16.2 C
Chernivtsi
sâmbătă, noiembrie 2, 2024

„MONITORUL BUCOVINEAN” – PROIECT FINANȚAT DE DRP

Trebuie citit

Chiar dacă e vreme de război în țară, chiar dacă multe ziare nu mai apar din diverse motive economice, noi venim în casele voastre, dragi prieteni, săptămână de săptămână. Și aceasta datorită perseverenței colectivului redacției plus sprijinul consistent prin proiecte din partea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni de la București.

Înțelegem că trăim într-un secol al digitalizării. La orice pas ne lovim de necesitatea cunoașterii diverselor aplicații necesare deja nu numai pentru distracții ca acum două decenii, ci pentru asigurarea necesităților vieții cotidiene: cumpărături la magazin, medicamente la farmacie, bilete la transportul în comun — pentru toate ne achităm ca în romanele și filmele fantastice de acum un secol.

Ziarele electronice, nici acestea nu mai sunt o noutate, chiar mai degrabă o obișnuință deja.

Vremurile ne-au impus și pe noi să inaugurăm un site al „Monitorului bucovinean”. El era însă destul de simplu și nu corespundea necesităților. Datorită Proiectului „Asigurarea continuității apariției ziarului românesc „Monitorul bucovinean”, regiunea Cernăuți, Ucraina”, în prezent avem un site modern pe o platformă prestigioasă. Accesați https://www.monitorbuk.com/.

În mare măsură au trecut vremurile când cetățeanul aștepta cu mare nerăbdare la poartă poștașul care să-i aducă scrisoarea și ziarul abonat pentru un an înainte: îți scoți telefonul din buzunar și citești ultimile știri. Și intuim că nici aceasta nu e totul: cine știe până unde se vor dezvolta tehnologiile electronice?

Cu toate acestea încă nu putem afirma că viața ziarelor pe suport de hârtie nu mai este actuală. Chiar dacă în întreaga lume au dispărut mii de ziare care se bucurau de o popularitate deosebită la cititor, ziarul tradițional clasic rămâne unul de prestigiu în toată lumea.

În ultimii ani în regiunea Cernăuți au dispărut din gențile factorilor poștali mai toate ziarele în limba română, rămânând la ora actuală doar două: „Monitorul bucovinean” și „Gazeta de Herța”, fiecare cu fondatorul și editorul său. Și existența lor este o dovadă că ziarul pe suport de hârtie este încă așteptat de autohtonii din satele românești ale regiunii. Chiar dacă și aceste localități sunt digitalizate în mare măsură, mai există categoria de cititori care dorește să citească un ziar în limba sa maternă la gura sobei, să nu zic lângă calorifer că nu-i atât de romantic.

Fără îndoială că editarea unui ziar tradițional este mult mai anevoioasă și mult mai costisitoare. Necesitățile sunt mult mai numeroase, iar la ora actuală chiar exagerat de mari, la procurarea hârtiei, altor materiale poligrafice, executarea acestor lucrări și, nu mai zic de prețurile cosmice poștale care cuprind abonarea și distribuirea ziarului.

Dar și fiecare ziar își are norocul său. Și anul acesta norocul „Monitorului bucovinean” vine de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Întreprinderea Privată „Redacția ziarului „Novyi deni” care editează săptămânalul „Monitorul bucovinean” a depus  în cadrul Sesiunii de Finanțare 2024, lansată de DRP, proiectul „Asigurarea continuității apariției ziarului românesc „Monitorul bucovinean”, regiunea Cernăuți, Ucraina”. Pentru derularea lui, redacția a primit fonduri nerambursabile, venite să asigure în mare parte apariția ziarului, care în fiecare zi de joi intră în casele a mii de etnici români din orașul Cernăuți, precum și din localitățile rurale ale regiunii, unde locuiește majoritatea absolută a românilor din nordul istoric al Bucovinei, Basarabiei și ținutului Herței.

Fondurile nerambursabile acordate redacției noastre sunt direcționate la tipărirea ziarului, fapt care ne ajută considerabil la menținerea acestuia, la care adăugăm și contribuția noastră în raport de aproximativ 40 la sută, ceea ce asigură aparița ziarului pe parcursul întregului an și celelalte necesități de întreținere a redacției. Astfel DRP îi ajută și pe cititori să aibă acces la informație în limba română. Oricum, există un număr mare de cititori care nu se folosesc de mijloacele electronice și își așteaptă cu nerăbdare tradiționala gazetă.

Astfel, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni sprijină activitatea românilor de pretutindeni și acordă finanţări nerambursabile proiectelor depuse de mediul asociativ, care urmăresc păstrarea, dezvoltarea şi afirmarea identităţii etnice, culturale, religioase şi lingvistice a românilor din vecinătate şi din diaspora, precum şi întărirea legăturilor dintre România şi comunităţile româneşti din afara graniţelor ţării.

Nicolae Șapcă

„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/

- Reklama -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reklama -spot_img

Ultimul articol