-0.4 C
Chernivtsi
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

ARCADIE SUCEVEANU NE-A FĂCUT ZIUA SĂRBĂTOARE

Trebuie citit

În Joia Luminată, adică azi e o săptămână, am avut o zi de sărbătoare deosebită pentru liceul nostru din Iordănești, atât pentru copii cât și pentru profesori. Or, nu în toată ziua oaspete al școlii noastre este ilustrul poet român din Chișinău, dar originar din satul vecin Suceveni, Arcadie Suceveanu. Domnia sa a venit însoțit de criticul literar Ștefan Hostiuc, scriitoarea și ziarista Maria Toacă, președinta Societății „Doamnele române” din Cernăuți și poetul-sonetist, consăteanul nostru Nicolae Șapcă, redactor-șef al „Monitorului bucovinean” și președintele Societății Scriitorilor Români din Cernăuți.

După întâlnirea oaspeților mult doriți cu pâine și sare, așa cum e tradiția la români, directorul instituției Vasile Ioneț și directoarea adjunctă Marina Șapcă, le-a făcut o excursie prin noua clădire a liceului care este dotat cu tehnologii ultramoderne, datorită unui proiect transfrontalier cu primăria localității Bălcăuți din județul Suceava. Au venit să-i salute pe oamenii de creație secretara primăriei locale Mariana Saviuc și primarul comunei Carapciu Gheorghe Lutic, inspectoarea școlară Domnica Mihai.

După prezentarea devenită tradițională a Muzeului școlar de istorie și etnografie din școala noastră pe care directorul Vasile Ioneț întotdeauna o ține cu mult suflet, scriitorii au vizitat mai multe încăperi de clasă. În special s-au întreținut în laboratoarele de limbă și literatură română, care, ca și toate celelalte sunt deosebit de frumoase și bine dotate. Aici oaspeților li s-a demonstrat cum profesorii folosesc panourile interactive la orele de curs. Profesoara de română Marina Șapcă, a demonstrat acest lucru anume pe baza operei poetului Arcadie Suceveanu, în prezența sa, menționând faptul că elevii sunt foarte curioși să asculte sau să privească cum autorii își recită poeziile și în acest fel percep lucrarea mai bine, mai cu interes.

În al doilea laborator de română oaspeții au studiat Harta literară a Bucovinei, care este pictată pe un perete întreg al sălii. Acest loc este deosebit de curios pentru toți vizitatorii liceului nostru. Apar discuții și relatări despre scriitorii expuși pe hartă, deseori mai apar idei referitoare la cine ar mai putea fi inclus.

Nu putea fi ocolită nici biblioteca liceului care poartă numele renumitului poet român originar din Iordănești Mircea Lutic. Aici maestrul Arcadie Suceveanu și colegii săi de breaslă prezenți, au lăsat autografe în condica oaspeților de onoare ai școlii noastre, făcând și o donație din propriile cărți, dar și alte reviste, pentru bibliotecă. 

În sala de festivități s-au adunat elevii și profesorii liceului nostru, au venit și colegi de-ai lor de la gimnaziul din Iordănești și de la liceul „Mihai Eminescu” din Carapciu. Poetul Arcadie Suceveanu timp de jumătate de oră le-a recitat copiilor din poeziile sale, înviorându-i și punându-i „la treabă” cu finalizări de versuri, căutări de rimă, ghicitori, etc. Maestrul a răspuns și la întrebările copiilor, care au dat dovadă de interes față de viața și de activitatea poetică.

Apoi a urmat prezentarea mai multor cărți din seria „Scriitori români din Cernăuți”, pe care a prezentat-o criticul literar Ștefan Hostiuc. Mai întâi ne-a demonstrat volumul „Opera poetică” a lui Arcadie Suceveanu. Apoi au urmat „Opera poetică” a poetului-martir crăsnean Ilie Motrescu, „Interviuri septentrionale” a lui Ștefan Hostiuc. Mai detaliat au fost prezentate cărțile poeților iordăneșteni Mircea Lutic – „Punctul Omega”, un volum de poezie sacrală și Nicolae Șapcă  volumul care include 70 de sonete, întitulat „Pe creste de cuvinte”. Acesta este ilustrat cu imagini grafice de Oxana Hușulei, o pictoriță tânără tot din Iordănești.

Vorbind despre creația literară, Ștefan Hostiuc, Arcadie Suceveanu, Maria Toacă, s-au oprit mai ales asupra sonetelor lui Nicolae Șapcă, cu toții apreciindu-le înalt, cu loc bun în literatura ținutului natal și nu numai. În finalul întâlnirii Nicolae Șapcă ne-a delectat cu câteva sonete publicate în carte, dar și mai noi, care încă  nu au fost publicate.

Irina Moscal,

profesoară de limba și literatura română la Liceul din Iordănești

„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/

- Reklama -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reklama -spot_img

Ultimul articol