Mărturisește Maria-Elena Bruja, absolventă a Liceului „Alexandru Ilschi” din Crasna, într-un interviu marca „Monitorul bucovinean”, ea fiind una dintre cei trei tineri românași din Bucovina care au întrunit maximul de 200 puncte la testarea de limbă engleză, despre care am scris recent
LACRIMI DE BUCURIE LA AFLAREA REZULTATELOR
— Maria-Elena, din câte am aflat, la Testarea Națională Multimaterie ai obținut punctaj maxim la limba engleză. Cum te-ai pregătit de–ai reușit să înregistrezi așa rezultate frumoase? Au fost multe nopți nedormite?
— Fiind elevă în clasa a 5-a, am început a învăța limba engleză în liceu. Am prins mult drag de ea și părinții au hotărât să frecventez o școală particulară la Storojineț. Timp de 6 ani, până-n momentul de față, am progresat în cunoașterea acestei limbi.
Acest ultim an de școală a fost mai profund, profesoara a accentuat atenția la pregătirea pentru examenul multimaterie. Această limbă s-a deschis pentru mine destul de ușor, nu au fost nopți nedormite, doar îndeplinirea materialului propus de profesoară și cărțile citite în limbă engleză.
— Cum a arătat testul în sine? Ce materii a inclus, cât de dificile au fost întrebările? Cum te-ai descurcat la celelalte obiecte?
— Testarea în sine nu a fost pentru mine ceva nou, pentru că profesoara m-a pregătit după un format de test asemănător. Am fost convinsă de răspunsurile la întrebări, dar la final le-am analizat înc-odată pentru a fi sigură în totalitate. Efortul depus a meritat. Rezultatul a fost maxim.
La limba ucraineană, istoria Ucrainei și matematică am obținut punctaje bune, datorită profesorilor liceului care m-au pregătit.
— Ce emoții te-au cuprins când ai aflat rezultatele? Cu cine ai împărtășit bucuria mai întâi de toate?
— Când am terminat toate patru teste, doamna care ne supraveghea, mi-a dat foaia pentru a pune semnătura și mi-a înregistrat rezultatele. Atunci Dumneai m-a felicitat și eu am înțeles că am obținut rezultat maxim. Emoțiile au fost însoțite cu lacrimi de bucurie. Prima persoană pe care am anunțat-o a fost profesoara mea Miss Lucy, iar apoi le-am spus și părinților.
— Având deja experiență, ce sfat le-ai da viitorilor absolvenți care vor susține testarea?
— Pe viitorii absolvenți i-aș sfătui să nu piardă timpul, să se pregătească pentru materia îndrăgită. Să fie încrezuți în propriile puteri, să fie ambițioși, să lupte pentru visele și viitorul lor. Și nu în ultimul rând, rugăciunea și nădejdea în Dumnezeu ne călăuzesc pașii și ne conduc pe calea care ne va fi de folos pe tot parcursul vieții.
„ANII DE ȘCOALĂ VOR RĂMÂNE ÎNSCRIȘI ÎN CARTEA VIEȚII MELE CU LITERE DE AUR”
— Pe lângă rezultatele extraordinare la Testarea Națională Multimaterie, cred că, ai obținut, de-a lungul timpului, și alte performanțe remarcabile, cum ar fi la diferite olimpiade sau concursuri...
— Da, de-a lungul anilor, fiind elevă am participat la diferite olimpiade și concursuri, atât în școală, cât și mai departe. Au fost experiențe foarte frumoase, cu poezii memorizate, cu costumații speciale pregătite, cu emoții plăcute și cu noi prieteni. Fiecare dintre ele mi-a adus noi cunoștințe și experiență. Unul dintre cel mai frumos concurs, „Legenda mărțișorului”, a avut loc la Cernăuți în această primăvară. O altă experiență minunată am avut-o în timpul vacanței de primăvară, când am plecat într-o călătorie la Londra cu colegii și profesoara de engleză. Acolo am avut parte de o săptămână de studiere a limbii, am susținut examen, și-am făcut cunoștință cu studenți de diferite naționalități. Am vizitat Universitatea Cambridge, care m-a inspirat și mai mult.
— Anii de școală au rămas în urmă… Îți va fi dor de ei? Ce îți vei aduce aminte în primul rând din această vreme?
— Anii de școală… Cei mai frumoși, cei mai fără de griji și cei mai distractivi. A rămas în urmă o etapă frumoasă de viață, o etapă pregătitoare pentru multele etape care vor urma. Cu siguranță, ei vor rămâne înscriși în cartea vieții mele cu litere de aur. Îmi va fi dor de grija necontenită a profesorilor, de glumele și râsetele zgomotoase ale colegilor, de aleea cu flori care mă întâmpina în fiecare zi și clopoțelul care ne aduna pe toți la prima lecție. Școala este cea mai sacră instituție…
DOREȘTE SĂ STUDIEZE ENGLEZA ȘI RELAȚIILE INTERNAȚIONALE, ESTE PASIONATĂ DE CITIT, CĂLĂTORII ȘI DANSUL CLASIC
— Urmează, probabil, perioada de admitere. Ce instituție de învățământ ai ales și ce specialitate vrei să studiezi?
— Da, sunt în așteptarea începerii campaniei de admitere care va începe în data de 19 iulie la Universitatea Națională „Iuri Fedkovici” din Cernăuți. Sper că voi fi admisă la Facultatea de limbi străine. În paralel, mi-aș dori să studiez și relațiile internaționale la Facultatea de istorie.
— În afară de învățătură, ce pasiuni mai ai?
— Printre pasiunile mele preferate aș menționa cititul, călătoriile și dansul clasic. De acesta din urmă mă leagă anii de copilărie, când luam parte la lecțiile de dans și participam la diferite concursuri prin țară.
— Și în final, spune-ne ce dorințe are o tânără aflată într-un moment atât de important, dar și foarte frumos, al vieții sale?
— Aflată la început de drum, îi mulțumesc lui Dumnezeu, părinților, bunicilor, profesorilor și tuturor celor care mi-au fost alături în tot acest timp. Dorințele sunt multe. Cele mai arzătoare sunt să-mi pot continua studiile la facultatea dorită, să am posibilitate să călătoresc mai mult, dar visul care captivează inima fiecăruia dintre noi este pacea. Pacea în inimă, în suflet și în lume. Doresc ca Bunul Dumnezeu să aibă grijă de fiecare dintre noi, să ne călăuzească calea și să ne rânduiască cel mai bun ce merităm aici pe pământ.
Gheorghe SEMENIUC
„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/