6.2 C
Chernivtsi
sâmbătă, noiembrie 16, 2024

PROFESORUL BUCUREȘTEAN MIHAI NICOLAE: „LIMBA ROMÂNĂ ESTE CATEDRALA SUFLETULUI NOSTRU”

Trebuie citit

Doctorul în drept al Universității din București, Mihai Nicolae, a venit la Cernăuți cu al doilea volum „Călătorii identitare. Românii megieși” – „o sinteză documentară unică dedicată comunităților istorice românești din vecinătatea României”, după cum a menționat coordonatorul ediției, Irina Airinei. Primul volum al acestei lucrări a fost lansat la Cernăuți în 2021. Între timp, călătoriile identitare ale autorului au continuat în arealul populat de românii din Maramureșul de peste Tisa, Bucovina, Basarabia, Timoc și din Ungaria. Materialele adunate și selectate au constituit conținutul volumului doi al acestei sinteze. El a văzut lumina tiparului recent, la Editura bucureșteană „Universul Academic”.

De data aceasta, profesorul de la București Mihai Nicolae a venit la Cernăuți, însoțit de Irina Airinei, doctor, coordonatoarea ediției. Gazda, Vasile Bâcu, președintele Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina „Mihai Eminescu”, prezentându-i pe oaspeți, a subliniat că îl cunoaște pe Mihai Nicolae de mai mult timp, când cercetătorul de la București se interesa de viața românilor din Ținutul Herța. Iar în prezent Mihai Nicolae a pornit pe vechile sale itinerare, dar cu misiunea de a-și prezenta lucrarea. În ajun el a lansat volumul doi al sintezei „Călătorii identitare. Românii megieși” la Suceava.

Înainte de începerea discuțiilor, a fost ținut un minut de reculegere întru comemorarea celor 1100 de apărători ucraineni, originari din regiunea Cernăuți, care au căzut în luptele împotriva ocupanților ruși, printre aceștia fiind și etnici români. De asemenea, a fost cinstită memoria Alexandrinei Cernov, membru de onoare al Academiei Române, care și-a încheiat crugul vieții cu câteva zile în urmă la Mănăstirea Putna. În luarea sa de cuvânt profesorul Mihai Nicolae a menționat sârguința cu care a lucrat cernăuțeana Alexandrina Cernov asupra materialelor de istorie a neamului românesc din nordul Bucovinei, pe care le-a citat și dumnealui.

O parte dintre intelectualii români, prezenți la lansarea de carte de la Palatul Național, cunoșteau conținutul primului volum al studiului „Călătorii identitare. Românii megieși” și doreau să afle despre desfășurarea acestor teme în volumul al doilea. Coordonatoarea ediției, Irina Airinei, a specificat că în anul 1935 a apărut cartea –„Românii de peste hotare” – prima lucrare despre comunitățile românești din afara granițelor României. Iar sinteza făcută de Mihai Nicolae este foarte importantă în acest plan. Reperele pentru această sinteză unică în felul ei sunt istoria, limba, învățământul, mediile, biserica. Mihai Nicolae și-a pus ca scop să aprindem flacăra românească acolo, unde ea se stinge, s-o păstrăm acolo, unde ea mai pâlpâie.

Vasile Bâcu, mediatorul întâlnirii, a caracterizat lucrarea lui Mihai Nicolae drept „o carte scrisă cu picioarele”. Deci, autorul s-a deplasat în locurile despre care el scrie, s-a întâlnit cu românii de acolo, le cunoaște viața, istoria și problemele. Această metaforă a fost folosită și de Eugen Patraș, vicepreședintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi”. Eugen Patraș îl cunoaște pe doctorul în drept Mihai Nicolae încă din timpul studiilor sale juridice. „Din dragostea pentru țară, pentru românii săi, profesorul Mihai Nicolae s-a întors din SUA”, a subliniat Eugen Patraș, afirmând că sinteza „Călătorii identitare. Românii megieși” a fost scrisă de un om frumos la suflet.

Scriitoarea Maria Toacă a concretizat că în perioada de doi ani și ceva, care s-au scurs de la lansarea la Cernăuți a volumului întâi al „Călătoriilor identitare” și lansarea acum a  volumului doi, comunitatea românească din ținut a pierdut patru personalități de valoare, ultima fiind Alexandrina Cernov, membru de onoare al Academiei Române. „Trebuie să ne îndeplinim datoriile mari și sfinte, menționate în testamentul lui Doxachi Hurmuzachi – Patria, Limba și Biserica”, a relevat Maria Toacă.

Istoricul Nicolae Bodnariuc, directorul Muzeului „Maximilian Hacman” din Oprișeni, a declarat că citește cu mare interes asemenea cărți, din care te documentezi. Omul trebuie să se intereseze de istoria neamului său. Documente cu date importante și interesante se păstrează în Muzeul din Oprișeni, și Nicolae Bodnariuc l-a invitat pe autorul „Călătoriilor identitare” să viziteze această instituție.

Despre importanța unor asemenea studii au vorbit Vasile Rauț, președintele Societății panucrainene „Golgota”, jurnalistul Vasile Carlașciuc, iar interpreta Natalia Proțiuc a asigurat pauza muzicală cu un cântec despre codru.

În finalul întâlnirii, profesorul Mihai Nicolae a conchis că asemenea călătorii au fost pentru el extraordinare, căci s-a aflat în mijlocul consângenilor săi din comunitățile istorice din jurul României, confirmând spusele marelui istoric al neamului nostru, Nicolae Iorga, potrivit căruia „România este înconjurată de români”. Profesorul de la București a adunat nu numai peste 800 de pagini de date importante, ci și citate care circulă în aceste comunități. L-a impresionat foarte mult citatul despre aceea că dacă Iisus Hristos ar fi trăit în mijlocul acestor comunități, n-ar fi fost răstignit.

Mihai Nicolae a declarat că îl preocupă și comunitățile românești din Ucraina situate între Bug și Nipru. Vom menționa că în cartea „Călătorii identitare. Românii megieși” (volumul 2) este inclus un subiect unic: „Bucovina: Cernăuți în câteva ipostasuri”. El cuprinde temele: în Țara Moldovei, administrația austriacă, perioada românească (1918-1940), învățământul, instituțiile culturale, religie, ultimatumul sovietic, dezrobirea, Bucovina „construiește socialismul”, Bucovina în componența Ucrainei independente, școala în limba maternă, biserica.

Volumul 2 al cărții „Călătorii identitare. Românii megieși” se încheie cu aprecieri, făcute în urma lecturii. Vom reține una dintre ele, foarte semnificativă: „Românii de pretutindeni nu sunt de pretutindeni, ci sunt din hotarele inimii noastre”.

P. BOCANCEA

„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/

- Reklama -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reklama -spot_img

Ultimul articol