Ziua de duminică, 17 decembrie, a fost una de mare sărbătoare pentru românii din regiunea Cernăuți, aceștia bucurându-se de magia colindelor, a cântecelor de Crăciun și altor obiceiuri din cadrul sărbătorilor de iarnă, cum obișnuim să le numim. Sunt cele mai așteptate nu doar de copii, ci și de maturi, sunt cele mai bogate în tradiții și obiceiuri, reprezintă un compartiment important în folclor, ceea ce ne reprezintă ca popor. Și toate acestea s-au creat în jurul sărbătorilor religioase din perioada de la Sfântul Andrei și până la Sfântul Ioan Botezătorul, bucurându-ne în acest timp de importantele sărbători creștine Sfântul Ierarh Nicolae, Nașterea Domnului, Sfântul Vasile, Botezul Domnului. Fiind și altele printre acestea în calendarul bisericesc, le-am numit pe acele care au și o semnificație laică deosebită, creând pe parcursul secolelor frumoase obiceiuri ajunse până la noi. Acestea fac parte din cartea de vizită a poporului și fără ele am fi fost mult mai săraci sau rămâneam monotoni, ceea ce nu e caracteristic firii românești. Ce să facem, dacă așa ne-a dat Dumnezeu, că toate sunt de la Dânsul și doar cu voia Sa.
Bucuria acestor sărbători a fost adusă în scena Palatului Academic din Cernăuți în cadrul Festivalului „Florile dalbe”, reluat după doi ani de pauză impusă ba de pandemie, ba de război, ajuns acuma la cea dea a XXVI-a ediție și organizat ca și întotdeauna de Societatea pentru Cultură și Literatură Română în Bucovina „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți.
Cuvântul de deschidere a Festivalului i-a aparținut domnului Vasile Bâcu, președintele Societății „M.Eminescu”, care după mesajul de felicitare a adus alese mulțumiri sponsorilor Festivalului, fără sprijinul cărora organizarea acestuia ar fi fost mult prea anevoioasă. Primii care au venit în ajutor cu o solidă sponsorizare au fost bunii prieteni ai românilor cernăuțeni — familia Paraschiva și Ioan Abutnăriței din Vatra Dornei, care vin cu asemenea gesturi de mulți ani nu numai la acest Festival din vechea capitală a Bucovinei istorice. Ne-au venit în ajutor Clinica stomatologică „Radent”, director-fondator Viorel Răducan, întreprinzătorii Gheorghe Cozma și Mihai Tanas, membrii Prezidiului SCLRB „Mihai Eminescu” – Adrian Medvedi, Vasile Bâcu, Gheorghe Bodnariuc, Gheorghe Ungurean, Nicolae Șapcă. Alese mulțumiri lui Valentin Penteleiciuc, președintele Societății „Tezaurul Bucovinei”, care împreună cu jurnalistul Dumitru Storoj au asigurat transmuisiunea în direct a evenimentului.
Datorită lor copiii care au evoluat la Festival au primit din partea organizatorilor cadouri dulci.
Nu mai puțin importante, ba chiar mai solicitate au fost cadourile aduse la Cernăuți de părintele Mihai Cobziuc, mesager al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuțiului din partea ÎPS Arhiepiscopului Calinic. Fiecare participant și fiecare spectator în sală, ba chiar și pentru rude și vecini, au primit câte o excepțională prin originalitatea sa Carte de rugăciuni, editată într-un aspect poligrafic deosebit de avansat.
Un cuvânt de salut și cele mai calde urări de sănătate și pace în Ucraina a adresat celor prezenți excelența sa Irina Loredana Stănculescu, Consul general al României la Cernăuți, care a rămas plăcut surprinsă de organizarea și desfășurarea evenimentului dedicat celor mai așteptate sărbători din an.
Cuvinte de felicitare au mai rostit domnii Vasile Adăscăliței, președintele Asociației „Prietenii Basarabiei, Bucovinei și ținutului Herța” din Dorohoi și domnul Ioan Ițco, directorul revistei „Dulce Bucovină” din Câmpuluing (Suceava).
Evoluările în scenă au început cu discipolii Liceului nr. 6 „Alexandru cel Bun” din Cernăuți, care le-au colindat gazdelor primitoare.
