0.4 C
Chernivtsi
joi, noiembrie 21, 2024

BINE FACI, BINE GĂSEȘTI! Tânărul Alexandru Dan, originar din Voloca, oferă un splendid exemplu de bunăvoință. În vârstă de doar 15 ani, băiatul a pus umărul, din proprie inițiativă, la lichidarea urmărilor atacului cu rachete asupra Spitalului de Copii „Ohmatdit” din Kiev 

Trebuie citit

Meseria de jurnalist îți aduce o oportunitate fantastică — de a te bucura de succesele altora, de a admira faptele frumoase întreprinse de oamenii cu suflet mare, de a consemna toate aceste lucruri și a le transmite mai departe către cititori. O asemenea fericită posibilitate am și eu în relatarea de astăzi. De curând, am fost plăcut impresionat să aflu despre gestul unui tânăr bucovinean, etnic român, care, prin ceea ce face, dă dovadă de mare generozitate și mărinimie. Bun la învățătură, el a ales să nu se rezume doar la aceasta. De la o vârstă fragedă, este implicat într-o serie de proiecte interesante, iar recent a dat o mână de ajutor la înlăturarea consecințelor bombardamentului suferit de Spitalul „Ohmatdit” din capitala Ucrainei.

„Am ajutat cu totul ce-am putut: am curățat teritoriile de rămășițele de după atac, am descărcat ajutoare umanitare…”

Alexandru Dan are 15 ani și este originar din satul Voloca. A terminat clasa a zecea a liceului din localitate, iar vacanța o petrece cu folos. Fiind încă foarte tânăr, ar putea să se ocupe cu o sumedenie de lucruri specifice vârstei lui, dar a ales, totuși, să-i ajute pe cei care necesită. Stăruința sa merită, bineînțeles, cuvinte de laudă și apreciere!

În această vară, Alex a ajuns mai întâi în Germania, pentru a participa la un eveniment destinat tineretului. Pe urmă, tot în cadrul acestui proiect, a plecat la Lvov, iar mai apoi s-a deplasat la Kiev.

— Așa s-a întâmplat că, trebuia să am două zile libere la Kiev, însă, seara am aflat de la niște prieteni de la organizația „Let’s do it Ukraine” că e nevoie de voluntari la locațiile care au fost bombardate de rachetele rusești în dimineața zilei de 8 iulie. Am decis să mă alătur la Spitalul „Ohmadit”, deoarece acolo era cea mai mare nevoie de forțe de muncă. Am ajutat cu totul ce-am putut: am curățat teritoriile de rămășițele de după atac, am descărcat ajutoare umanitare etc, — povestește tânărul volocean.

Asemenea misiuni de caritate, precum cea din capitala Ucrainei, lasă o amprentă emoțională puternică. Este greu să-ți stăpânești lacrimile observând astfel de necazuri omenești, mai ales când privești suferința copilașilor care nu poartă nici un fel de vină.

— Când vezi totul cu ochii, ai absolut alte gânduri, comparativ cu ceea ce vezi prin știri, Internet sau televizor. Însă, când am fost acolo, am avut și un sentiment de bucurie, fiind foarte fericit să-mi văd prietenii din capitală, care, de asemenea, s-au alăturat acestei acțiuni de voluntariat, — mărturisește Alexandru.

Greu, dar de folos

Alexandru Dan este angrenat în activitatea de voluntariat de ceva timp — aproape de la începutul războiului pe scară largă. Își desfășoară munca la Sediul de voluntariat al Societății Culturale Germano-Ucraineană din orașul Cernăuți.

— Prin intermediul acestei organizații mi-am început activitatea de voluntar. Mă alăturam la diferite misiuni doar în regiunea noastră, deoarece nu prea aveam timp din cauza învățământului. M-a îndemnat să fac acest pas războiul pe care l-au început rușii împotriva Ucrainei. În așa un mod pot ajuta şi eu țara, — remarcă tânărul voluntar.

Pentru el, după cum însuși menționează, activitatea de voluntariat îi oferă ocazia să vadă lumea într-un mod nou, să se bucure și să prețuiască ceea ce are. Însă, să fii voluntar la o vârstă atât de fragedă și să îmbini această activitate cu școala, nu-i un lucru chiar ușor.

— Să fii voluntar e foarte greu și fizic, dar și emoțional, mai ales când trebuie să combini această ocupație cu școala. Un voluntar, în primul rând, trebuie să poată comunica efectiv cu diferiți oameni, să fie sănătos, îngăduitor şi să iubească activitatea pe care o practică, — este de părere liceanul din Voloca.

Și școlar, și voluntar, și activist

Totodată, Alexandru Dan este implicat activ în politica tineretului. În luna mai a lui 2024, a primit Certificatul de „Lucrător de tineret” din partea Ministerului Tineretului și Sportului. De la începutul acestui an este membru al Consiliului tineretului al Administrației Regionale de Stat (Militare) Cernăuți, iar ceva mai târziu a devenit și vicepreședinte al Consiliului tineretului al comunei Voloca.

— Pentru mine, aceste activități înseamnă foarte mult, deoarece doar așa putem avea un instrument care face auzită vocea tineretului. Ne ghidăm după principiul — „Nici o decizie pentru tineret fără tineret”. Consiliul tineretului al comunei Voloca este format, în mare parte, din elevi din clasele 9-11. Actualmente lucrăm, împreună cu Primăria locală, asupra creării unui spațiu pentru tineret și, de asemenea, elaborăm strategia dezvoltării tineretului din comuna noastră pentru anii 2024-2028, — dezvăluie A. Dan.

Pentru viitor, tinerii din Voloca au multe planuri, dorind să deruleze un șir de proiecte și să organizeze numeroase evenimente.

— Tineretul joacă un rol important în societatea contemporană, deoarece influențează formarea culturii, noilor tehnologii, învățământului și altor aspecte ale vieții sociale, — consideră protagonistul acestei relatări.

Anul de învățământ care stă să înceapă, va fi ultimul pentru Alexandru Dan în calitate de elev. Astfel că, deja de pe acum în mintea sa se înfiripează planuri privind viitoarea profesie.

— Am de gând să studiez specialitatea „Relații internaționale și studii europene”. C-o să fie în România sau în Ucraina — încă nu m-am decis, — susține Alexandru.

În afară de voluntariat, școală și politica de tineret, el mai este pasionat de managementul și participarea la diferite proiecte, în special internaționale, evenimentele dedicate tinerilor, dar și călătorii. Anul acesta a avut și-o primă experiență în demararea unui asemenea proiect în comuna natală. Este vorba despre realizarea unei inițiative în cadrul programului „UPSHIFT” în colaborare cu Centrul de tineret din Cernăuți. Începând cu clasa a 7-a, este și-un participant activ la olimpiadele școlărești, reușind să performeze la diferite etape ale competiției intelectuale.

— Pe viitor, alături de studii, am în plan să continui activitatea de voluntar, să particip și să influențez la dezvoltarea politicii de tineret, — spune Alexandru Dan.

Deci, îi dorim să ajungă acolo unde-și dorește și să dobândească ceea ce vrea!

Gheorghe SEMENIUC

„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/

- Reklama -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reklama -spot_img

Ultimul articol