-4.3 C
Chernivtsi
duminică, noiembrie 24, 2024

Un madrigal al poeziei în final de toamnă

Trebuie citit

Duminica din 26 noiembrie a fost cea dinaintea Zilei Bucovinei în care „Mașina cu poeți” a staționat la Suceava, orașul Cetății de scaun a Voievodului Ștefan, care de fapt nu a cunoscut cuvântul Bucovină, apărându-și Țara întregită cu Crucea și Paloșul în mână. Dar vremurile sunt schimbătoare și schimbător este totul ce ne înconjoară. Drept dovadă a acestui fapt a fost relatarea tradițională de la începutul întâlnirii scriitorilor din Cenaclu care de ceva vreme îi aparține colonelului (r) și cercetătorului istoriei Bucovinei Ioan Abutnăriței din Vatra Dornei, făcându-ne o excursie virtuală prin actualul centru județean, povestindu-ne despre trecutul și prezentul urbei care ne-a găzduit în sala de ședințe a Clubului pensionarilor suceveni.

Moderatorul ședinței poetul Marcel Flocea de la Câmpulung a oferit mai întâi cuvântul cernăuțenilor, care și-au deschis recitalul cu scriitoarea Maria Toacă și de data acesta prezentă cu relatări interesante din istoria și viața românilor nord bucovineni, venind și cu un mesaj de felicitare pentru sărbătoritul zilei prof. dr. Vasile Adăscăliței, președintele Asociației „Prietenii Basarabiei, Bucovinei și Ținutului Herța”, prezent la manifestare, un adevărat prieten al nostru.

Am continuat cu tinerii poeți moderniști Gheorghe Ungureanu și Gheorghe Bodnariuc, poetul ziarist Vasile Carlașciuc, prozatorul Dorin Misichevici, iar interpreta Carolina Jitaru ne-a încălzit sufletele cu cântece pe versurile poeților bucovineni.

Surpriza care mă aștepta a venit în urma „Sonetului bucovinean” cu care m-am prezentat la această sărbătoare a poeziei bucovinene: poetul profesor Valerian Bedrule de la Pojorâta a venit cu sonetul-replică „Sub ancestrala-i vrere cuvioasă”, fapt pentru care îi sunt recunoscător.

Prof. Vasile Adăscăliței a venit de la Dorohoi împreună cu sensibilul Dorel Lungu, poet-patriot, Gabriel Alexandru și folkistul Vasile Tănase, fost membru în cenaclul „Flacăra” a lui Adrian Păunescu, care ne-a delectat cu mai multe cântece îndrăgite de public.

Clipe vesele am trăit împreună cu poeta Elena Mândru, președinta Asociației scriitorilor fără frontiere, venită de la Iași, citindu-ne un ciclu de catrene care ne-au amuzat. Din echipa dumneaei au făcut parte și scriitorii Vasile Aioanei cu Gabriela Braha.

Gazdele sucevene au mai fost prezentate în ședința „Mașinii cu poeți” de scriitorii Gherghe Sauciuc, Monica Buhac, Adela Șulea, Grațiera Țurțu, Grațiera Hergheligiu, Limona Rusu, Lucian Ioniță, Gabriel Todică, Dumitru Parasca. Potrivit poetului Neculai-Marcel Flocea, care după ce și-a prezentat intervenția lirică, a oferit cuvântul celui mai cunoscut „trecător prin lume” Constantin Horbovanu, care ne amuză de fiecare dată cu însemnările prețioase. Îi mulțumim și pentru cartea pe care ne-a oferit-o fiind recent prezentată la Suceava „Confesiunile unui trecător”.

Sărbătoarea poeziei la Suceava a continuat cu „un pahar de vorbă”, cu cântece patriotice oferite de cenacliști, cu urări de bine pentru sărbătorile de Crăciun care urmează pe ambele stiluri calendaristice. De atâta „Mașina cu poeți” va staționa în luna februarie în orașul Herța, regiunea Cernăuți.

Nicolae Șapcă

„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/

- Reklama -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reklama -spot_img

Ultimul articol