A fost emoționantă și colinda ucraineană a copiilor din orașul Mariupol, care sunt temporar strămutați la Cernăuți din cauza războiului. Anume pentru ei a și fost organizată o coletă de bani pe parcursul întregului Festival.
Cu frumoase colinde tradiționale au evoluat Corul regional „Armonia”, Ansamblul vocal „Fetele din Bucovina”, Corul de copii „Armonia”, acestea fiind conduse și instruite de compozitorul Dumitru Caulea și profesoara Luminița Demianic, copiii impresionând și cu colindul „În orașul Betleem” datat încă din anul 1905.
Două generații depărtate ca vârstă, doi voloceni, rapsodul octogenar Nicolae Mintencu, cunoscut nu numai în regiunea noastră, a colindat după talentatul elev Dumitru Paulencu, care a interpretat „A venit și-aici Crăciunul” și „La săvârșitu lumii”. Diferența de vârstă de vreo 70 de ani ne-a demonstrat că minunatele colinde românești în care este proslăvită Nașterea Pruncului Sfânt se transmit cu încredere celora care vin după noi.
Nu au lipsit de la Festival elevii Gimnaziului nr.1 din Horecea Cernăuțiului cu limba română de predare și semenii acestora de la Gimnaziul nr.2 din suburbia Roșa Stânca.
Cu colinde vechi și noi au evoluat în fața publicului numeros Ansamblul „Izvoraș” de la Liceul „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Ropcea, iar Liceul „Alexandru Ilschi” din Crasna au venit cu un mănunchi de obiceiuri și tradiții populare cum putem întâlni numai în această localitate. Ansamblul folcloric „Datina” de la acestă instituție de învățământ condus de Elena Motrescu, au colindat, au urat, au semănat, au jucat capra și au demonstrat un autentic dans al „Moșnegilor”.
La începutul verii acestui an, grupul folcloric „Lăstarii din Bucovina” al Liceului din Iordănești au participat la Festivalul măștilor din Mamoiada (provincia Sardinia din Italia), cu un dans specific în zonei noastre bucovinene — „Capra” de Sf. Vasile, aducându-l și în scena Festivalului „Florile dalbe”. Nu au lipsit nici tinerii colindători de la Probotești, veniți împreună cu Sorina Ioniță, urmați de „Urmașii lui Ștefan” din Mahala, conduși de doamna Elena Nandriș, care au avut recent o frumoasă călătorie și evoluare la Alba Iulia, de Ziua Națională a României. Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești, a fost reprezentat la Festival de Ansamblul „Perla” condus de Ana Maria Calancea.
Nu a lipsit nici comuna Boian care a prezentat un fragment din „Irozi”, iar Ansamblul „Miorița” i-a avut ca soliști pe Alexei Dârda și Ala Caștelean.
Cu colinde și cântece de Crăciun au mai evoluat și soliștii Aluieta Socolovschi, Anastasia și Sofia Poclitari, Natalia Proțiuc, Sabrina Jar, Carolina Vicovan.
Daria Crețu, laureată a mai multor festivaluri din Ucraina, România și Republica Moldova, cunoscută și din filmul „Eminescu la Cernăuți”, dar și de la alte festivități organizate de Societatea pentru Cultură și Literatură Română în Bucovina „Mihai Eminescu” a interpretat colinda „Sus la poarta raiului”, dar și un cântec de Crăciun în premieră absolută scris de compozitorul Serghei Muntean, pe versurile subsemnatului și întitulat „Tu, mic copil din iesle”. Mai adăugăm că regizorul Mihai Grosu, cu binecuvântarea Înalt Prea Sfințitului Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuțiului, a turnat un videoclip foarte emoționant pe acest cântec, care va fi difuzat în rețelele de socializare începând cu ziua de 24 decembrie.
Cuvinte de felicitare adresăm și prezentatorilor Festivalului, care au debutat în această postură. Este vorba despre Marinela Cârciu, secretară la Liceul nr.6 „Alexandru cel Bun” din Cernăuți și Cătălin Șcerbaniuc, student la Universitatea „Iurii Fedkovici” din Cernăuți (Catedra filologie română și clasică).
Nicolae ȘAPCĂ
„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/
Foto Mihai Grosu (j)