-0.4 C
Chernivtsi
vineri, noiembrie 22, 2024

Iurie Levcic: „A fost cel mai memorabil festival, organizat în decurs de 20 de ani de Centrul Bucovinean de Artă”

Trebuie citit

„Să nu lăsați să moară muzica mea”… Aceasta a fost ultima rugă a genialului compozitor, Ciprian Porumbescu”, rostită pe patul de suferință. Deși concret autorul nemuritoarei „Balade” a adresat aceste cuvinte surorii sale, Mărioara, ele au fost auzite de generațiile care au urmat și vor fi primite ca un testament artistic de muzicienii care vin.

Acest testament verbal este respectat și la Cernăuți, orașul studiilor și primelor activități ale lui Ciprian Porumbescu. Placa comemorativă, strada și școala care îi poartă numele atestă marele respect pe care îl au cernăuțenii, în deosebi comunitatea românească de aici, față de primul și cel mai mare compozitor bucovinean. Iar Centrul Bucovinean de Artă, condus de Iurie Levcic, a inițiat Festivalul-concurs Internațional de Interpretare Vocală și Instrumentală „Ciprian Porumbescu”. În 2023 el a ajuns la cea de a cincea ediție.  –  La etapa de preselecție au participat mai mult de o sută de copii, remarcă domnul Iurie Levcic. Cei care n-au fost promovați în etapa finală au avut ce învăța de la colegii mai bine pregătiți. Circa 70 la sută din cântecele și melodiile care au răsunat în cadrul festivalului sunt piese de compozitori români, unele mai puțin cunoscute în zona noastră. Însuși festivalul nostru oferă posibilitatea de a propaga tezaurul muzical românesc, precum și asemenea creații. Voi menționa că am avut 22 de participanți online: din Moldova, Bulgaria, Armenia. Juriul foarte solid, alcătuit din specialiști de marcă din regiunea Cernăuți și din România, au acordat locul întâi la 14 participanți, locul doi – la 9 participanți și locul trei – la 9 participanți. Au fost înmânate 36 de premii bănești.

Duminică, 5 noiembrie, în sala Filarmonicii Regionale „Dmytro Gnatiuk” din Cernăuți, unde în ajun s-a desfășurat etapa finală,  a avut loc concertul de gală al laureaților și oaspeților Festivalului Internațional „Ciprian Porumbescu”. Spectacolul a început cu cea mai frecventă și mai puternică rugăciune „Tatăl Nostru” de Ciprian Porumbescu, interpretată în română de Corul de cameră „Cernăuți” al Filarmonicii Regionale și s-a încheiat cu „Balada” – capodopera muzicii românești – în interpretare de Nicolae Hacman, Artist Emerit al Ucrainei. Între aceste două piese, timp de câteva ore, s-a derulat  înmânarea premiilor învingătorilor și Spectacolul de gală. Trofeul Festivalului a fost înmânat de către președintele juriului, Gavril Țărmure, din Bistrița, Consulul General al României la Cernăuți, Irina-Loredana Stănculescu, și directorul Centrului Bucovinean de Artă, Iurie Levcic, micii violoniste Elizaveta Livia Pidoima din suburbia Roșa a Cernăuțiului.

–  Aceasta a fost o descoperire a Festivalului, care a devenit și mascota acestei ediții,  este convins domnul Iurie Levcic. La Grand-prix au fost șapte pretendenți și juriului internațional i-a fost foarte greu să delibereze deținătorul trofeului principal.   Și, în cele din urmă, preferință i s-a dat acestei fetițe de 10 ani, înzestrată cu un talent deosebit și o tehnică de interpretare fină, care la vârsta-i fragedă  simte, dar și transmite foarte profund muzica. Elizaveta Livia Pidoima neapărat va fi antrenată la concertele și turneele noastre în România și în toată Europa.  

Actuala ediție a Festivalului a fost cea mai puternică, consideră domnul Iurie Levcic. Președintele juriului a fost Gavril Țărmure, cel mai bun manager cultural din România în anul 2022. Pentru prima dată am primit o susținere financiară din partea Administrației Militare Regionale Cernăuți prin Direcția Regională de Cultură. Datorită acestui fapt a fost mărit numărul participanților: peste o sută au fost la preselecție și 80 la etapa finală, în loc de 60 de participanți, număr preconizat de organizatori. Desigur, se cere menționată și susținerea considerabilă și generoasă, pe care am primit-o din partea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni. Pentru prima oară, în cadrul acestui Festival,  am introdus și secțiunea folclor, doar muzica lui Ciprian Porumbescu este inspirată din creația populară. Toate aceste momente ne-au încurajat și ne îndeamnă la o activitate și mai fructuoasă întru promovarea și conservarea patrimoniului muzical românesc.

Adjunctul șefului Administrației Militare Regionale Cernăuți, Iulia Hrițcu-Andrieș, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Nicolae Barbă, Președintele Consiliului Raional Cernăuți, Mykola Kuțak, șefa Direcției de Cultură din cadrul AMS Cernăuți, Olena Bodnar,  și Consulul General al României la Cernăuți, Irina-Loredana Stănculescu, au înmânat diplome organizatorilor și unor participanți la acest festival.  

 În cadrul concertului final au ieșit în scenă, în afară de premianții festivalului, Ansamblul „Perla” de la Școala Populară de Artă și Civilizație Românească „Ciprian Porumbescu”, Ansamblul coregrafic „Mugurel” din Pătrăuții de Sus, unde există o filială a Centrului și o secție externă a acestei școli, condus de Elena Pântescu, și nu în ultimul rând membrii juriului Maria Dovghei, Natalia Andrieș, Svetlana Deibuc, precum și folkista Carolina Jitaru, care a dăruit pentru deținătorii celor mai prestigioase trofee ale Festivalului CD-ul său „Cred în fericire”, lansat recent.

–  Voi menționa că acesta a fost al 106-lea spectacol și cei mai memorabil al festivalurilor organizate de Centrul Bucovinean de Artă și Civilizație Românească pe parcursul a două decenii. Festivalul „În grădina cu flori multe” a avut până acum 18 ediții, „Vise printre stele” – 10 ediții, „Alese perle pentru mama” – 9 ediții, „Să-mi cânți cobzar” – 14 ediții, „Cu gândul curat” (muzică sacrală) – 9 ediții, „La poarta raiului” (colinde) – 11 ediții, „Rapsodul Toadere Captar” – 4 ediții, „Dintr-o casă în altă casă” (folclor autentic) – 6 ediții și Festivalul „Ciprian Porumbescu” – 5 ediții, a totalizat directorul acestui centru, Iurie Levcic.  

După impresiile lăsate de organizatorii și participanții la cea de a cincea ediție a Festivalului-concurs Internațional „Ciprian Porumbescu” putem deduce că următoarele ediții vor fi și mai bogate în participanți,  poate vor aduce mai mulți  sponsori alături de parteneri.  

Vasile CARLAȘCIUC

„Monitorul bucovinean” – https://monitorbuk.com/

- Reklama -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reklama -spot_img

Ultimul articol