Dragi și iubiți întru Domnul preacucernici părinți, viețuitori și viețuitoare ai sfintelor noastre mănăstiri bucovinene, dragi frați și surori!
HRISTOS A ÎNVIAT!
Iară și iară ne adresăm unul altuia cu această salutare măreață, plină de mister Dumnezeiesc, din care sufletele noastre se umplu de sentimentul plin de har și incomparabil al bucuriei pascale.
Astăzi, din prisosința inimii rostește gura: „Aceasta este ziua, pe care a făcut-o Domnul, să ne bucurăm și să ne veselim întru ea!” (Ps. 117;24). Astăzi, întreaga lume văzută și nevăzută prăznuiește Sărbătoarea Sărbătorilor – Slăvita Înviere a Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos!
Sărbătoarea Paștelor ne amintește de măreția nevoinței Mântuitorului, Care pentru noi păcătoșii S-a dat pe Sine la moarte, pentru a o învinge și să rupă cătușile păcatului strămoșesc, care a înrobit neamul omenesc. „Dumnezeu S-a întrupat și a murit pentru ca noi să înviem”, – ne spune Sfântul Grigorie Teologul, descriind dragostea lui Dumnezeu pentru creația Sa.
Bucuria Învierii este posibilă și se simte doar acolo, unde inima omului este plină de pocăință sinceră cu lacrimi, de aceea Sfânta Biserică ne conduce către ea pe calea lungă și spinoasă a Sfintelor Păresimi. O astfel de cale binecuvântată a nevoinței ne ajută să ne vedem pe noi înșine și să conștientizăm starea păcătoasă, în care ne aflăm. De aceea, pe tot parcursul Postului Mare, noi cu sârguință, limitându-ne de tot felul de ispite, întru pocăință și în rugăciune din inimă, ne pregătim pentru întâlnirea Luminatei Învieri a lui Hristos.
Întunericul evenimentelor tragice, pe care le-am reamintit în Săptămâna Pătimirilor, este pătruns de lumina Învierii. Acum tot pământul s-a umplut de lumina Învierii! Nu ar trebui să existe teamă, disperare și confuzie în viața noastră. Vestea despre Hristos Cel Înviat răsună în inimile noastre, iar pe buzele noastre răsună urări de bucurie, speranță și pace. Aceasta este ziua măreață a iubirii și milei lui Dumnezeu față de noi, păcătoșii.
Indiferent de ceea ce s-ar întâmpla în viața noastră, orice fel de necazuri, ispite sau încercări cu care ne-am confrunta, trebuie să ne amintim cuvintele Sfântului Apostol Ioan Teologul că „Dumnezeu este iubire și cel ce rămâne în iubire, rămâne în Dumnezeu și Dumnezeu rămâne întru el” (1 Ioan 4;16). Domnul nostru Iisus Hristos în Jertfa Sa Dumnezeiască de pe Golgota, în suferința Sa de bună voie de pe Cruce pentru păcatele noastre și în Sfânta Sa Înviere ne-a descoperit și ne-a arătat acest dar fără de preț.
În exemplul strălucit al femeilor mironosițe, care nu L-au părăsit pe Mântuitorul și au rămas împreună cu El până la înmormântarea Lui, vedem un model lucid de iubire devotată pentru Dumnezeu.
Știind, că Domnul a murit pe Cruce, mironosițele nu au căzut în disperare, ci în zorile dimineții, când toată lumea încă dormea, au luat miresme și au mers la Mormântul Domnului. Datorită acestei manifestări a dragostei pentru Hristos, ele au fost primele care s-au învrednicit să audă de la înger vestea plină de bucurie:
„A înviat! Nu este aici. Iată locul unde L-au pus” (Marcu 16; 6). Împărtășind bucuria Paștelor cu toți cei care cheamă numele Domnului în rugăciune, este greu să nu ne amintim de încercările pe care trebuie să le depășim astăzi. Pe pământul nostru ucrainean natal are loc un război crud și nedrept.
În condițiile actuale, când oamenii mor, nevinovații suferă, când peste tot răsună vești groaznice despre crize, dezastre naturale și pandemii, omul cade în frică, disperare și panică, pierzând astfel liniștea sufletească și legătura spirituală cu Creatorul.
Sfânta Biserică Ortodoxă înalță neîncetat rugăciuni către Dumnezeu pentru încetarea cât mai rapidă a necazului, care s-a abătut asupra poporului nostru ucrainean, a marii dureri, care a venit pe pământul nostru. Să ne străduim ca și această încercare, care s-a ivit în calea vieții noastre, să o umplem cu Lumina nestricăcioasă a lui Hristos Cel Înviat. Să ne amintim, cum ucenicilor înspăimântați, care s-au adunat în spatele ușilor încuiate, deodată Le-a venit Însuși Domnul și Învățătorul Înviat, spunând: „Pace vouă!” (Ioan 20;19). Fie ca pacea, adusă de Hristos, și astăzi să umple sufletele și inimile tuturor celor, care se află în stare de spaimă, neliniște și întristare, care au nevoie de ajutor și mângâiere. Fie ca această pace să întărească soldații noștri, care apără Ucraina. Fie ca această pace să mângâie pe toți cei care au pierdut oameni dragi și apropiați, pe toți cei care în aceste zile sfinte sunt lipsiți de posibilitatea de a fi prezenți în biserică și de a împărtăși bucuria pascală cu semenii credincioși. Astăzi, rugăciunile Bisericii către
Tatăl nostru Cel Ceresc și iubitor sunt pentru a ne întinde mâna Sa și noi, apucându-ne ferm de ea, să putem trece cu încredere prin toate ispitele și grijile: de la disperare – la speranță, de la ură – la iubire, de la moarte – la viață! „Nimeni să nu se teamă de moarte, căci moartea Mântuitorului ne-a eliberat”, – proclamă Sfântul Ioan Gură de Aur.
Fie ca bucuria și căldura Învierii lui Hristos să rămână în inimile noastre cât mai mult timp. Să nu se stingă în noi râvna pentru mântuirea sufletului, indiferent de marea mulțime de sarcini și griji zilnice. Domnul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Care a înviat din morți, să ne dăruiască „o viață pașnică și liniștită întru toată cuvioșia și buna cuviință” (1 Tim. 2, 2), pentru ca și noi, preaslăvindu-L neîncetat pe Hristos, să umblăm în lumina Slăvitei Învierii Sale.
Smeritul – MELETIE,
Mitropolitul Cernăuților și Bucovinei, arhiereul ortodox al Cernăuților, al nordului Bucovinei, nordului Basarabiei și al Ținutului Herța.
De Dumnezeu păzit, prin mijlocirea Sf. M. Mc. Ioan cel Nou de la Suceava, orașul de catedră Cernăuți.
Paștele Domnului din anul Mântuirii 2024