15.1 C
Chernivtsi
duminică, noiembrie 17, 2024

Renate WEBER: „Limba este ca un certificat de naștere al unei națiuni”

Trebuie citit

La Cernăuți a avut loc o masă rotundă pe tema: „Consolidarea egalității și protecția drepturilor minorităților naționale (comunităților) în Ucraina în conformitate cu standardele europene, inclusiv în cadrul negocierilor privind aderarea la Uniunea Europeană”.

În discursul său, Dmytro Lubineț, Comisarul pentru Drepturile Omului al Radei Supreme a Ucrainei, a menționat că „aceasta este prima vizită comună a două instituții independente din Ucraina și România pe probleme de monitorizare a drepturilor minorităților naționale. Am vizitat mai multe instituții de învățământ, am discutat cu reprezentanți ai minorității naționale române și cu autoritățile. A avut loc o discuție plină de viață. Ei au discutat despre noua lege adoptată recent privind protecția drepturilor minorităților naționale din Ucraina, modificările care au intrat în vigoare la 8 decembrie 2023 și evaluarea de specialitate a Comisiei de la Veneția”, – a remarcat Lubineț.

„Fără îndoială, dialogul este foarte important, pentru că trebuie să înțelegem cu ce probleme se confruntă oamenii și să le găsim soluțiile. Suntem reprezentanți ai instituțiilor independente din țările noastre la care se pot adresa cetățenii. Această cooperare este foarte importantă”, spune Avocatul Poporului din România Renate Weber.

Bucovina este o regiune multiculturală, deoarece componența națională a populației din regiunea Cernăuți include aproximativ 80 de naționalități. Marea majoritate a populației sunt ucraineni. Populația de limbă română ocupă locul doi ca număr – 20%. Autoritățile locale văd una dintre sarcinile lor prioritare ca fiind crearea condițiilor pentru satisfacerea nevoilor spirituale, culturale, educaționale și informaționale ale comunităților etnice din regiune, renașterea și dezvoltarea culturilor, limbilor și tradițiilor naționale și păstrarea fenomenului multiculturalismului caracteristic regiunii noastre – acest lucru a fost remarcat în discursul primului șef adjunct al Administrației militare regionale Aliona Atamaniuk.

Un cuvânt de salut și un discurs i-a aparținut și lui Alexei Boiko, președintele Consiliului regional Cernăuți.

Cuvintele Avocatului Poporului din România, Renate Weber, despre refugiații din Ucraina din timpul invaziei pe scară largă au fost culminante: „Limba este un certificat de naștere al unei națiuni. Limba va dispărea – națiunea va dispărea, așa că trebuie păstrate! La începutul războiului pe scară largă, două milioane de cetățeni ai Ucrainei au tranzitat România, iar etnicii ucraineni din țară care vorbesc limba lor maternă au oferit un ajutor enorm la graniță și nu numai lor, ceea ce a îmbunătățit și a facilitat comunicarea. Prin urmare, nimeni nu are dreptul să ia altuia nici certificatul de naștere, nici limba, pentru că aceasta este o infracțiune”.

În cadrul mesei rotunde, experți în domeniul drepturilor omului, reprezentanți ai autorităților și organizațiilor publice au discutat despre implementarea standardelor europene în domeniul realizării drepturilor minorităților naționale (comunităților) în Ucraina, starea asigurării drepturilor minorităților naționale (comunităților) de pe teritoriul regiunii Cernăuți, satisfacerea necesităților educaționale și culturale ale minorităților naționale, rolul acestora în dezvoltarea Ucrainei europene moderne.

Astfel în discursul său, Dumitru Caulea,  președintele Alianței Societăților Național -Culturale a Românilor din Ucraina, s-a arătat foarte mulțumit de Legea minorităților din Ucraina și de Legea educației, care potrivit lui, ne acordă mari drepturi la nivel european și practic nu vede necesitatea de a mai fi redactate aceste legi, care sunt foarte bune din punctul său de vedere.

Vasile Bâcu, președintele Societății pentru Cultură și Literatură Română în Bucovina „Mihai Eminescu”, a remarcat că „mulțumirile lui Dumitru Caulea rămân pe conștiința sa personală”, iar în cadrul temei avute pentru discurs s-a referit la faptul că totuși presa în limba minorităților naționale rămâne ne tradusă în limba ucraineană, cum inițial se propunea. Acest fapt „a fost rezolvat printr-o virgulă, după care s-au scris cuvintele: „cu excepția mediilor care se tipăresc în limbile țărilor membre ale UE”, – a menționat V.Bâcu.

Despre respectarea drepturilor minorităților a vorbit Iurie Levcic, directorul Centrului Bucovinean de Artă Cernăuţi.

Cu argumente constituționale în favoarea apărării limbii române, a studiilor în limba maternă, a drepturilor minorităților care urmează să fie respectate nu numai prin vorbe, ci și prin fapte concrete din partea statului, din partea instituției ombudsmanului, despre „cenzurarea cărților în limba română care ajung în bibliotecile noastre”, despre reducerea considerabilă a numărului de școli în limba română, au vorbit Aurica Bojescu, secretarea Iniunii Interregionale „Comunitatea Românească din Ucraina” și Eugen Patraș, vicepreședintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți.

Cristina Paladean, șefa Catedrei de filologie română și clasiucă a Universității Naționale din Cernăuți, a cerut ca în comisiile în care se decide modul de studiere a limbii să fie oameni competenți, cu studii în domeniu și nu persoane care fac politică fiind departe de materia lingvistică și pedagogică.

Oaspeții, însoțiți de Irina Loredana Stănculescu, Consul General al României la Cernăuți, au vizitat câteva instituții de învățământ, sediul Societății „Mihai Eminescu”, au depus flori la monumentul lui Taras Șevcenko, galeria „Sotniei Celeste” și statuia Luceafărului din centrul Cernăuțiului.

Nicolae ȘAPCĂ

„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/

- Reklama -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reklama -spot_img

Ultimul articol