6.8 C
Chernivtsi
vineri, noiembrie 15, 2024

VREAU SĂ FIU STUDENT. CÂT MĂ COSTĂ?

Trebuie citit

Recent în școli a sunat ultimul clopoțel. Pentru absolvenți a rămas în urmă copilăria fără griji, dar pe mulți dintre ei îi așteaptă o perioadă nu mai puțin interesantă — cea a studenției. Acum, școlarii de ieri, care vor să dobândească studii superioare, trec încercările de admitere, în special Testarea Națională Multimaterie (NMT). Desigur, nu toți viitorii studenți vor avea norocul de a învăța gratuit. De aceea, am hotărât să facem o analiză în ceea ce privește costul studiilor pentru cei ce vor deveni studenți în anul 2024. Pentru început, am luat ca punct de reper Universitatea Națională „Iuri Fedkovici” din Cernăuți, urmând ca în viitor să încercăm să vedem cum stau lucrurile și la alte instituții de învățământ superior din Bucovina în această privință.

Lidere sunt specialitățile legate de jurisprudență, limba engleză, tehnologiile computerizate și economie

Pe site-ul oficial al Universității Naționale din Cernăuți, la secțiunea „Вступ” („Admitere”) poate fi găsită lista specialităților, programelor de studiu, duratei normative a studiilor și a probelor de concurs pentru candidați în anul 2024. Tot aici se menționează că pentru admitere se folosesc rezultatele Testării Naționale Multimaterie din anii 2022-2024.

Așadar, la ora actuală în universitate pot fi învățate 82 de specialități. Pentru obținerea gradului de bacalaureat durata studiilor este de 3 ani și 10 luni (asta la studiile de zi). Dintre toate specialitățile, cele mai scumpe sunt, ca de obicei, „Dreptul” și „Dreptul internațional”, la facultatea de drept. Pentru a învăța aici pe bază de contract taxa anuală e de 44 200 grivne (cu aproape 4 mii mai mult față de anul trecut).

„În spate le suflă” specialitățile care au legătură cu limba engleză. Astfel, un an de studiu la specialitatea „Limba și literatura engleză plus o altă limbă străină” (filologie) și „Traducerea engleză-ucraineană și traducerea din o altă limbă străină” îi va costa pe viitorii studenți 44 000 grivne, iar cei ce vor învăța la specialitatea „Limba engleză și literatura universală” (studii medii) au de plătit 42 000 grivne.

Tradițional, nu sunt ieftine nici specialitățile din cadrul Institutului de științe fizico-matematice și informatică. Mai precis, 40 mii grivne pentru un an de învățământ vor plăti „bobocii” care vor studia „Ingineria programistică”, „Asigurarea algoritmică și programistică a sistemelor de calcul”, „Analizarea intelectuală a datelor din sistemele informatice”, „Ingineria de calcul”, „Programarea sistemelor informatice mobile și montate și a mijloacelor de internetizare a obiectelor” și „Securitatea cibernetică”. Pe scurt, tot ce e legat de tehnologiile de calcul este la înaltă valoare în zilele noastre, de aceea și studiile corespunzătoare sunt dintre cele mai costisitoare. Apropo, tot 40 000 grivne costă ele la încă o specialitate în domeniu — „Tehnologii informatice și gestionarea proiectelor”, dar aceasta poate fi studiată la facultatea de matematică și informatică.

Se apropie de aceste cifre și specialitățile care pot fi dobândite la facultatea de economie. Ele sunt nouă la număr și costă toate câte 39 400 grivne pentru un an de studii.

Vedem, deci, că cel mai mult vor avea de plătit cei ce vor să devină juriști, specialiști în engleză sau în tehnologii computerizate, dar și economiști. La polul opus în ceea ce ține de costul studiilor la UNC „Iuri Fedkovici” se situează specialitatea „Teologie” — 22 350 grivne pe an.

Și pentru celelalte specialități trebuie să ai o pungă „groasă”

În general vorbind, anul acesta se poate intra la 12 subdiviziuni ale Universității Naționale din Cernăuți (facultăți sau institute). Dar, oricum, pentru toate specialitățile trebuie să ai o pungă „groasă” — costurile la zi oscilează în jurul valorii de 29-37 de mii pentru un an de studii (dacă nu luăm în calcul liderele și codașele în acest sens mai sus pomenite).

Așadar, la Institutul de biologie, chimie și resurse biologice un an de studii costă între 31 000 și 35 000 grivne, la Institutul de științe fizico-matematice și informatică — între 32 000 și 40 000, la facultatea de arhitectură, construcții și artă decorativă aplicată — între 29 000 și 35 900, la facultatea de geografie — între 32 000 și 37 000, la facultatea de limbi străine — între 34 500 și 44 000, la facultatea de istorie, politologie și relații internaționale — între 30 800 și 34 100, la facultatea de matematică și informatică — între 29 950 și 40 000, la facultatea de pedagogie, psihologie și activități sociale — între 33 500 și 35 000, la facultatea de cultură fizică și sănătatea omului — între 32 650 și 36 2500, la facultatea de litere (filologie) — între 22 350 și 33 800. Despre facultatea de drept s-a vorbit deja mai sus.

Gheorghe SEMENIUC

„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/

(Va urma…)

- Reklama -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reklama -spot_img

Ultimul articol