Zi de zi, în apărarea intereselor legii și dreptății
Svetlana Huțuleac este un jurist experimentat, având în spate 23 de ani de activitate în domeniu. După absolvirea Facultății de drept a Universității „Iuri Fedkovici” din Cernăuți, în anul 2000, a lucrat în organele de procuratură, unde, în fiecare zi, se ocupa de soluționarea unor chestiuni dificile, aplicând legea.
În preajma zilei profesionale, doamna Svetlana ne-a povestit cu amabilitate despre cariera sa juridică.
— De fapt, încă din copilărie visam să fiu jurist, întrucât aveam în fața ochilor exemplul tatălui meu, și el jurist de specialitate, care-mi povestea des diverse istorii din practica sa. Odată cu abslovirea școlii, datorită părinților, am avut oportunitatea să-mi aleg de sine stătător această cale.
Activând în calitate de procuror, întotdeauna am vrut să ajut oamenii, care mi se adresau pentru a primi un sfat sau ajutorul cuvenit, în ciuda faptului dacă aceasta ținea sau nu de competența mea, deoarece în momentul de față organele procuraturii au atribuțiuni restrânse, în privința cărora li se pot adresa cetățenii.
După ce m-am pensionat, în baza cumulului de ani, n-am părăsit meseria mea îndrăgită, ci doar mi-am schimbat puțin direcția de activitate. În iulie 2024, am obținut certificatul care-mi permite să activez ca avocat, astfel am început să prestez servicii în acest sens.
Avocatura, mi se pare, mai interesantă și multilaterală. În orișice clipă ți se poate adresa o persoană cu diferite chestiuni, care cer o soluționare legală. Avocatul oferă ajutor juridic, conducându-se de Regulamentul eticii avocaților, inclusiv regulile secretului profesional. În munca sa, el trebuie să pună în prim-plan interesele clienților în fața celor personale.
Pe parcursul multor ani de activitate, în funcțiile ocupate anterior, am încercat să fiu un jurist responsabil, cinstit, omenos, înțelegător. Sunt convinsă că voi respecta aceste principii și-n munca pe care am început-o recent. A fi jurist înseamnă să înveți mereu, să te perfecționezi, deoarece legislația în vigoare, precum și practica judiciară, suferă schimbări în permanență. De asemenea, apar noi forme și metode de lucru, în speță, instanța electronică. Așadar, în aceste condiții, juriștii trebuie să fie la curent cu toate aceste modificări.
Profitând de ocazie, îi felicit pe colegii mei juriști, dorindu-le victorie, stabilitate și satisfacție morală de la profesia prestată!
Profesionist desăvârșit
Cu glas domol și zâmbet amabil pe față — așa s-a prezentat în fața mea în timpul discuției purtate domnul Vasile Popescu. De fapt, această caracteristică a sa nu este o exagerare de cuvinte, căci protagonistul relatării mele, un jurist priceput, este bine cunoscut în această privință de către mulți oameni, în special, de către colegi și cei care, de-a lungul timpului, i s-au adresat după ajutor pentru a rezolva diferite probleme. Un argument grăitor al profesionalismului său constă într-aceea că, în timpul activității sale, n-a pierdut nicio cauză în instanța de judecată.
… La prima vedere, elevul Școlii din Suceveni, Vasile Popescu, era un băiat ca și oricare dintre colegii săi. Dar deja pe atunci el pășea cu încredere spre visul său, în pofida faptului că pe viitor urma, nu o singură dată, să întâlnească mai multe obstacole, pe care nu orișicine le-ar fi putut înfrunta. Mai întâi, destul de ușor, a absolvit Școala cooperativă din Cernăuți. Totul mergea bine, inclusiv în ceea ce privește munca la Uniunea raională Hliboca a societăților de consum. Dar, în suflet, Vasile Popescu simțea că mai are nevoie și de alte cunoștințe. Astfel că, a decis să obțină studii superioare, încercând să intre la Universitatea de Drept din Harkov și Universitatea de Stat din Chișinău. În cele din urmă, a fost admis la instituția de învățământ din țara vecină, unde a studiat cu succes, dobândind diploma de specialitate.
În ceea ce privește posturile ocupate de către domnul Popescu, el a condus timp de zece ani Primăria satului Suceveni, ani la rând a activat după specialitate la Centrul raional de ocupare a forței de muncă Hliboca. Și tot așa până la ieșirea la pensie, periodă care-i dorim să fie de lungă durată și fericită.
Vasili GHEINIȘ
„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/