Aflându-se în regiunea Cernăuți, senatorul pentru românii de pretutindeni, Mihai Dohotar, după cinstirea memoriei victimelor masacrului de la Fântâna Albă, vizitarea vechiului cimitir – un adevărat panteon românesc – și Casa lui Aron Pumnul, în după amiaza zilei de marți, la Palatul Național a avut un sincer dialog cu lideri ai Comunității românești din ținutul nostru. Senatorul a venit însoțit de Consulul General al României la Cernăuți, Irina Loredana Stănculescu.
Prezentându-se, domnul senator Mihai Dohotar a menționat că în decursul a câtorva ani a fost liderul diasporei românești din Grecia. Prin urmare, cunoaște foarte bine problemele cu care se confruntă diaspora românească din întreaga lume. Iar unul din scopurile principale ale vizitei sale de lucru în regiunea Cernăuți constă în familiarizarea cu problemele românilor din comunitățile istorice, adică să afle toate acestea din spusele românilor de aici. Dialogurile cu senatorul au fost susținute de câțiva primari ai Comunităților Teritoriale, în componența cărora intră localități cu populație românească. Primul a luat cuvântul primarul de Ciudei, Anatolie Pițul, care s-a referit la importanța înfrățirii cu comune din România și la realizarea proiectelor transfrontaliere comune, cu finanțare comunitară. La ora actuală CT Ciudei este înfrățită cu 6 comune din România.
Pentru prima dată s-a aflat la o astfel de discuție primarul CT Tărășeni, Vasile Ciuleac. El a mulțumit părții române pentru ajutorul primit. Este vorba de generatoare, o parte dintre ele fiind transportate în regiunile din estul Ucrainei. Pe mai multe proiecte realizate cu partenerii din România contează și primarii Vasile Țurcan (CT Ostrița) și Ion Grijincu (CT Pătrăuți). Despre unele momente dificile de realizare a proiectelor transfrontaliere a relatat Iurie Levcic, directorul Centrului Bucovinean de Artă.
Reprezentanții mediilor de expresie românească din regiune Vasile Bâcu, Vitalie Zâgrea, Vasile Carlașciuc, Mariana Struț au descris situația complicată în care acestea se află, solicitând și în continuare susținerea și ajutorul din partea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Mai multe discuții s-au axat pe problema școlilor românești din regiune. Și-au expus opiniile Oxana Medvedi, metodistă la Institutul postuniversitar regional, Cristina Paladean, șefa Catedrei de Filologie Română și Clasică a Universității din Cernăuți, președinta Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi”, Ștefan Mitric, directorul Liceului „Ștefan cel Mare” din Ropcea, deputat în Consiliul Regional Cernăuți, Rodica Timiș de la Fundația „Casa Noastră”, Aurica Bojescu, secretara Asociației interregionale „Comunitatea Românească din Ucraina”, Dumitru Caulea, președintele Societății „Armonia”.
La întâlnire au fost prezenți și au dialogat cu senatorul Mihai Dohotar, liderii unor societăți național-culturale ale românilor din regiune: Adrian Iliuț („Anastasia” din Ciudei), Cristina Tărâțeanu-Mihaesi („Casa Limbii Române”), Serghei și Elena Poclitar („Boianul Bucovinei”), Tatiana Golciuc („Boianul Unit”), Maria Toacă („Doamnele Române”).
Scriitoarea Maria Toacă și Petru Grior, directorul Centrului de Cercetări Istorice şi Culturale din Cernăuţi, i-au înmânat senatorului Mihai Dohotar cărți despre Golgota neamului românesc din nordul Bucovinei. Demnitarul român a mulțumit și a promis că se va strădui ca problemele abordate de liderii Comunității românești din regiunea Cernăuți să fie rezolvate.
P. BOCANCEA
„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/
Foto Nicolae Hauca