cred că așa este frumos, căci cum n-ai învârti cuvintele, toate vin de la Învățător. Chiar de acolo, de sus, de la începutul tuturor începuturilor: acolo unde sunt ucenici, este Învățător, apoi alții…

Prima întâlnire a avut loc la Carapciu. Și a început cu un frumos concert, care a însemnat de fapt cartea de vizită a instituției, prezentată de elevi în holul de la intrare, acolo unde fiecare oaspete al școlii mai întâi este întâmpinat de privirea Marelui Eminescu, care și din piatră emană lumină. Apoi reprezentanții Statului Român au avut o întâlnire cu colectivul pedagogic. Aici Gheorghe Frătăucean, directorul Liceului „M.Eminescu”, a prezentat o amplă biografie a instituției de învățământ pe care o conduce. Și nu întâmplător: vestitul Liceu este pe cale de lichidare ca și multe alte instituții de învățământ din nordul Bucovinei și din Ucraina în general. Atâta doar că mai există o remarcă: această instituție de învățământ este deosebit de importantă pentru comunitatea românească din satele din valea Siretului, ori, acest Liceu nu se găsește în lista viitoarelor licee care vor începe să activeze în baza noii legislații de la 1 septembrie 2027. Directorul și profesorii l-au rugat pe domnul Ambasador Victor Micula să caute modalități de sprijinire a acestei instituții, păstrându-i statutul de Liceu.

Argumentele directorului Gheorghe Frătăucean sunt convingătoare în ce privește succesele la învățătură ale discipolilor de aici. Autoritățile regiunii vin cu dovezile lor că în comunele Carapciu și Suceveni nu poate exista un liceu din cauza lipsei de copii în perspectivă. Și nu prea interesează pe nimeni „de sus” trecutele succese la învățătură și calitatea muncii pedagogilor care până acum, promoțiile școlii medii și liceului au dat peste 1200 de elevi care au obținut studii superioare, devenind oameni importanți în multe domenii.

Încă de prin anii ’50 ai secolului trecut Carapciul a fost una dintre puținele școli cu statut mediu general sau instituție de gradele I-III de acreditare. Foarte mulți ani clasele 9-10, iar mai târziu 9-11, au fost completate cu elevi foarte buni veniți de la școlile vecine, astfel este o tradiție și există metode puse la punct în completarea claselor de liceu. Mai mult, directorii tuturor instituțiilor din comunele Carapciu și Suceveni s-au adresat Administrației regionale (militare) de stat Cernăuți cu rugămintea de a păstra pe lângă instituțiile preconizate și Liceul „M.Eminescu” din Carapciu, toți ceilalți directori fiind de acord să-și schimbe statutul în gimnazii și să trimită la Carapciu elevi buni pentru liceu. Răspunsul autorităților însă rămâne negativ, trimițând elevii din această zonă în alte instituții din care doar una cu predarea în limba română, cea de la Dimca, de care ne bucurăm și care va putea primi elevi din alte comune învecinate. Celelalte propuse sunt instituții mixte: Hliboca, Storojineț, Pătrăuții de Sus. Ce lipsește pentru soluționarea chestiuni Liceului „M.Eminescu”? Doar dorința autorităților!

Ambasadorul Victor Micula a remarcat că nu va rămâne în afara acestor probleme. Diplomatul român a felicitat pedagogii cu ocazia sărbătorii profesionale, iar doamnelor profesoare le-a dăruit flori.

La Suceveni mult așteptații oaspeți au parcurs un coridor, din drum și până la pragul școlii, alcătuit din elevi și profesorii lor. Salutați de directorul liceului Ștefan Sucevan, Victor Micula și Irina Loredana Stănculescu au vizitat toate încăperile de clasă de la 1 la 11, unde au stat de vorbă cu elevii, dăruindu-le din plin revistele „Prichindeii de Cernăuți” și „Recreația Mare”, care sunt produsul proiectelor finanțate de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

Și în această școală oaspeții au găsit copii cuminți și profesori grijulii, condiții bune pentru educație.

După vizitarea claselor, a avut loc o sărbătoare solemnă dedicată Zilei Învățătorului, amfitrioană a căreia a fost profesoara de română Maria Mihailovici-Solomon, care dă dovadă de multă grijă și consum de energie pentru activitatea pedagogică. E lesne de observat că doamna Maria pune mult suflet în activitățile pe care le organizează, iar rezultatul muncii nu se lasă așteptat vreme îndelungată. Succesele liceului la diverse concursuri și activități sunt evidente. Nu poate fi trecut cu vederea nici laboratorul de română dotat printr-un Program finanțat de DRP și cu sprijinul Centrului Bucovinean de cercetări actuale, conducătoarea căruia, Aurica Bojescu, s-a aflat alături de delegația sosită pe parcursul întregii vizite. Și aici, în sala acestui laborator, cred că e momentul potrivit să spunem că printre oaspeții bineveniți s-au numărat Olga Ostafii, reprezentanta Departamentului pentru învățământ al ARS și Felicia Vrânceanu, profesoară la Catedra de Filologie Română și Clasică a Universității „Iu. Fedkovici” din Cernăuți.

Școlarii suceveneni au adus în fața oaspeților numere artistice cu care au impresionat frumos spectatorii, acesta fiind corpul didactic, care zilnic se dedică pentru educarea lor. Au demonstrat încă odată excepționalele costume naționale sucevenene, cusute de mâinile mamelor și bunicilor acestor tineri purtători de tradiții, toate diferite, dar parcă toate la fel, de o frumusețe impecabilă. Excelența Sa Victor Micula a adresat profesorilor și învățătorilor un mesaj de felicitare, și-a exprimat bucuria pentru faptul că românii din regiunea Cernăuți au parte de un Consul general ca Irina Loredana Stănculescu, care continuu este pe faza necesităților comunității românești și sprijinul dumneaei este consistent. La rândul său directorul liceului Ștefan Sucevan și moderatoarea serbării Maria Mihailovici-Solomon le-au mulțumit diplomaților români pentru sprijin și pentru vizita făcută. În mesaj au transmis mulțumiri călduroase diplomaților români pentru acceptarea invitației de a participa la evenimentul dedicat Zilei lucrătorilor din învățământ. Prezența Ambasadorului României în Ucraina și a Consulului General al României la Cernăuți a fost văzută ca un gest de solidaritate față de comunitatea românească din Ucraina și o dovadă a angajamentului României în sprijinul educației în limba română.

În a doua jumătate a zilei Ambasadorul României la Kiev și Consulul general al României la Cernăuți au vizitat Casa-Muzeu Olga Kobîleanska din satul Dimca.

Nicolae ȘAPCĂ

„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/

VIZITA LA CARAPCIU

VIZITA LA SUCEVENI

- Reklama -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reklama -spot_img

Ultimul articol